Közösségteremtő találkozók Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi református gyülekezet mellett működő Kálvin Polgári Társulás első alkalommal szervezett olyan közösségteremtő találkozót az egyházközség fiataljai számára, amelyre más településekről is felekezetből is érkeztek érdeklődők.

Az evangelizációs alkalomként meghirdetett esten Szuhay György kulcsodi lelkipásztor szólt a megtérés fontosságáról. Előtte az apácaszakállasi fiatalokból álló, de Somogyi Alfréd lelkipásztor által vezetett Cédrus keresztyén zenekar adott egyórás koncertet. A tervek szerint az idén még három hasonló jellegű alkalmat szervez a Kálvin Polgári Társulás, amelyre Dunaszerdahely városától is kaptak támogatást.

„A Kálvin Polgári Társulás és a dunaszerdahelyi református gyülekezet közös kezdeményezésének elsődleges célja lelkiekben összefogni a közösséghez tartozó fiatalokat olyan találkozók szervezésével, amely a hit terén segítségükre lehetnek“ – tájékoztatta a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház honlapját Görözdi Zsolt lelkipásztor. „A városban különféle kulturális programok – előadások, koncertek – adnak találkozási lehetőséget a számukra, de egyik sem célozza meg a lelki életüket és hitvilágukat. Úgy gondoltuk, hogy ezen a téren nekünk kell lépnünk.“

Az egyházközség területén megvalósuló alkalmakra azokat a fiatalokat szeretnék megszólítani, akik ugyan a gyülekezethez tartoznak, de valamilyen oknál fogva már eltávolodtak a közösségi élettől. A tervezett lelki előadásokkal, koncertekkel, evangelizációkkal és igehirdetésekkel viszont gazdagítani szeretnék a más felekezetű fiatalokat is, de úgy, hogy mindenki maradjon meg a maga gyülekezetében.

A Kálvin Polgári Társulás és a dunaszerdahelyi református gyülekezet közös projektje az idén négy alkalommal számol. Az első találkozóra már több mint hatvanan jöttek el és nemcsak a városból, hanem a közelebbi és távolabbi környékről is. A második találkozót - a nyári táborok után - szeptemberben rendezik meg, de októberben és novemberben is lesz hasonló jellegű hitmélyítő és közösségformáló alkalom.

A fiatalok hasznos időtöltését is megcélzó programhoz a város önkormányzata anyagilag is hozzájárul. A Kálvin Polgári Társulás még az év elején nyújtotta be erre vonatkozó pályázatát, amelyet a képviselő-testület mellett működő kulturális szakbizottság pozitívan bírált el és 500 eurós támogatási összeget javasolt a programok megvalósítására. Görözdi Zsolt lelkipásztor nem titkolja azt sem, hogy a város vezetése már a rendszerváltás óta támogatja őket, de a többi felekezetet is, mivel - úgy véli - tudatosítják, hogy az egyház lelki téren végzett munkája segíti a várost a fejlődésében. Az önkormányzattól kapott támogatás azonban csak a költségek egy részét fedezi, de a találkozók megvalósulásához a Kálvin Polgári Társulás és a gyülekezet is hozzájárul anyagilag.

Reformata.sk