Választott szolgálók, akik irányt mutatnak

Emlékzsinatot tartott október 25-én a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház a rimaszombati református templomban. Az ünnepi istentiszteleten Pálóczi Czinke István-díjat kapott Bogárdi Szabó István, három lelkipásztort szenteltek fel, megemlékeztek a gályarabságra ítélt protestáns hitvallókról, akiknek örökségét egy most megnyílt emlékút is őrzi írja tudósításában a reformata.sk.

Rákos Loránt magyar püspökhelyettes igehirdetésében elmondta, hogy három dolognak is örülhetünk, amelyek révén megbizonyosodhatunk arról, hogy bármit is hoz a történelem, végül csak az marad, amiért hálát adhatunk, amiről megemlékezhetünk, amire alapozhatunk egy lassan felsejlő jövendőt. A zsinat programjához kapcsolódva utalt a lelkészszentelésre, a Pálóczi Czinke István-díj átadására, illetve a gályarab hitvallók szenvedésére és a példaként megmaradt emlékezetükre. Ján Semjan szlovák püspökhelyettes az emberi és a keresztyén emlékezet jelentőségére hívta fel a figyelmet. Kiemelte: az egyház jó emlékezet nélkül könnyen válik az áramlatok és a kor kísértésének zsákmányául, hasonlóan ahhoz a fához, amely gyökerét vesztette, vagy megkárosították azt. Azért is határozta meg az egyház az ünnepek idejét, hogy megemlékezzünk arról, ami egyszer megtörtént.

Rimaszombat emlékzsinat, lelkészek szentelése 2024.10.25 (Szarvas László)

Fotó: reformata.sk/Szarvas László

Az ünnepi eseményen három lelkészt szenteltek fel, miután sikeresen letették lelkészképesítő vizsgáikat, így jogosulttá váltak önálló lelkészi szolgálatra. A három lelkipásztor: Gríger Krisztina (Dunaszerdahely), Nagy Enikő (Tornagörgő) és Samuel Knežo (Jenke). – Isten felszólítása többször is elhangzik a Bibliában: Legyetek szentek! A ti szolgálatotok legyen olyan, mint a lámpatartóba tett világítólámpás! Ebben a világban mindig tudatosítsátok, hogy az életetek nem e világból való! – hívta fel a figyelmet Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke. Kibocsátó beszédében Porubán Ferenc főgondnok azt kívánta a három felszentelt lelkipásztornak, hogy a mindenható Isten őrállóiként tanulmányozzák továbbra is szorgalmasan a Szentírást, tanítsanak alkalmas és alkalmatlan időben Isten Igéje szerint, valamint tisztán és hűen hirdessék Krisztus evangéliumát.

Pálóczi Czinke István-díj

A Zsinat a Pálóczi Czinke István-díjat idén Bogárdi Szabó István Széchenyi-díjas teológusnak, a Károli Gáspár Református Egyetem hitéleti rektorhelyettesének, a Magyarországi Református Egyház Zsinata egykori lelkészi elnökének, a Dunamelléki Református Egyházkerület nyugalmazott püspökének adományozta. – Mint minden közösségnek, a magyar reformátusságnak is mindig szüksége volt és lesz vezetőkre. Hitünk szerint azonban ezt a vezetői szolgálatot az Istentől való elhívásnak kell megalapoznia. Egyházunknak olyan választott szolgákra van szüksége, akik irányt mutatnak. Az Igére figyelve különbséget tudnak tenni jó és rossz, helyes és helytelen között, nem sodródnak az árral, hanem azzal szemben is az igazságért küzdenek, Isten igazságáért – kezdte a laudációját Géresi Róbert püspök.

Rimaszombat emlékzsinat, ima 2024.10.25

Fotó: reformata.sk/Szarvas László

Mint mondta, a Hegyi beszéd követelménye, hogy legyünk tökéletesek, ez ugyanis a keresztyén létezés állandó kihívása, ez az állandó küzdelem jellemzi azt, aki Isten útját keresi. A püspök köszönetét fejezte ki Bogárdi Szabó Istvánnak a magyar reformátusságért tett szolgálatáért. Hozzátette: a korábbi dunamelléki püspöknek az egyház és a világ viszonyában is mindig volt mondanivalója, doktori munkájában például a kommunista diktatúra idején kialakult teológiákat és álteológiákat vizsgálta. A Zsinat volt lelkészi elnöke a többi között megállapította, hogy a „bezárkózó egyház" koncepciója, amelyet a diktatúrák akartak rákényszeríteni a közösségeinkre, zsákutcát jelent. Felhívta arra is a figyelmet, hogy ez a koncepció néha külső nyomás nélkül is megjelenik, amikor a „jó ez a hely nekünk, építsünk sátrat” gondolata uralkodik el egy közösségen belül. Géresi Róbert kiemelte: Bogárdi Szabó István gondolatai az egész Kárpát-medence vonatkozásában érvényesek, és nem csupán a református közösségek esetében, közéleti megszólalásai pedig igehirdetések, amelyek magukon hordozzák a prófétai útmutatás lelkületét. – Nem könnyű feladat téged hallgatni, néhányan fel is adják. De akinek van füle a hallásra, az hallja is, hogy egész népedet tanítod – jegyezte meg a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke, aki laudációjának végén köszönetet mondott azért is Bogárdi Szabó Istvánnak, hogy mindig szeretettel és jó szándékkal volt a felvidéki reformátusok iránt, és a Magyar Református Egyház keretein belül hozzájárult az egység formálásához.

