A jótékonykodás az isteni szeretet továbbadása

Isten alkalmas eszköznek fogadott el bennünket abban, hogy a felebarátainkat, rászoruló embereket segítjük – a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke ezzel a gondolattal fejezte ki háláját az önzetlen segítségért, az adományozásért ünnepi eseményükön. A rendezvényen megköszönték Novák Katalin jószolgálati nagykövet eddigi szolgálatát is.

A felebaráti szeretet jelentősége

A jótékonykodás az isteni szeretetből indul ki, és ennek a szeretetnek a továbbadása – hangsúlyozta az eseményt megnyitó áhítatban Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, a Károlyi-Csekonics-palotában.

mrsz balog.jpg

Balog Zoltán püspök áhitata

Fotó: Sebestyén László

Az Istenbe vetett bizalomban mindig ott van a felebarát. Ha ezzel a felebaráti szeretettel adunk másoknak, sokkal többet fog érni, hatékonyabbá válik a segítség. Hozzá fog tenni ahhoz, hogy a világ biztosabb alapokon nyugodjon, és ehhez mi is hozzáadhatunk a saját jótékonykodásunkkal.

Isten alkalmas eszközei

Czibere Károly a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke köszönetet nyilvánított és hálát adott azért a sok segítségért, amit kaptak. – Az elmúlt egy hónap eseményei miatt Isten alkalmas eszköznek fogadott el bennünket abban, hogy a felebarátainkat, a rászoruló embereket segítjük. Támogassuk mindazokat, akiket ránk bízott! Másrészt köszönjük meg a segítséget, a támogató együttműködést azoknak, akik a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját segítették, hogy az éhező ne éhezzen, és a szomjazó ne szomjazzon.

mrsz czibere.jpg

Czibere Károly a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke

Fotó: Sebestyén László

Kiemelte még azokat a területeket is, amelyeken a szeretetszolgálat tevékenykedik: többek között a fogyatékkal élőket, a kapcsolati erőszakból, illetve a fagyhalál elől menekülőket, az iszákosmentő programot és a drogproblémákkal küzdők segítését is.

Hála a nagyköveti szolgálatért

Czibere Károly megköszönte Novák Katalin nagyköveti szolgálatát. Azt, hogy segítette, bátorította a szervezetet. Elkötelezetten és hűségesen végezte ezt a szolgálatot. Megköszönte, hogy ő is a zöld mellényes angyalok seregébe szegődött. A szervezet tavaly szeptemberben kérte fel az akkori családokért felelős tárca nélküli minisztert a posztra, amelyet az államfői kinevezése idejére felfüggeszt.

mrsz novák.jpg

Novák Katalin jószolgálati nagykövet ajándékot vesz át

Fotó: Sebestyén László

Novák Katalin elmondta: Beregdarócról érkezett az eseményre. – Kárpátalján többségében református testvérek élnek, ezért is van feladatuk az ott élőkkel és az onnan menekülőkkel – fogalmazott. Megköszönte, hogy a szeretetszolgálat is részt vesz ebben a szolgálatban, és hogy ennek ő is részese lehetett. Most, amikor a köztársasági elnöksége idejére felfüggeszti jószolgálati nagykövetséget, azt kívánta, hogy utána ott folytassák, ahol abbahagyták.

Emil felajánlása

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója egy élményét, egy önkéntes felajánlását ismertette a hallgatósággal: Ő és munkatársai még a Nyugati pályaudvaron tevékenykedtek, amikor egy Emil nevű férfi felajánlotta a szolgálatait, a pályaudvaron található közvécéknek a takarítására vállalkozott. Nem a kamerák, fényképezőgépek előtt, nem a közösségi médiában szerepelve, hanem olyan területen, ahol zárt ajtók mögött lehet a munkát végezni, ott, ahol senki sem látja.

mrsz juhász.jpg

Juhász Márton a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója

Fotó: Sebestyén László

Olvasva az ő felajánlását, eszébe jutott az a – mostanra – több mint háromezer önkéntes és munkatárs, akik egy hónapja teljesítenek önzetlenül és sokszor erőn felül. – A több mint százezer kilométer is, amit szintén láthatatlanul tesznek meg önkénteseik, munkatársaik, s azoknak a cégeknek a sofőrjei, akik az első pillanattól kezdve melléjük álltak, és segítségüket ajánlották.

Eszébe jutottak a munkatársai, az adományozók, hogy az elmúlt két évben hányszor segítettetek láthatatlanul. – Nagyon sok olyan alkalmat tudnék felsorolni, amikor nem vertük nagy dobra, hol segítünk. De ennek az alkalomnak mégiscsak az a lényege, értelme, hogy lássák egymást, látszódjanak, beszélgessenek, és hogy a támogatóikat köszönteni tudják.

Ismertetése szerint a Magyar Református Szeretetszolgálat az egy hónapja zajló háború óta tíz ellátási helyszínen végez szolgálatot, ezek között több helyütt napi 24 órában. Eddig mintegy 300 tonna élelmiszert, illetve higiéniai termékeket és ruhaadományt osztottak ki egyrészt Magyarországon, az ide érkező menekülteknek, másrészt Kárpátalján, az ott maradt magyar testvéreknek, illetve az ukrán, ruszin, cigány menekülteknek. A Nyugati pályaudvarról átköltöztek a BOK-csarnokba. Budapesten központilag most ott zajlik az ellátás.

Az ünnepi alkalmon a Magyar Református Szeretetszolgálat vezetői ajándékot nyújtottak át az adományozóknak. Az eseményt irodalmi és zenei programok színesítették. Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész Reményik Sándor-versekből idézett, a zenei szolgálatot pedig Ábrahám Márta hegedűművész együttese, az Ábrahám Quartet nyújtotta.