Befejeződött a vésztői idősek otthonának korszerűsítése

111,55 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósult, az Idősek Otthonát szolgáló épület korszerűsítése (TIOP-3.4.2-11/1-2012-0281) funkcionális átalakítással, energetikai felújítással, komplex akadálymentesítéssel. A korszerűsítés megvalósításával a lakók életkörülményeit javítottuk, új közösségi tereket hoztunk létre, és az idősek otthonában dolgozóknak is kedvezőbb munkakörülményeket teremtettünk. A beruházást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetési előirányzat közösen finanszírozta.

Az 1993 óta működő Református Szeretetotthon Vésztő központjában, a református templom műemléki környezetében szolgálja 44 idős ember ellátását. A 225 évvel ezelőtt épült parókia épülete 1993 óta szolgálja a szociális ellátás ügyét, ám több épületszárny áll a lakók rendelkezésére, így a mintegy 15-20 éve épült lakórészekben is élnek gondozottaink.

A pályázat keretében a műemléki védettség alatt álló épület teljes felújítására, valamint az újabb épületek energetikai korszerűsítésére, nyílászárók cseréjére, külső hőszigetelésére került sor. A pályázat által a régi parókia rész teljesen átalakult, benne új kiszolgáló helyiségek kerültek kialakításra. Az eddig társalgónak használt festett mennyezetű nagyterem restauráláson esett át, amely az utókor számára is maradandó szépséggel bír.

A projekt keretén belül a lakók számára speciális betegágyakat, antidekubitusz matracokat is sikerült beszerezni. A projekt megvalósulásával idős lakóinknak egy komfortosabb fizikai környezetet tudunk biztosítani, az energetikai felújítással pedig az intézmény energetikai költségénél jelentős megtakarítást is tapasztalhatunk a későbbiekben. Az építési- és kivitelezési munkákat a TERASIT Kft. végezte el. A projekt fizikai megvalósulása 2015.10.31-én fejeződött be.

A projektről bővebb információt a www.reformatusiskolaveszto.hu weboldalon olvashatnak, illetőleg a Vésztői Református Egyházközség Lelkészi Irodájában (5530 Vésztő, Bartók tér 6.) személyesen is lehet információt kérni, illetőleg a műemlék jellegű épület megtekintésére is lehetőséget biztosítunk.

Juhász Sándor
intézményvezető