A méltatás után a püspök Porubán Ferenc főgondnokkal közösen átadta a Pálóczi Czinke István-díjat Bogárdi Szabó Istvánnak, aki a díjjal kapcsolatban köszönetét és háláját fejezte ki. Mint fogalmazott, ez egyfajta jelzés: egyetértenek abban, hogy az igazságot kell szeretetben követnünk, és nem a magunk igazságát, hanem Krisztus igazságát, mert egyedül az ő igazsága tart meg bennünket.

Rimaszombat emlékzsinat, BSZI díja 2024.10.25 (f.Szarvas László)

Fotó: reformata.sk/Szarvas László

A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata 2013-ban az egyházi közösség és a református identitás megerősítéséért munkálkodó életek elismerése céljából alapította meg a Pálóczi Czinke István-díjat, amellyel a Zsinat olyan hitvallókat tüntetett ki, akik egész életpályájukkal, tanúságtévő tetteikkel igazolták az egyházi közösségnek, hogy egyedül a Krisztust követő értékrend alapozhatja meg e világban a mindenki által szomjúhozott igazságot.

Megmaradni az egyházban

Az emlékzsinaton megemlékeztek a gályarabságra ítélt protestáns hitvallókról és az emlékükre létrehozott gályarabemlékútról is. 2024-ben a Kárpát-medencei reformátusság körében egy kétéves emlékezéssorozat veszi kezdetét – ezekkel a gondolatokkal vezette fel a gályarabemlékút megnyitásának a bejelentését Molnár Árpád zsinati tanácsos.

Rimaszombat emlékzsinat, Csorba Dávid 2024.10.25 (f.Szarvas László)

Fotó: reformata.sk/Szarvas László

Csorba Dávid, a Debreceni Református Kollégium Múzeumának szakigazgatója előadásban emlékezett meg a „gyászévtizedről”. Mint mondta, 350 évvel ezelőtt, 1674. március 5-re a pozsonyi bíróság elé vádlottként idézték be a hazai protestáns értelmiséget. A Kárpát-medence területéről több mint hétszáz lelkészt, tanítót, kántort vádoltak meg felségsértéssel és vallásgyalázással, politikai és egyházi felkelésben való részvétellel. Református és evangélikus felekezetű, magyar, szláv és német etnikumú, közösségeket vezető, gyülekezeteket és iskolákat képviselő egyházi elöljárókat. Összesen negyven hitvalló prédikátor élte túl az 1674–76 közti méltatlan szenvedéseket – foglalta össze. – A börtönt és gályarabságot viselt hitvallóink többéves száműzetés után hazatérhettek, visszamentek a gyülekezetükbe, a tanári katedrára, és folytatták közösségépítő munkájukat. Fiaik és leányaik pedig évszázadokon át megmaradtak az egyházban, lelkészek, tanítók sora nőtt föl a gályarabcsaládokban, ez az, ami az emlékezetüket és a kultuszukat évszázadok át fenntartotta – tette hozzá. Csorba Dávid előadása végén szimbolikusan átadta az emlékzsinatra elkészült galyarabok.drk.hu oldalt, amely az emlékévvel kapcsolatos kezdeményezéseket kívánja összefogni és megjeleníteni. Az ott található térkép jelzi a helyszíneket, a gályarabok útját, a származási helyüket, iskoláikat és börtöneiket, külföldi tanulmányaik és emlékhelyeik képeit.

Rimaszombat emlékzsinat, gályarab emlékmű 2024.10.25 (f.Szarvas László)

Az emlékzsinat után az ünnepség résztvevői a gályarabok 2017-ben felavatott rimaszombati emlékművét is megkoszorúzták

Fotó: reformata.sk/Szarvas László

Az emlékzsinatot Porubán Ferenc főgondnok rekesztette be, majd Géresi Róbert püspök áldásával fejeződött be az ünnepi istentisztelet.

A gályarab perek 350. évfordulója alkalmából megemlékezést tart a Tiszáninneni Református Egyházkerület is. A sárospataki református templomban lelkész-presbiteri konferenciát rendeznek a témában november 16-án, szombaton 10 órától.