A karácsony fűszere

Advent alkalmából a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában is több program és lehetőség kínálkozik a kórház gyógyító közösségének az ünneplésre, az elcsendesedésre. Az egyik ilyen a hetenkénti angyaljárás, amikor az adományokat önkéntesek viszik körbe az osztályokon és osztják szét a dolgozóknak, betegeknek és családoknak. Idén Horváth Árpád jezsuita szerzetes volt a kórház vendége, aki három „ajándékot” hozott az adventi ünnepre.

Ének. kotta. Advent a Bethesdában 2023. Fotó: Hurta Hajnalka

Fotó: Hurta Hajnalka

Az alkalmat Rideg Gyula kórházlelkész nyitotta meg, majd az egybegyűltek adventi énekeket adtak elő gitárkísérettel. Az ünnepi várakozást csendes zsoltárimádságokkal folytatta a közösség, ami lehetőséget adott a résztvevőknek, hogy a lelküket áthassa a készülődés hangulata, hogy így érkezzenek meg a Teremtőhöz. Ezt követően Horváth Árpád jezsuita atya vette át a szót, aki a hallgatóságnak három „ajándékot” hozott, amelyek középpontjában az élet és a világosság áll.

„Az Ige testé lett, és közöttünk lakozott.” (János 1,1)

Advent a Bethesdában 2023. Horváth Árpád Jezsuita szerzetes, Rideg Gyula református kórházlelkész fotó: Hurta Hajnalka

Horváth Árpád jezsuita szerzetes és Rideg Gyula református kórházlelkész

Fotó: Hurta Hajnalka

Az első „ajándék” a hajnali csendes mise, a roráte hagyománya volt. Ennek lényege, hogy az ember az adventi időben korán, még sötétben indul el az Úr közelségét keresni, és mire vége a szentmisének, a sötétség is megszűnik kint és a lelkünkben egyaránt. Jézus a világ világossága, és ha felé indulunk, az életünk a sötétségből a világosságba jut el – hangsúlyozta a szerzetes.

Horváth Árpád ezután a Luca-napi búzaültetés szokását említette az egybegyűlteknek: ha december 13-án elültetünk egy búzaszemet, akkor az karácsonyig kikel, azt jelképezve, hogy az élet legyőzi a sötétséget. A kikelt búza így lett eleinknek – még a karácsonyfa-állítás szokásának meghonosodása előtt – az ünnepi asztalok ékessége, kiegészítve a gyertyával, amely a közénk jött világosságra emlékeztet bennünket a Megváltó születésének ünnepén.

Advent a Bethesdában 2023. Betlehem a kórház udvarán - Fotó: Hurta Hajnalka

Betlehem a kórház udvarán

Fotó: Hurta Hajnalka

A jezsuita szerzetes harmadik „ajándéka” maga a betlehem(ezés) szokása volt, amely által nem csupán a karácsonyi történetet ismerhetjük meg, de azt átélve részesei lehetünk az egykor ott zajló eseményeknek. Az alkalom végül közös énekléssel, imádsággal és szeretetvendégséggel zárult.

Advent a Bethesdában 2023. Fotó: Hurta Hajnalka

Fotó: Hurta Hajnalka

Velkey György kórházigazgató elmondta, hogy a Bethesda-kórház gyógyító közössége éneklésekkel, áhítatokkal, imakörökkel, családos és gyermekprogramokkal, istentisztelettel együtt várja a karácsonyt. Hangsúlyozta, hogy ebben az ünnepi időszakban valamennyiük célja közös: megtalálni az utat a Megváltóhoz.