„Ahol már nincs hova lejjebb tekerni a fűtést”

Felebarát névvel indít gyűjtést és támogatási programot a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ), hogy a nehéz gazdasági helyzetben pénz-, élelmiszer- és tűzifaadományokkal segítsen a rászorulókon. Juhász Mártont, az MRSZ ügyvezető igazgatóját kérdeztük, aki hangsúlyozta, hogy most sokkal jobban oda kell figyelnünk egymásra.

Juhász Márton és Kardosné Gyurkó Katalin a Nyugati pályaudvaron

Juhász Márton Kardosné Gyurkó Katalinnal, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökével a Nyugati pályaudvaron márciusban

Fotó: MRSZ

Hogyan tud segíteni az MRSZ a rászorulóknak egy ilyen nehéz időszakban?

Soha nem látott gazdasági nehézségeket látunk, akármerre nézünk. Az MRSZ tizenhat éves fennállása során soha nem kerestek meg minket ilyen sokan élelmiszer- és tűzifa-kérésekkel. Nagyon gyorsan nőnek az energiaárak, és az infláció is magas. Úgy gondoltuk, ezekre a problémákra egy nagy gyűjtéssel reagálunk, amely október elején indult, és a fűtési szezonnal együtt ér véget. Így év vége táján mindig több adománygyűjtési programot indítunk: biztosan sokan ismerik a Szeretetdoboz programunkat, amelynek keretében tartós élelmiszert gyűjtünk, vagy az „Otthon. Melegség.” nevű tűzifagyűjtési programunkat. Ezeket most Felebarát néven összevontuk, és hosszabb ideig gyűjtjük az adományokat. Elsősorban élelmiszert, másodsorban tűzifát szeretnénk adni a rászorulóknak. Emellett a Covid-járvány egy nagyon praktikus és humánus támogatási módra is rávett minket, amely nem más, mint az előre feltölthető, úgynevezett prepaid kártyán adott pénzbeli támogatás. Ezek olyan bankkártyák, amelyeket az MRSZ bocsát meghatározott időszakra a rászorulók rendelkezésére, és havonta rá tudunk tölteni bizonyos támogatási összeget. Ez nekünk is jó, mert csökkennek a szállítási költségeink, és a rászorulóknak is, mert azt vehetnek belőle, amire valóban szükségük van. Bízunk a rászorulókban, úgymond nagykorúsítjuk őket, elhisszük azt, hogy tudják, az adott élethelyzetben egy számla befizetésére, egy gyógyszer kiváltására vagy élelmiszer-vásárlásra kell-e nekik az összeg. Nem mi akarjuk íróasztal mögül megmondani a tutit. Természetesen olyan rászorulókhoz kerülnek ezek a kártyák, akikkel valamilyen program révén egyébként is kapcsolatban vagyunk, és akik nem költenék mondjuk alkoholra vagy dohánytermékekre. Erre egyébként nincs is mód, hiszen mi jelölhetjük ki a felhasználási helyek listáját, így például dohányboltokban eleve nem tudnak fizetni a kártyával, másrészt pontosan látjuk, hogy mire használja a rajta lévő forrást a támogatott. Tehát ez nagyon jó támogatási mód, szeretnénk minél inkább előtérbe helyezni. Ha most csak egy élelmiszercsomagra gondolok, rengeteg olyan rászoruló van, akinek speciális élelmiszer-szükséglete van, mert mondjuk laktózérzékeny, és jobb neki a pénzbeli támogatás, mint egy egységcsomag, amelyben lehet olyan élelmiszer, amelyet ő nem is fogyaszthat.

Adomány, gyerek, MRSZ

„Vannak ennek nagyon komoly vesztesei: háztartások, ahol már nincs hova lejjebb tekerni a fűtést, vagy ahol nincs lehetőség arra, hogy még kevesebbet legyen felkapcsolva a villany” – mondta Juhász Márton

Fotó: MRSZ

Bárki fordulhat az MRSZ-hez segítségért?

Az alapítvány természetesen nemre, fajra, vallási és politikai hovatartozásra tekintet nélkül mindenkinek rászorultsági elv alapján igyekszik segíteni. Azt érzékeljük, hogy most több millió embernek lesz nehezebb az élete. Ez persze nem azt jelenti, hogy az alapítvány képes lenne akár több millió ember szükségleteit is kielégíteni. Nem is kérnek ennyien segítséget. Mindannyian kicsit összébb húzzuk magunkat, kicsit lejjebb tekerjük a fűtést, kicsit jobban odafigyelünk arra, hogy ne hagyjuk égve a villanyokat, ne vásároljuk túl magunkat, ne költsünk haszontalan dolgokra. Azt hiszem, hogy erre az attitűdre a nehéz helyzettől függetlenül is szükség lett volna, a helyzettől független is hasznos lesz a jóléti társadalmak számára. A helyzetnek persze nyilván vannak nagyon komoly vesztesei: háztartások, ahol már nincs hova lejjebb tekerni a fűtést, vagy ahol nincs lehetőség arra, hogy még kevesebbet legyen felkapcsolva a villany, mert eddig is csak a szükséges és elégséges mértékben tudtak ezekkel a javakkal élni. Úgyhogy mellettük leszünk mi ott, és igyekszünk minden módon a hozzánk segíteni nekik.

Juhász Márton Kórházlelkészi Szolgált 30 - 2022 október 5. Fotó: Hirling Bálint

Juhász Márton a Kórházlelkészi Szolgálat ünnepségén október elején

Fotó: Hirling Bálint

Edukációs része is lesz a programnak. Ezt hogyan képzeljük el?

