35 milliós segítség a járvány miatt rászorulóknak

Védőeszközök, tartós élelmiszert és fertőtlenítőszert tartalmazó segélycsomagok, adománykártya – többek között ezeket tartalmazza a Magyar Református Szeretetszolgálat most indult 35 millió forint értékű segélyprogramja. Mindez több ezer, a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került család és idős számára nyújt hathatós segítséget.

mrsz_adomany_06.jpg

Fotó: Szirák Sára

A Magyar Református Szeretetszolgálat koordinálásában mintegy 35 millió forint összértékű segélyprogramot indul, melynek részleteit pénteken jelentette be a szervezet Debrecenben, a Nagytemplomi Református Egyházközség Nyitott Ajtó Szociális Központja előtt.

Református intézmények felajánlása

A Református Diakóniai Intézmények Egyesülete (REDIE) 25 millió forint értékben szájmaszkot, gumikesztyűt, valamint fertőtlenítőszereket vásárolt, melyekkel a Tiszántúli Református Egyházkerület szociális intézményeit (idősek otthonait, diakóniai intézményeit) segítik. Az adományok célba juttatását a Magyar Református Szeretetszolgálat végzi. A vírus terjedése elleni védekezést segítő eszközöket harminckét településre juttatja el a szervezet, mely közel kétezer ember számára jelent majd segítséget. A csomag több mint harmincezer szájmaszkot, közel 75 ezer gumikesztyűt, négyszáz kézfertőtlenítőt és mintegy hatszáz felületfertőtlenítőt tartalmaz.

mrsz_adomany_07.jpg

Fotó: Szirák Sára

„Az áldozathozatal a mai időkben kulcsszó, hiszen aki csak teheti, kell, hogy segítse a fertőzés megállítását. Ennek a szolgálatába szegődik a Magyaroroszági Református Egyház Diakóniai Intézményeinek Egyesülete is, melynek ötvenhat intézmény a tagja. Az ő tagdíjukból szeretnénk most átadni adományt, azoknak az intézményeknek, melyek idősellátásban vesznek részt, fogyatékkal élőket segítenek, házi segítségnyújtásban vesznek részt, vagy olyan támogatószolgálatuk van, amelyek pszichiátriai és szenvedélybetegekkel foglalkoznak, tanyagondozásban tevékenykednek” – nyilatkozta Fekete Károly tiszántúli püspök.

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács támogatása

A Magyar Református Szeretetszolgálat az intézményi kereteken túl a Kárpát-medencében élő rászoruló családok és idősek számára is segítő kezet nyújt. A veszélyhelyzet kihirdetése óta 9,8 millió forint értékben juttatott el gyorssegély-csomagokat a Szeretetszolgálat. Mindez országszerte kétezer rászorulónak jelentett segítséget. A szervezet krízisalapjába március 18. óta 5.806.900 forint érkezett be. A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács (NHKT) 10 millió forintos veszélyhelyzeti támogatást ajánlott fel a Magyar Református Szeretetszolgálat munkájához.

„Nagypéntek van, a karitatív szervezetek, szeretetszolgálatok ilyenkor is fontos feladatot látnak el az elesettek megsegítésében. Szeretném itt is felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a húsvéti ünnepek alatt is tartsák be az előírásokat és maradjanak otthon, ezzel is óvva szeretteiket” – hangsúlyozta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke.

Adománykártyával segít a Szeretetszolgálat

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácstól kapott összegből az alapítvány 5 millió forint értékben tartós élelmiszereket, fertőtlenítőszereket vásárol és juttat el azon rászorulókhoz, akik a veszélyhelyzet kapcsán kerültek nehéz anyagi helyzetbe. A segélycsomagok mellett egy újszerű támogatási formáról is döntött a Szeretetszolgálat. Az „adománykártya” pilot program keretében, a pénzügyi világ technológiai fejlesztéseit hasznosítva száz darab érintésmentes technológiával működő, előre feltöltött bankkártyát adományoz a Szeretetszolgálat száz család részére három hónapra, melyekre havonta 10 ezer forintot tölt fel az alapítvány. Ezt az összeget a családok egyéni szükségleteiknek megfelelően tudják hasznosítani, de csak és kizárólag élelmiszerek, higiéniai termékek és gyógyszer vásárlásra, valamint előre fizetős mérőóra feltöltésre tudják majd használni.

mrsz_adomany_01.jpg

Fotó: Szirák Sára

A programban elsőkörben olyan családok vesznek részt, akik korábban már a szervezet látókörébe kerültek, és akiknél a járványhelyzettel összefüggésben jövedelemkiesés történt, mert elveszítették munkahelyüket, fizetés nélküli szabadságon vannak, például gyermekeikkel otthon maradtak, a járvány következtében megbetegedtek vagy a család egyik tagja a járvány következtében életét vesztette. A program kiemelt célcsoportja a kiskorú gyermeket nevelő családok, közülük is a gyermeküket egyedül nevelő szülők. „A pilot program célja, hogy a járványhelyzettel összefüggően célzottan az adott család fogyasztási szokásaihoz illeszkedő, a család önrendelkezési jogát nem csorbító segítséget nyújthassunk. A kártyaadomány ezt segíti méghozzá mindez érintésmentes módon logisztikai költségek nélkül, helyi fogyasztást generálva” – mondta el Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezetője.

Az adománygyűjtés folytatódik

A Magyar Református Szeretetszolgálat továbbra is várja a felajánlásokat a jobbadni.hu weboldalon és a 10702019-85008898-51100005 bankszámlaszámán (KÖZLEMÉNY: „ÖSSZEFOGÁS AZ ÚJRAKEZDÉSÉRT”). A Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozott a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács közös adománygyűjtő felhívásához. A 1357-es Nemzeti Összefogás Vonalának tárcsázásával mindenki ötszáz forinttal járul hozzá a hat nagy karitatív szervezet veszélyhelyzetben végzett munkájához. A nem anyagi természetű felajánlásokat pedig a segitunkegymasnak.hu oldalon várják.