A bölcsődei ellátás felelősség és lehetőség a gyülekezetek építésére

Szakmai napot szervezett a Református Szeretetszolgálat

A bölcsődei ellátást működtető vagy a jövőben működtetni tervező református egyházi fenntartók részvételével szervezett szakmai tanácskozást június 2-án Budapesten a Református Szeretetszolgálat.

Bölcsődei szakmai nap - Református Szeretetszolgálat 2023 június 2. BP Zsinat - Fotó: Szirák Sára

Fotó: Szirák Sára

„Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket…” (Mk 10,13–16)

A szakmai tanácskozáson igei köszöntőt mondott Hajdú Zoltán Levente lelkipásztor, a Magyarországi Református Egyház (MRE) Missziói Szolgálatának főigazgatója a találkozó előbb idézett vezérigéje alapján. – Ha Isten gyermeke vagyok, nem beszélhetek másról, csak a lényegről: Isten az ő gyermekeivé fogadott bennünket a Krisztusban. Benne örök, teljes életünk van, rádöbbenhetünk arra, hogy ezt a csodát a mindenható Isten ránk is bízta mint üdvösségre hívó életüzenetet – helyezte a hallgatóság szívére.

Hajdú Zoltán Levente - Bölcsődei szakmai nap - Református Szeretetszolgálat 2023 június 2. BP Zsinat - Fotó: Szirák Sára

Hajdú Zoltán Levente

Fotó: Szirák Sára

A rendezvényen Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár köszöntötte a megjelenteket, majd beszámolt a kormány aktuális családpolitikai intézkedéseiről és azok eredményeiről.

Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár - Bölcsődei szakmai nap - Református Szeretetszolgálat 2023 június 2. BP Zsinat - Fotó: Szirák Sára

Beneda Attila családügyekért felelős helyettes államtitkár

Fotó: Szirák Sára

Czibere Károly, a Református Szeretetszolgálat főigazgatója köszöntőjében kiemelte, hogy az elmúlt esztendőkben a református fenntartású bölcsődei férőhelyek száma megsokszorozódott. Amellett, hogy a bölcsődei ellátás fontos tényező a gyülekezetek építésében, komoly fenntartói felelősséggel is jár, ezért a Református Szeretetszolgálat elkötelezett a szolgálatok szakmai támogatása iránt.

Czibere Károly - Bölcsődei szakmai nap - Református Szeretetszolgálat 2023 június 2. BP Zsinat - Fotó: Szirák Sára

Czibere Károly főigazgató

Fotó: Szirák Sára

Nacsa Olga, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Bölcsődékért Felelős Osztályának vezetője részletesen ismertette a bölcsődei ellátásokat érintő aktuális szakpolitikai intézkedéseket. A Magyar Bölcsődék Egyesületének főtitkára, Németh Mária a bölcsődei ellátáshoz kapcsolódó módszertani feladatellátás konzekvenciáit, Szücsi Csaba és Gelencsér Rita, a Pest Vármegyei Kormányhivatal szakértő képviselői pedig a működést engedélyező szervek tapasztalatait ismertették meg a hallgatósággal.

Bölcsődei szakmai nap - Református Szeretetszolgálat 2023 június 2. BP Zsinat - Fotó: Szirák Sára

Fotó: Szirák Sára

Gilicze Andrásné, a Szentes-Felsőpárti Református Egyházközség lelkipásztora a fenntartás gyakorlati tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel.

A jelenleg református egyházi fenntartásban működő, három éven aluli gyermekek napközbeni ellátását nyújtó 55 intézményhez országosan 87 szolgáltatási hely tartozik. Ezek együttesen 950 gyermeket látnak el. Ebből 14 szolgáltatási helyszínen összesen 430 férőhellyel működik bölcsődei ellátás, 20 szolgáltatási helyszínen összesen 167 férőhellyel minibölcsődei ellátás, 53 szolgáltatási helyszínen összesen 353 férőhellyel pedig családi bölcsőde.