Öleléssel lefegyverzett gyűlölet

Egy magyarok ellen demonstráló román szenátort békített meg ölelésével Balog Zoltán püspök Gyulafehérváron. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke Bethlen Gábor erdélyi fejedelem szobrának avatásakor példát mutatott a keresztyéni szeretetből.

Erdély egykori fővárosában szombaton délelőtt a Bethlen-szobor leleplezésére készültek a magyar reformátusok, amikor megjelent közöttük egy román népviseletbe öltözött férfi, kezében egy bekeretezett képet szorongatva. A csendes ünneplők nem nagyon figyeltek fel a férfira.

Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke mellett Gabriel Pleșa, Gyulafehérvár polgármestere, Kató Béla erdélyi református püspök és a magyar református egyházvezetők is részt vett az eseményen. Miután a szoborról lehullt a lepel, kisebb lökdösődés támadt. Az újságírók gyűrűjét áttörve az említett férfi – akiről megtudtuk, hogy Călin Gheorghe Maties szociáldemokrata szenátor – Bethlen Gábor szobra elé helyezte Avram Iancu képét. Iancu vezetésével az 1848-as magyar forradalom és szabadságharc idején több ezer magyart kínoztak meg és végeztek ki Erdélyben.

Balog Zoltán Gyulafehérvár

Fotó: maszol.ro

Balog Zoltán kilépett a palástos lelkészek közül, békítő jobbot nyújtott a férfinak, majd azt láttuk, hogy megöleli és megpuszilja a teljesen megzavarodott politikust. Az esetről videófelvétel is készült.

Ezt követően a közeli színpadhoz vonultak a püspökök, ahol kezdetét vette a Magyar Református Egységnapi istentisztelet. Balog Zoltán igehirdetésében a keresztyéni szeretetről is beszélt.

Az ünnepség után az egyházvezető portálunknak azt mondta az esetről, „ha nem tudunk átlépni határokat és megölelni a másikat, ahogy Jézus Krisztus is magához ölelt minden embert, akkor nincs esélyünk megmaradni. Csak a szeretet képes legyőzni minden gyűlöletet. A nekem nacionalistaként bemutatkozó ember ugyan elhelyezte a Bethlen-szobor lábánál a számára fontos képet, de a fejedelem mennyivel magasabb volt annál a szó minden értelmében. Nagyra értékeljük azt, hogy Gyulafehérvárnak egy olyan román polgármestere van, aki engedélyezte, hogy a város egyik legfrekventáltabb helyén, az egykori palota mellé felállítsuk Bethlen Gábor szobrát.”