A tehetség kincs!

Már lehet jelentkezni a Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi-ösztöndíjára. A kezdeményezés célja a tehetséges, ám nehéz anyagi körülmények között élő diákok támogatása. Az idei ötven nyertest a megújult szakmai zsűri választja ki. Jelentkezni október 15-ig lehet.

„A tehetség kincs!” – ezzel a jelmondattal hirdette meg a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a Nyilas Misi-ösztöndíj programot. Juhász Márton ügyvezető igazgató a sajtótájékoztatón kiemelte: a tehetség kibontakoztatásához a családoknak gyakran segítségre van szükségük. Egy különóra megfizetése, egy versenynevezési díj, egy hangszer bérleti díja vagy akár egy versenyre utazás komoly költségekkel járhat. – Az elmúlt nyolc évben mintegy hatszáz diáknak tudtunk segíteni, akik éves szinten százezer forintot kaptak. Ebben az évben ötven fiatal tehetséget tudunk támogatni, összesen ötmillió forint az ösztöndíjakra fordítható összeg. Emellett a Nyilas Misi-ösztöndíjasokat szakmai mentorok kísérik, akik a saját kapcsolati tőkéjükkel, tapasztalataikkal támogatják a diákokat, ebben a Nemzetközi Coachszövetség (ICF) is segít. Az ösztöndíjasoknak szóló gyerektáborokban pedig megismerhetik egymást a fiatalok, közösséget igyekszünk alakítani a Nyilas Misi programban résztvevőkből, emellett a különböző képességeket, készségeket is elsajátíthatják. Volt olyan táborunk, ahol a pénzügyi tudatosság növelésére, volt ahol a kommunikációs készségek fejlesztésére fordítottunk nagyobb figyelmet – fejtette ki.

Nyilas Misi sajtótájékoztató 10.03., Juhász Márton (f.Todoroff Lázár)

Fotó: Todoroff Lázár

Draskóczi Katalin, a Nemzetközi Coachszövetség jószolgálati csapatának vezetője a sajtótájékoztatón elmondta: három éve működnek együtt a Magyar Református Szeretetszolgálattal és a Nyilas Misi Tehetséggondozó Alapítvánnyal, ez idő alatt több mint harminc diákot támogattak. Az ösztöndíjasokkal leggyakrabban az erőforrások helyes használatáról, a magabiztosságról, a határozottabb célmeghatározásról és az ahhoz vezető út megtervezéséről folytatnak segítő beszélgetéseket a nemes ügy mellé álló coachok.

Nyilas Misi sajtótájékoztató 10.03., Korok Fatima (f.Todoroff Lázár)

Fotó: Todoroff Lázár

Korok Fatima, szabadtüdős merülő világbajnok idén először zsűritag. Azért is tartja kiváló lehetőségnek a programot a tehetséges fiataloknak, mert segítheti őket az útjuk megtalálásában. A tehetség és a kemény munka mellett hangsúlyosnak nevezte a támogatói hátteret is. A Nyilas Misi ösztöndíjas Bere Zója gyorskorcsolyázó és sífutó az elmúlt év sporteredményeiről mesélt. Véleménye szerint a program hatékony segítséget jelentett a fiatal sportolóknak. A támogatásnak köszönhetően tudta finanszírozni kiutazását a Bosznia-Hercegovinában megrendezett nemzetközi sífutóversenyre, ahol a felnőtt kategória ötödik helyén zárt. Ezzel kvótát szerzett a 2024-es dél-koreai téli ifjúsági olimpiára. A korábbi évek egy másik ösztöndíjasa, Lakatos Róbert a hegedűjátékával varázsolta el a sajtótájékoztatón résztvevőket.

Nyilas Misi sajtótájékoztató 10.03., csoportkép (f.Todoroff Lázár)

Fotó: Todoroff Lázár

Az eseményen elhangzott az is, hogy idén megújult a zsűri. A tagok: Bán Teodóra táncművész, a Károli Gáspár Református Egyetem kommunikációs igazgatója, Korok Fatima négyszeres merülő világbajnok, Kollár Árpád költő és Wunderlich József színművész.

A 2023/2024-es tanév Nyilas Misi-ösztöndíj programjára október 15-ig lehet jelentkezni előadó- és képzőművészet (ének, zene, tánc, festészet, szobrászat), természet- és bölcsészettudomány (matematika, fizika, informatika, magyar irodalom) és a sport területéről a legyenfolytatas.jobbadni.hu oldalon a gyermekek adatainak megadásával és a szükséges dokumentumok csatolásával. Az ösztöndíjprogramra nemcsak Magyarországon élő, hanem határon túli tehetségek is jelentkezhetnek. A Nyilas Misi-ösztöndíj program a 1358-as adományvonal hívásával, valamint az adomany.jobbadni.hu oldalon is támogatható.

Korok Fatimával hamarosan külön interjút olvashatnak a reformatus.hu oldalán.