Különleges falképek a kolozsvári Herepei-házban

Késő reneszánsz kori falfestmények kerültek elő Kolozsváron, a felújítás alatt lévő Herepei-házban. Az egykori Farkas utcai parókia tatarozását az Erdélyi Református Egyházkerület vállalta, hogy az Ifjúsági Keresztény Egyesület új ifjúsági központja működhessen a műemlék épületben.

A régi paplak tanácstermében díszes virágokat, valamint latin és magyar feliratokat festettek egykoron a falakra. A helyiségben két réteg is található a XVII. és a XVIII. század közepéről. Ritkaságnak számít, hogy ekkora felületen ilyen jó állapotban megmaradtak. A Herepei-ház a Farkas utca legrégebbi, máig fennmaradt épülete a templom után – számol be a felfedezésről a kronikaonline.ro.

Kolozsvári Herepei-ház 4. (f. Kiss Gábor)

Fotó: Kiss Gábor

Az épületben többször végeztek már kutatásokat, a legfontosabb eredménynek az egykori tanácsteremben feltárt reneszánsz kori falképtöredékek számítanak. – A képeknek fontos kultúrtörténeti jelentőségük van, egyrészt mert Kolozsvár eddigi egyetlen ismert késő reneszánsz kori falképei, másrészt hűen tükrözik a korabeli várost, amely akkor élte virágkorát – mondta el Kiss Lóránd restaurátor.

Kolozsvári Herepei-ház 3. (f. Kiss Gábor)

Fotó: Kiss Gábor

Az épület művészettörténeti feltárását végző Weisz Attila művészettörténész kiemelte: a belvárosi gyülekezet presbitériuma, a tanácsterem használója lehetett a falképek megrendelője. Hozzátette: a hivatali épületként működő Herepei-ház történetében Bethlen Gábor és I. Rákóczi György erdélyi fejedelmeknek is fontos szerepük volt a Farkas utcai református épületek és intézmények patrónusaként. Az utcai nagy terem, a ház legreprezentatívabb helyisége a belvárosi presbitérium és a püspökség mellett működő, világi főrangú patrónusokból álló tanács gyűlésterme volt. A szakemberek a restaurálás során a terem boltozatán és oldalfalain latin és magyar nyelvű, moralizáló feliratokat találtak, amelyeket a kornak megfelelő, virágos ornamentika ölel körül. A feliratok a díszítés mellett arra is szolgáltak, hogy a tanácstagokat a helyes döntéshozatalra figyelmeztessék.

Kolozsvári Herepei-ház 2. (f. Kiss Gábor)

Fotó: Kiss Gábor

A Farkas utcában és környékén református sziget alakult ki Kolozsváron: a templomhoz, az új óvodához, a református kollégiumhoz és az Apáczai-líceumhoz hamarosan az Ifjúsági Keresztény Egyesület komplex ifjúsági központja is csatlakozik. A falképekkel díszített tanácsterem és az alagsori helyiség látogatható lesz, kiállító- és előadóteremként megnyitják azokat más szervezetek és egyesületek előtt. A tágasabb termek mellett irodahelyiségek, konyha és próbaterem is lesz, a boltíves alagsor megmarad kulturális eseményeknek, áhítatoknak otthont adó hangulatos térnek, emellett az udvaron is lehet majd foglalkozásokat tartani.