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy spórolási tanácsokkal is ellássuk a hozzánk fordulókat. Egy nagyon egyszerű példát említenék: mindenki tudja, hogyan kell tésztát főzni, de azt lehet úgy is, hogy amikor a forrásban lévő vízbe beletesszük a spagettit, akkor nem forraljuk tovább a vizet, hanem lekapcsoljuk alatta a gázt, és rátesszük a fedőt. Ilyen kis praktikákat, főzési, fűtési és egyéb tippeket gyűjtünk össze egy kiadványba, illetve ezeket a honlapunkon és a Facebook-oldalunkon is közzétesszük majd. De tartalmazni fog a kiadványunk például olcsó, de egészséges recepteket is. Egyébként nem véletlenül Felebarát a program neve: arra is szeretnénk ösztönözni mindenkit – reformátusokat és nem reformátusokat egyaránt –, hogy ne csak az alapítványon keresztül segítsenek, hanem saját környezetükben is nézzenek körül, és próbálják támogatni a rászorulókat még akkor is, ha most egy picit tényleg mindenkinek nehezebb. Figyeljünk oda a szomszédra: ha mondjuk valahol fával tüzelnek, de nem füstöl a kémény, akkor kopogjunk be, hogy minden rendben van-e. Igyekezzünk segíteni a felebarátainkon! A felebarát kifejezés újszövetségi görög megfelelője a plészion, amely közelit, szomszédost jelent. A közelünkben élő felebarátok iránti odafordulást szeretnénk ösztönözni a program elnevezésével. A nagy parancsolat így szól: „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” Ez a legfőbb, az első parancs. A második pedig hasonló ehhez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat." Keresztyén emberként az Istentől jövő szeretetet leginkább a cselekedeteinken keresztül tudjuk visszatükrözni a világra. Picit erre is szeretnénk buzdítani a program elnevezésével.

Felebarát tűzifa - Fotó: MRSZ

Tűzifával is segíti az MRSZ a rászorulókat

Fotó: MRSZ

Az adományokon és az említett edukáción túl mivel tudják segíteni a rászorulókat, és hogyan tudunk jól segíteni mi egymáson?

Azt gondolom, hogy mindenki tud segíteni a másik embernek, akár csak egy jó szóval, egy öleléssel, egy használaton kívüli, de még jó állapotban lévő ruhával, egy vacsorameghívással vagy egy tál étellel. Magánemberként ez az, amit meg tudunk tenni akkor is, ha nem is fordulnak hozzánk segítségért. Akár azért, mert nem jut eszükbe, hogy kérhetnek tőlünk, akár azért, mert mondjuk az önbecsülésük nem engedi meg. Az alapítvány pedig a gyűjtésből és a rendelkezésre álló egyéb forrásokból is támogatja a rászorulókat. Most is várjuk a segítséget: a 1358-as adományvonal felhívásával vagy egy SMS küldésével ugyanerre a számra 500 forinttal tudnak hozzájárulni a támogatók a program megvalósulásához, valamint a www.jobbadni.hu weboldalon megtalálják, hogyan tudják átutalással támogatni a rászorulókat, illetve az adomany.jobbadni.hu oldalon egy online felületen van lehetőség az adományozásra. Ezen az oldalon rögtön látjuk, hogy az általunk befizetett összeg megérkezett-e, látjuk a kitűzött célösszeget, illetve azt is, hányan és a célhoz képest milyen arányban támogatták eddig a gyűjtést.

MRSZ adománygyűjtés felebarát Fotó Szabó Bence

„A felebarát kifejezés újszövetségi görög megfelelője a plészion, amely közelit, szomszédost jelent. A közelünkben élő felebarátok iránti odafordulást szeretnénk ösztönözni a program elnevezésével” – árulta el az MRSZ ügyvezető igazgatója

Fotó: MRSZ / Szabó Bence

A mostani gyűjtésben csak pénzadományokat várnak, vagy tárgyi felajánlásokat is befogadnak?

Természetesen tárgyi adományt is fogadunk: ha valaki például tűzifát tud adni, megteheti, de tartós élelmiszert is fogunk gyűjteni, ahogyan a korábbi években is. Bízunk benne, hogy amiként a korábbi években, idén is sikeresen fog működni az újrahasznosított szeretetdobozok rendszere. Korábban körülbelül száz tonna tartós élelmiszert gyűjtöttünk ezen a módon, ez mintegy tízezer család egy heti tartósélelmiszer-szükségletét fedezi. Reméljük, hogy idén ezt a mennyiséget meg tudjuk haladni, mert a szükség is nagyobb lesz, mint az elmúlt években.

Ha valaki megjelenne mondjuk egy használt kályhával önöknél, akkor mit mondana neki?

Attól függ, hogy hova jön. Nyilván nem minden irodánkban tudnánk fogadni, de nagyon-nagyon hálásak vagyunk az ilyen felajánlásokért is, hiszen rengeteg olyan településen van jelen az MRSZ, ahol ezekre az eszközökre szükség van. Én magam is több alkalommal jártam olyan lakóingatlanokban, ahol például egy hordó szolgálta a fűtési célokat, és ugyanazon a hordón főzték meg a család vacsoráját is. Tehát az ilyen jellegű felajánlásokat is nagy örömmel vesszük, csak mielőtt útnak indulnának vele, kérdezzék meg, hol tudják átadni.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Felebarát című adománygyűjtő programja támogatható a 1358-as adományvonal hívásával (ez hívásonként 500 forint adományt jelent), online az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint átutalással az 10702019-85008898-51100005 (CIB Bank) számú bankszámlán keresztül. A közleményben tüntessék fel: Felebarát.