A szeretetszolgálat arcai

Szeptembertől megújítják a diakónusképzést a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karán (KRE TFK) Nagykőrösön. Állami szociális intézményekben és egyházi szeretetszolgálati otthonokban is dolgozhatnak majd azok, akik diakónia BA szakon szereznek diplomát. A részletekről Birinyi Márkot, a KRE TFK Szociális munka és Diakónia Intézetének intézetvezető helyettesét kérdeztük.

Mióta foglalkoznak diakónusképzéssel?

1992 óta működik diakónusképzés Nagykőrösön, ezzel egyházunk volt az első Magyarországon, amely ilyen felsőfokú képzést indított. 1998-ban általános szociális munkás–diakónus szakpárt hoztunk létre az addig pusztán hitéleti képzésből, amely 2006-ig futott ebben a formában. Ekkor indult az egyszakos diakónusképzésünk, ám ez nem találta meg a helyét sem az egyházban, sem a világi szektorban. Idén tavasszal a Zsinati Tanács jóváhagyta, hogy az emberek szociális rászorultságára fókuszáló szakembereket képezzünk: ez a keresztyén szociális munka. Külföldön van már példa arra, hogy összekapcsolják a szociális munkát és a keresztyénséget, de ez itthon még gyermekcipőben jár. Mi olyan szakembereket szeretnénk képezni, akik társadalomtudományi és hitéleti szempontból is meg tudnak ítélni dolgokat. Például az etika mellett azt is megtanítjuk a hallgatónak, hogyan tekint a keresztyénség a rászorulóra: nemcsak humánusan, hanem túllát az emberen, és látja benne Jézust, aki azt mondta, „valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg” (Mt 25,40b).

képA szak elnevezése nem református, hanem a keresztyén jelzőt tartalmazza. Ez nyitást jelent?

Igen, nyitásnak szántuk, hiszen korábban csak konfirmált református egyháztagokat vettünk fel a képzésre. Most a felvétel kritériuma a tagság valamely keresztyén egyházban, az általános tájékozottság a keresztyénségben és a bibliaismeret, amelyről az alkalmassági vizsgán adnak számot a leendő hallgatók.

Kiknek ajánlják a szakot?

Azoknak, akik szeretnének szociális, jóléti ellátásra fókuszáló diplomát adó képzésben tanulni, de nem a humanisztikus filozófiára alapozva. A hallgatóink keresztyén értékrendű szociális munkásnak szeretnének tanulni. Ma már diakónusként dolgozó, egykori hallgatóink visszajelzése szerint hiányzott a képzésükből, hogyan kell például beteggel, rászorulóval imádkozni. Erre reflektálva a szakon nagyobb hangsúlyt fektetünk a hitéleti aspektusokra, és megtanítjuk a hallgatóinkat bibliakört vezetni, illetve közösen imádkozni is.

Hol helyezkedhetnek el azok, akik az új képzés szerint végeznek majd?

Az itt végző hallgatók a szociális ellátórendszerben fognak tudni elhelyezkedni idősek vagy fogyatékosok ellátásában, családsegítőnél, illetve az egyházak által fenntartott diakóniai intézményekben. Utóbbiak vezetői keresik a keresztyén elkötelezettségű, szakértemmel, végzettséggel bíró munkatársakat, mert a dolgozók határozzák meg az intézmények, a szeretetszolgálat arculatát a világ felé. Ha nem elkötelezett keresztyén emberek dolgoznak ezekben az intézményekben, az meglátszik a szolgálaton. Intézményvezető kollégáimtól hallom, hogy a következő öt évben sok munkatárs fog nyugdíjba menni, az ő pótlásuk is fontos lenne.

Hegedűs Márk, fotó: Dimény András 

Még lehet jelentkezni

Már szeptemberben elindul Nagykőrösön a megújult, hat féléves diakóniai BA képzés. Pótfelvételivel augusztus 24-ig még lehet jelentkezni a Károli Gáspár Református Egyetem képzésére. A jelentkezési lapot a www.kre.hu/tfk honlapról lehet letölteni.

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2017. augusztus 13-i számában.