Egy applikáció, amely életeket menthet

Ájulás, fulladás, égési sérülések: a statisztikák szerint a gyermekbalesetek 75 százaléka megelőzhető. A szakemberek szerint ehhez azonban a higgadtság mellett a tudás és annak helyes alkalmazása szükséges. Ha pedig már megtörtént a baj, az első tíz perc sorsdöntő lehet. Edukáció és megelőzés a célja annak a hiánypótló telefonos alkalmazásnak, amelyet a Magyar Gyermekmentő Alapítvány fejlesztett ki. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában, a bemutató sajtótájékoztatón jártunk.

Gyermekmento applikacio 2024. januar

Fotó: Borbás Réka

A rendezvényen Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár szülőként és politikusként is örömét fejezte ki, hogy vészhelyzetben mindenkinek rendelkezésére állhat egy ilyen szakszerű segítség, ami, ahogy fogalmazott, aggódás helyett tudást ad a bajban. Megerősítette, hogy kritikus helyzetben a szülő egyik megnyugvása az, ha elmondhatja, hogy minden tőle telhetőt megtett. Ebben segíthet az applikáció, mint ahogy iránymutatást nyújt abban a dilemmában is, hogy kell-e egyáltalán mentőt hívni. A Családbarát Magyarország program a gyakorlati jelentősége miatt is támogatta a fejlesztést.

Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatója elmondta: tizennyolc éves működésük alatt azt tapasztalták, hogy a szülők rémületükben sokszor tanácstalanok vészhelyzetek esetén. Ilyenkor a régmúlt időkből hozott, elavult, néha haszontalan eljárásokat alkalmaznak, amelyek nem mindig segítenek a bajban. Ingyenes gyermekelsősegély-oktatásaikon eddig közel 45 ezer szülő, nagyszülő vett részt országszerte, de nagy fájdalom, hogy még így sem tudnak mindenkihez eljutni. Erre az igényre reagálva, a támogatásoknak hála, kifejlesztették az ingyenes applikációt, amelynek a letöltésével a szülőknek a „zsebében lehet a gyermekmentő”.

Gyermekmento applikacio 2 2024. januar

Fotó: Borbás Réka

A főorvosnő hozzátette, hogy a gyermekkori balesetek 75 százaléka megelőzhető lenne, ha a felnőttek tudnák, mitől és hogyan kell megóvni a gyerekeket. Az alkalmazásban ezért olyan kórképeket, baleseteket mutatnak be videóval, amelyek a legsűrűbben fordulnak elő otthon. Így például azonnali segítséget kapunk áramütés, lázgörcs, mérgezés, fulladás és allergiás reakció esetén. Ezek mellett bemutatják az újraélesztés technikáját is, és az appból közvetlenül tárcsázható a mentő is. Ez a telefonos alkalmazás nemcsak a szülőknek segít, de hasznos lehet óvónőknek, tanároknak és mindenkinek, akik körül gyermekek vannak. Gesztes Éva köszönetét fejezte ki a Kulturális és Innovációs Minisztériumnak és a Családokért felelős Államtitkárságnak a támogatásért.

A Magyar Gyermekmentő Alapítványra keresve ingyenesen letölthető a telefonos applikáció androidos és IOS-rendszerű telefonokra.