Valódi összefogás advent idején

Immár tizenhét éve gazdagítja a székesfehérvári adventi programok sorát az ökumenikus Adventi Jótékonysági Est, amelynek bevételével minden évben egy katolikus és egy református gyülekezetet vagy intézményt támogatnak. – Advent idején nagyobb odaadással fordulunk a rászorulók felé. Olyan jó lenne, ha ez egész évben is így maradna! – mondja Prekrit Judit, az est szervezője.

EGY GONDOLAT, TIZENHÉT ÉV

Prekrit Judit még ma is jól emlékszik arra a 2006-os beszélgetésére Spányi Antal katolikus megyés püspökkel, valamint a fehérvári református gyülekezet akkori lelkipásztorával, Somogyi Lászlóval, amelyen szóba került, hogy az egyházi fenntartású iskolák nem kapnak állami támogatást. – Felvetődött, hogy rendezzünk jótékonysági estet a megsegítésükre, én pedig elvállaltam a tervezését, megszervezését – mondja Judit. Az első ökumenikus Adventi Jótékonysági Est jegyeladásaiból származó bevételt akkor két iskola, a székesfehérvári Szent Imre Általános Iskola, valamint a református gyülekezet fenntartásában álló Református Általános Iskola kapta. A következő évben már a Ciszterci Szent István Gimnázium lett a kedvezményezett katolikus intézmény a fehérvári Református Általános Iskola mellett, majd a következő néhány évben is. – A kormányváltás után az egyházi iskolák is megkapták a támogatást az állami és az önkormányzati intézményekhez hasonlóan, ezért 2013-tól már egy határon túli katolikus és egy határon túli református gyülekezetet vagy intézményt támogatunk a fehérvári iskolák helyett – magyarázza Judit, aki továbbra is a rendezvény főszervezője.

NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS, VÁROSI ÖSSZETARTÁS

A Székesfehérvár-Belvárosi Református Egyházközségbe járó asszony számára mindig is természetes volt a nemzeti öszszetartozás, ezért tartotta fontosnak már az első alkalomkor is, hogy az elszakított területekről is hívjon fellépőket, előadókat. – A tizenhét év alatt álltak már művészek az eseménynek otthont adó Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház színpadán Erdélyből, a Felvidékről, Kárpátaljáról és a Délvidékről is, és így kerültünk kapcsolatba Pusztinán élő csángókkal, akik közül minden évben többen eljönnek a fehérvári ökumenikus alkalomra – mondja Prekrit Judit.

– A legnagyobb öröm, ha másokért tehetünk valamit, hiszen az a maradandó, amit tovább tudunk adni. Hálás vagyok Istennek, amiért ezt a gyönyörű feladatot a szívemre helyezte, ennél szebb és jobb dolog nem is történhetett volna velem. Ezen az estén a Kárpát-medence különböző tájegységeiről érkeznek fiatalok, akik hozzák magukkal – versben, dalban, táncban, zenében – otthonuk hagyományait, kultúráját. Ezeken az esteken átéljük az összetartozás csodálatos érzését, a Szentlélek áradását – vallja.

Judit tizenhét éve szívügyének érzi az ökumenikus Adventi Jótékonysági Est szervezését, éppen ezért boldog, hogy az elszakított területeken élők megsegítéséért az egész város összefog. A rendezvényt a fehérvári katolikus és református gyülekezetek mellett az önkormányzat és a városgondnokság is támogatja, akárcsak a Fejér Megyei Hírlap és a Fehérvár Televízió.

A tizenhetedik ökumenikus Adventi Jótékonysági Est helyszíne:
Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, Székesfehérvár, Liszt Ferenc utca 1.
Időpontja: 2022. december 2., péntek 18 óra.
Jegyek számos más helyszín mellett a Székesfehérvár-Belvárosi Református Egyházközség lelkészi hivatalában is válthatók 2000 forintért. A rendezvény szeretetvendégséggel zárul.

ÉNEK ÉS IGE

Az Adventi Jótékonysági Est egyes szekciói között igei útravalót is kap a közönség, Prekrit Judit a részletekbe is beavat. – Idén is Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke nyitja meg a rendezvényt, majd az első rész végén Máté László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője tolmácsolja igei gondolatait, a második rész végén pedig Gudor Kund Botond, a Nagyenyedi Református Egyházmegye esperese mond áldást az egybegyűltekre.

A tizenhét év alatt közel száz fellépő fordult már meg a jótékonysági rendezvényen, az idei, december 2-án tartandó esemény előadói között ott találjuk többek között Miklósa Erika operaénekest, Beeri Barnabás zongoraművészt, Petrás Mária népdalénekest, a Vox Mirabilis Kamarakórust és a Misztrál Együttest is.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!