Digitális ugródeszka

Újra pályázathatnak digitális oktatási eszközökre és képzésre hátrányos helyzetű települések iskolái

Ismét meghirdeti Digitális ugródeszka-pályázatát hátrányos helyzetű térségekben működő oktatási intézmények számára a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Telenor. Az idén már második alkalommal kiírt tenderen a jelentkező iskolák egyenként maximum 2 millió forint értékű, oktatást támogató digitális eszközöket igényelhetnek. Az összesen 10 millió forint keretösszeg mellett a tanintézmények pedagógusai ingyenes, akár online elvégezhető, 30 órás akkreditált HiperSuli Digitális Módszertani Képzésben is részesülnek.

Tabletre és laptopra is pályázhatnak azok a felső tagozattal rendelkező iskolák, amelyek jelentős munkanélküliséggel sújtott településeken működnek, vagy szól a felhívás társadalmi-gazdasági és infrastrukturális szempontból kedvezményezettnek tekinthetők . A kiírók ezzel szeretnének segíteni az iskoláknak a távoktatáshoz szükséges eszközpark bővítésében. Természetesen fontos, hogy a pályázó intézményekben meglegyenek a digitális oktatás feltételei, az iskoláknak pedig be kell vezetniük pedagógiai programjukba a kiíró szavaival a tudásátadás és az információmegosztás új módjait .

Minden jelentkező iskola összesen 2 millió forint értékű digitális eszközre adhat be igényt. A kiválasztott legalább három, legfeljebb öt nyertes intézmény tanárai az eszközök mellett a Telenor digitális oktatási programja, a HiperSuli által szervezett Digitális Módszertani Képzésben elsajátíthatják az eszközök, illetve az oktatási célokat szolgáló programok használatát.

DSC_7536 (2).jpg

Fotó: MRSZ

A Magyar Református Szeretetszolgálat céljai közt stratégiai fontosságú a fejlett technológiai megoldások becsatornázása, valamint a digitális oktatás elterjedésében való aktív közreműködés a hátrányos helyzetű térségekben, mivel így szavatolható leghatékonyabban az ott élő társadalmi csoportok fejlődése, közösségi integrációja.

A koronavírus-helyzet mindannyiunk életére nagy hatással van. Tapasztalataink szerint azokban a térségekben, ahol korábban is számos nehézséggel küzdöttek a családok, intézmények, most még nagyobb a szükség. Az oktatásban ezért is kiemelten fontos, hogy segítsük azokat a gyermekeket, családokat és oktatási intézményeket, akik, illetve amelyek számára a digitális eszközök adta lehetőségek nehezebben hozzáférhetők. Egy-egy laptop, tablet és internet-hozzáférés ugyanis a fejlődés, tanulás lehetőségét jelenti számukra, mely az egyetlen kitörési pont jövőjük szempontjából hívja fel a figyelmet Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat szociális fejlesztési ágazatvezetője.

DSC_7420 (1).jpg

Fotó: MRSZ

A HiperSuli-program eddigi tapasztalati alapján, ha már három személyre jut egy tablet vagy laptop, akkor csoportmunka és egyéb kooperatív megoldások segítségével a diákok már digitális, 21. századi módon tudnak tanulni.

– A Telenornak az egyenlőtlenségek csökkentését és a digitális oktatás javítását célzó törekvései ebben a programban együtt jelennek meg. Bár a HiperSuli oktatási módszertani programunknak az eszközadományozás hagyományosan nem része, a Covid miatt az elmúlt év elején kialakult oktatási helyzet megmutatta, hogy a digitális oktatáshoz szükséges alapterületeken – ez eszköz- és internetellátottság terén – is nagy lemaradásban vannak az ország egyes régiói. A Magyar Református Szeretetszolgálattal régóta együttműködünk, ők jól ismerik a hátrányos helyzetű térségek szükségleteit, éppen ezért biztosak vagyunk abban, hogy a képzési célokra odaítélt eszközök a leginkább nélkülöző iskolákhoz kerülnek – mondta el Mészáros Attila, a Telenor kommunikációs igazgatója.

A pályázat részletei a HiperSuli és a jobbadni.hu weboldalán találhatók.

Jelentkezési határidő: 2022. január 10., 14.00 óra