Adományozni okosan is lehet

A valóban rászorulókat támogassuk, mégpedig azzal, amire igazán szükségük van – e gondolat mentén indít hosszú távú szemléletformáló programot a Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ): a következő 3 évben a tudatos és minőségi segítségnyújtás fontosságára hívják fel az emberek figyelmét, valamint erősítenék az adományozás kultúráját a helyi közösségekben.

A Magyar Református Szeretetszolgálat minden évben jelentős támogatást oszt szét az adventi időszakban, nincs ez másképp idén sem: 150 ezer kilogramm tartós élelmiszert és higiéniai eszközt adományoznak a néhány éve bevezetett, újrahasznosítható Szeretetdobozokban. Emellett 12 ezer gyereknek szeretnének örömet okozni a karácsonyfa alá kerülő cipősdoboznyi ajándékkal, további 5 millió forintból 125 rászoruló család téli tüzelőjét finanszírozzák, valamint 65 általános iskolás fiatalt támogatnak tehetségük kibontakozásában a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram segítségével – derült ki az erről szóló szerda reggeli sajtótájékoztatón.

Minőségi változást akarnak

kép„Nem csupán adni szeretnénk, hanem azokat akarjuk támogatni, aki valóban rászorulnak, mégpedig azzal, amire igazán szükségük van” – nyilatkozta Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója. A református segélyszervezetnél alapelv, hogy jó minőségű adományokkal segítsenek, a Még jobb adni! kampánnyal arra buzdítanak: csak olyat adjunk, amit mi magunk is szívesen vennénk.

„Örömmel látjuk, hogy évről évre egyre többen adományoznak Magyarországon, a most induló kezdeményezés célja a szemléletformálás és a hatékonyság növelése” – tette hozzá Priksz Gábor, az 50 millió forintos európai uniós pályázatból megvalósuló projekt vezetője.

Legyen még jobb adni!

A program egyik célja, hogy tovább érzékenyítse a társadalmat az adakozás fontosságára és annak mikéntjére, hisz az adomány nemcsak pénz vagy tartós élelmiszer lehet – az ételintoleranciára figyelve, valamint tárgyi eszközökkel és szolgáltatásokkal is tudjuk segíteni egymást. A televízióban és közösségi médiában hamarosan megjelenő első videó például abban igazít el, milyen élelmiszereket ajánlanak adományozásra, melyeket érdemes kerülni.

képA projekt részeként kiépítenek egy online rendszert is, amelyben nyomon követhetik és összeköthetik a beérkező felajánlásokat és a felmerülő igényeket. A rendszerbe elsősorban egyházközségek, civil szervezetek és cégek regisztrálhatnak majd, és megtehetik felajánlásaikat, más közösségek pedig jelezhetik, hogy tagjaiknak mire van szüksége.

A harmadik pillér a helyi közösségek adományozási kultúrájának és önszerveződő képességének fejlesztését jelenti. Kapaszkodót nyújtanának a rászorulóknak az önálló életvezetés megtanulásában, így akadályoznák meg a szegénység átörökítését, valamint a célzott támogatással egy szilárd kiindulási alapot adnának a jövőbeli terveikhez. 4 helyszínen, Kisszekeresen, Jándon, Szatmárcsekén és Dencsházán indítanak mintaprojekteket, a tapasztalatok összegzését követően a programot az egész országra ki szeretnék terjeszteni.

A projekt az Európai Unió támogatásával valósul meg, az EFOP-1.3.7-17 programszámot viselő, „A társadalmi kohézió erősítése az egyházak és civil szervezetek közösségfejlesztő tevékenységének bővítésével” címmel, a Széchenyi 2020 program keretében.

Ne csak kampányból szeressünk!

Fekete Károly tiszántúli püspök sem a számok növelését, hanem a minőség fokozását kérte a Magyar Református Szeretetszolgálattól. „Nagy a szükség, de sokkal többet ér, ha jól és jót adunk” – fogalmazott. Méltatta a református segélyszervezetet azért a folyamatos segítségnyújtásért, amelyet 2006-os létrehozása óta végez a rászorulók, bajbajutottak, fogyatékosok, katasztrófák túlélői között. „Nem csak kampányból kell szeretni egymást, hanem folyamatosan” – hangsúlyozta.

képHogy a Magyar Református Szeretetszolgálat minél több embernek segíthessen, ahhoz elengedhetetlenek a mi adományaink is. „Istentiszteleteink szerves része az adakozás, de nem ekkor vizsgázunk igazán, hanem amikor kilépünk a templomból: oda tudjuk-e szánni magunkat arra az életre, amire az Úristen rendelt minket? Amit nekünk pluszként adott Isten, azt tovább tudjuk-e adni annak, akinek nincs?” – bátorított a tiszántúli püspök az adakozásra. A zsinati tagok meg is szívlelték szavait, több Szeretetdoboz és karácsonyi cipősdoboz is megtelt adománnyal a Zsinat őszi ülésszakán.

Feke György, fotó: Vargosz