Adventi koncert a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren

A göncruszkai Talentum Református Kórus adott adventi koncertet a hétvégén a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B termináljának galériaszintjén. A gyermekek a létesítmény kápolna előtti folyosóján örvendeztették meg énekeikkel az utascsarnokban várakozók szívét.

reptér_koncert_mrsz_borító

Fotó: Karsa Patrik

Katona Viktória, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) társadalmi missziókért és a kárpátaljai szolgálatokért felelős lelkipásztora kérdésünkre elmondta, a koncerttel szerették volna a várakozók szívéhez közelebb hozni az adventet és a karácsony lényegét, ráirányítani a figyelmet e különleges misszióra, a repülőtéri lelkészség munkájára. – A reptéren a kápolna napi húsz órán át tart nyitva, segíti az utazókat és a dolgozókat. Itt egyaránt van lehetőség az elcsendesedésre és a lelkigondozásra – árulta el a lelkipásztor, kiemelve, hogy a repülőtéri lelkészi szolgálat fontos feladatot töltött és tölt be a háborús menekültek fogadásában is.

Sohajda Zsuzsa és Levente, a göncruszkai lelkészházaspár huszonhét gyermekkel készült az adventi koncertre. – Megnézhettük a repteret, ez óriási élmény számunkra, hiszen a gyerekek közül szinte senki sem volt még itt, így láthatott igazi repülőt, és csodálatos ajándékokat kaptunk a repülőtér menedzsmentjétől – mondta Sohajda Zsuzsa.

Az alkalom Krasznai Andrea repülőtéri lelkész szervezésében valósult meg. – Bartos Mónika országgyűlési képviselővel Göncruszkán jártunk, és személyesen megtapasztaltuk azt a csodát, amit a lelkészházaspár az elmúlt években megcselekedett. Megindító volt mindaz, amit láttunk és hallottunk. Az egyházi énekmondásnak az elmúlt évek szép hagyományt teremtettek a polgári légi közlekedés hazai fellegvárában. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Göncruszkán élénk az egyházzenei élet, létezik református zenekar és kórus, örömmel hívtam meg őket – számolt be az előzményekről Krasznai Andrea.

reptér_koncert_advent_mrsz1

Fotó: Karsa Patrik

A Covid-időszak előtt többször is beénekelte az utascsarnokot a Központi Református Kórus, kürtkoncertet adott Gärtner Elemér, és fellépett már a Révész Tibor esperes vezette zselízi néptánccsoport is.

– A repülőtéri alkalmazottak mindig örömmel fogadják és nagyon várják ezeket a református zenei alkalmakat. Kiállnak a különböző légitársaságok irodái elé a folyosóra, vagy az indulási szintről hallgatják a koncertet az utazóközönséggel együtt. Tízezer méter magasan az ég és a föld közöttiségtől való félelem olyan lelki atmoszférát teremt, amelyben az énekmondással oldjuk a légi úton közlekedőkben a félelmet, a szorongást. Az egyházzenei rendezvények így kerülnek az emberi élet szolgálatába, továbbá fókuszálják a figyelmet az adventi ünnepkör valóságára, és segítik lelki készülődésünket karácsony ünnepére – hangsúlyozta a lelkésznő.

A Budapest Airport Zrt. menedzsmentje nagy szeretettel készült a gyermekek és kísérőik fogadására: ajándékcsomaggal, édességgel és élelmiszerrel lepték meg őket. A koncert után Szabó István igazgató a tranzitzónában megismertette a gyerekekkel a repülés különleges világát, ezt követően megtekintették a le- és felszálló repülőgépeket.