Színes dallamokkal a rászorulókért

Koncert Ukrajnáért címmel jótékonysági koncertet ad Maxim Rysanov brácsaművész és felesége, Kokas Dóra június 9-én a Zeneakadémián, világhírű muzsikusok közreműködésével. A jegyekből befolyó teljes bevételt az Ökumenikus Segélyszervezethez juttatják el ukrajnai gyerekek megsegítéséért.

Borzasztó nehéz időszaknak nevezte az ukrajnai háború kitörése óta eltelt hónapokat a jótékonysági est egyik szervezője, Kokas Dóra csellóművész. Férjével Maxim Rysanov brácsaművésszel – aki édesanyja révén ukrán, édesapja részéről orosz származású – közösen fontosnak tartják, hogy segítsenek, így született meg a koncert ötlete. Családjuk is menekültként él Európában, illetve maradtak rokonaik Ukrajnában.

Az esten fellépő vendégművészek, felkért barátaik Dóra tájékoztatása szerint azonnal igent mondtak, honorárium nélkül állnak színpadra. Férje fontosnak tartotta, hogy orosz művészek is részt vegyenek az eseményen. A vendégművészek között hallhatjuk majd mások mellett Alena Bajevát, Szergej Dogagyint és Denis Kozhuhint.

A koncert a Zeneakadémia nagytermében lesz június 9-én este fél nyolckor. A műveket Maxim Rysanov válogatta össze háborús idők zenéjéből: a napóleoni háborúktól kezdve a második világháborúig. Felcsendülnek zeneművek Beethoventől Straussig. A művésznő szerint nem letargikus, szomorú hangvételű koncertet álmodtak meg, hanem hallhat a közönség boldog, szerelmes és fájó pillanatokat idéző dallamokat egyaránt. A repertoárba bekerült Richard Strauss Metamorfózisok című alkotása is, amely akkor született, amikor a zeneszerző a második világháborúban visszatért a porig rombolt Drezdába, és szembesült a pusztítással.

Aki megveszi a jegyeket, a zene segítségével talán kicsit elfeledi a mindennapok nehézségeit – említette meg Dóra. Saját magán tapasztalta, hogy a háború kitörése után, csak a zenében talált megnyugvást. Ezt is szeretnék továbbadni a koncerttel.