Wallenberg-díjat kapott Antala Éva felvidéki lelkipásztor

Raoul Wallenbergre emlékeztek Budapesten január 18-án. Az ünnepség keretei között adták át a róla elnevezett díjat. A kitüntetettek között van Antala Éva nagyölvedi lelkipásztor is.

„Nagy meglepetés volt számomra, mivel nem tudtam, hogy javasoltak a díjra. Nagyon felemelő érzés volt, amikor megtudtam. Ezt a díjat nagyon sokan megérdemelnék" – nyilatkozta a felvidek.ma hírportálnak Antala Éva. Mint a méltatásban elhangzott, a törvényben biztosított emberi és állampolgári jogok érvényesítéséért, valamint a nemzeti kisebbségek harmonikus együttéléséért végzett áldozatos munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést.

Antala Éva 1999-ben kapta a református egyháztól a megbízást, hogy börtönmissziót szervezzen meg Szlovákiában, amely az ország összes börtönében működik. Ő az első református lelkész, aki erre a feladatra vállalkozott Szlovákiában a második világháború után. Antala Éva teljes életét ennek a munkának szenteli: látogatja a fogvatartottakat – elsősorban magyar ajkú, gyakran roma származású embereket, támogatja a börtönben lévőket és odakint élő családtagjaikat, rendszeresen táboroztatja az elítéltek gyermekeit. Vallja, hogy a börtönfalak közt végzett lelkigondozói szolgálat csak akkor lehet igazán hatékony, ha a fogvatartottak családjaival is kapcsolatban áll, ismeri a környezetet, ahonnan az elítélt jött és ahová visszatér majd. A lelkész szakdolgozatát is a börtönmisszió témájából írta. Antala Éva a Szlovák Testvéri Börtöntársaság elnökségi tagja.

kép

Idén öten részesültek az elismerésben, amelyet a Raoul Wallenberg Egyesület, a Raoul Wallenberg Alapítvány és az EMMI osztott ki azoknak, akik a kisebbségben lévők méltóbb életéért dolgoznak és munkájukkal az előítéletek ellen küzdenek. A felvidéki díjazott mellett a következő személyeket tüntették ki a Raoul Wallenberg-díjjal: Komoróczy Géza író-történészt, Mikulás Ferencet, a kecskeméti rajzfilmstúdió vezetőjét, Sipos Andrást, a Raoul Wallenberg Egyesület korábbi elnökét, valamint Szőke Péter jogászt.

Az elmúlt években is több református személyiség munkáját ismerték el a kitüntetéssel: 2012-ben Dani Eszter református lelkipásztor, a Zsinati Missziói Iroda vezetője, 2013-ban Uhrin Anikó, a Wáli István Református Cigány Szakkollégium korábbi igazgatója, 2015-ben pedig Szénási Jonathan Sándor, a Közép-Dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet börtönlelkésze kapta meg a Raoul Wallenberg-díjat.

Raoul Wallenberg 1944-ben a budapesti Svéd Nagykövetség titkáraként több ezer ember életét mentette meg azzal, hogy svéd úti okmányokkal látta el vagy védett házakba menekítette őket. A Vörös Hadsereg 1945 januárjában letartóztatta, a szovjet hatóságok állítása szerint 1947-ben börtönben halt meg, de egyes források tudni vélik, hogy még évekkel később is fogolyként élt. Utoljára 1945. január 17-én látták élve Budapesten.

forrás: felvidek.ma, MTI, reformata.sk – fotó: Soós Lajos/MTI