Könyvet a szórványba!

„Hisszük, hogy az olvasott irodalom segít a magyar identitás megtartásában” – olvasható a Könyvet a szórványba mozgalom internetes oldalán. Pocsay Gábor református presbitert, a kezdeményezés alapítóját kérdeztük.

Az írott szó terjesztése

A mozgalom a szórványban élő családok beolvadásának csökkentése, az anyanyelv megőrzése és a beiskolázás elősegítése érdekében indult 2017-ben, Gyulán – tekintett vissza a kezdetekre az alapító: Pocsay Gábor nyugalmazott kórházi orvos. Az elmúlt években sok száz óvodás-, mesés-, ifjúsági, érdekes és értékes könyvet juttattak ki a családoknak.

A köteteket 20 magyarországi központban gyűjtik, főleg középiskolákban. Onnan a határon túli centrumok megbízottjai szállítják át. A lakosságnak pedig a kinti 11 központ, az iskolák diákjai viszik haza ajándékba.

Pocsay Gábor arra felhívta a figyelmet, hogy Magyarországon a mesés- és ifjúsági könyvek gyűjtése lenne a feladat a gyülekezetek segítségével. A határon túl pedig a kiszállítást és az ajándékkönyvek osztását kellene szervezni. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a magyarországi központokba a magánszemélyek, közösségek ne poros, unalmas kiadványokat vigyenek, hanem olyan alkotásokat, amiket ők is szívesen olvasnak, érdekesek.

Kis könyvtárakkal a magyar nyelvért

Kiemelte: a református egyház évszázadok óta lényeges szerepet játszik a magyar nyelv megőrzésében. Most új fejezet nyílt a mozgalom gyakorlatában: felhívással fordultak a református lelkészekhez, gyülekezetekhez egyaránt, hogy alakítsanak ki központokat, és jöjjenek el a magyarországi centrumokba a könyvekért.

Több helyről pedig olyan tapasztalat érkezett, hogy a mesekönyvek, mese-DVD-k, az ismeretterjesztés olvasmányos, képes művei még jobban hasznosulnak, ha kis magyar könyvtárakat hoznak létre olyan falvakban, amelyekben ez nem áll rendelkezésre. Először egy partiumi városkában, majd Gömörben, legutóbb pedig egy Arad közeli apró faluban járultak hozzá egy-egy kis könyvtár indulásához.

Aki szívesen vállalna szervező munkát, jelentkezzen a központi e-mail címen, a konyvetaszorvanyba@gmail.com elérhetőségen. További részletek a mozgalomról a megújult honlapon, a www.konyvetaszorvanyba.hu oldalon érhetők el.