Mentálhigiénés felnőttképzés indul Léván

Magyar nyelvű mentálhigiénés felnőttképzés beindításáról írt alá megállapodást a Károli Gáspár Református Egyetem, a Lévai Református Egyházközség és a felvidéki mentálhigiénés közösség vezetőivel. A képzés szeptembertől indul el a lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium helyiségeiben.
Kassai Gyula lévai református lelkész az esemény nyitányaként elmondta: „ünnep a mai nap, a felvidéki magyar közösség szempontjából meghatározó eseményre került sor itt Léván." Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke igei szolgálatában kitért a tudás fontosságára. „A megismerés által formálódik az ember szelleme. Az ismeret maga az élet. A legfontosabb kérdésekre kapunk választ a megismerés által Az itt megszerzett tudás által munkálni tudják az életet másokban is." – jegyezte meg az ünnepségen a püspök.

Sepsi Enikő, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának dékánja a Felvidék.ma-nak elmondta: Budapesten indult el először a képzésünk 2002-ben, három évvel később Erdélyben is bevezettük. Két éves ciklusban hirdetjük meg a felnőttképzésünket". Az elmúlt időszakban közel hétszázan végezték el a szakot. Felvidéken is próbálkoztak a meghonosítással. 2010-ben Hanván indítottak képzést, ám az első évfolyam sikeres levizsgázását követően nem folytatódott tovább. „Nagyon szerettük volna újraindítani a felvidéki képzésünket. A lévai egyházközség és a gimnázium nagy készséget mutatott az együttműködésre. Ezért is döntöttünk Léva mellett" – hangsúlyozta a dékán.

A képzés alapvető célja, hogy a segítő szakmában (pedagógus, orvos, ügyvéd) dolgozók szemléletet kapjanak ahhoz, hogyan tudják a közösségüket segíteni és azt építeni. A szórványban élők számára hatalmas lelki segítséget jelent egy ilyen szakember tevékenysége. Sepsi Enikő hozzátette: Kárpát-medencei hálózatot szeretnének kiépíteni, a helyi szakemberek kiképezésével önálló központok jönnének létre a határon túli régiókban. A Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének szakemberei biztosítják a képzést. A tervek szerint havi lebontásban egy hétvégén át folyna az oktatás.

Grezsa Ferenc az egyetem berkein belül működő Pszichológiai Intézet adjunktusa, a képzés megálmodója hangsúlyozta: „a program nyilvánvaló tartalma mellett mélyebb tartalomként jelenik meg a nemzetépítő programi mivolta." A lévai magyar gimnázium Rákóczi Termében mutatták be a Buda Béla Mentálhigiénés Forrásközpont nevet viselő honlapot. Az egyetem az Emberi Erőforrás Minisztériuma támogatásával hozta létre a forrásközpontot. A virtuális közösségi tér információs adatbázist nyújt a mentálhigiénés képzést elvégzett szakemberek számára.

„Szeptemberben indulna a képzés. Június végéig várjuk a jelentkezőket. Július folyamán pedig a felvételi vizsgákra kerülne sor. Elsősorban lelkészek, pedagógusok, orvosok, jogászok, a humán szférában dolgozó felnőttek jelentkezését várjuk" – avatta be a Felvidék.ma-t a részletekbe Szathmáry Zsuzsanna, a felvidéki mentálhigiénés közösség vezetője. Kifejtette, a négy féléves képzés záró dolgozat leadásával és államvizsgával zárul. A felvidéki mentálhigiénés közösség 2013-ban alakult meg. A csoport összefoglalja a felvidéki magyar mentálhigiénés szakembereket, szakmai és lelki támogatást nyújt számukra. Jelenleg huszonnyolc tagot számlál a szervezet. Szathmáry Zsuzsanna lelkész megjegyezte: a felvidéki magyar mentálhigiénés közösség elkötelezett abban, hogy segítse a megszerzett diploma szlovákiai honosítását.

Forrás: Pásztor Péter, felvidek.ma