Negyedszázada a gyermekekért

A partiumi Élesden 25 éves fennállását ünnepelte a Kajántó Mária Gyermek- és Ifjúsági Otthon. A helyi református lelkész felesége által létrehozott húsz férőhelyes intézményben eddig 65 gyermeket neveltek fel. Az ünnepi alkalomból hálaadó istentisztelet tartottak.

Balla Júlia intézményvezető elmondta, hogy az otthonba olyan gyerekek kerülhetnek be, akiknek a családi helyzete nem engedi meg, hogy szüleik neveljék őket. Vannak olyan esetek is, amikor az egyik vagy mindkét szülő büntetőjogi vétséget követett el, ezért gyermekvédelmi okokból szükséges a fiatal kiemelése a környezetéből. Az intézmény a Királyhágómelléki Református Egyházkerülethez tartozik, főleg a református egyház támogatásából működik, de rendszeresen érkezik külföldi segítség is Hollandiából, Németországból, Amerikából, Magyarországról. Az utóbbi években svájci kapcsolatokat is kialakítottak.

Dénes István Lukács, a Bihari Református Egyházmegye esperese a gyermekotthon térségben betöltött szerepéről úgy fogalmazott: az intézménynek többféle küldetése van. A missziós, illetve a társadalmi felelősségvállalás, amely magában foglalja a törődést azokkal a gyerekekkel, akik otthon nélkül maradtak. Az élesdi és a környékbeli szórványmagyarság szempontjából megtartó erőként is szolgál, mert az ott élő gyerekeknek köszönhetően indulhattak magyar osztályok, amelyek a mai napig működnek. – Az elmúlt több mint húsz év után is úgy érzem, hogy ide tartozunk, hozzájuk tartozunk. Igyekszünk őket látogatni, lehetőség szerint támogatni, vagy tartani a kapcsolatukat azokkal a gyerekekkel, akik kikerültek a gyermekotthonból – közölte a lelkipásztor.