„Elhívást éreztem, hogy ezen a területen dolgozzak”

A szeretettel gyógyítás vezeti napjainkban is a Bethesda Gyermekkórházat. Az erős közösséget a munkatársak, az ott ápolt gyerekek és szüleik együtt alkotják. Idén 30 éve kapta vissza a Magyarországi Református Egyház az intézményt. Ennek alkalmából ünnepséget szerveztek, kitüntetéseket adtak át. Csohány Ágnes, a rehabilitációs osztály osztályvezető főorvosa foglalta össze a három évtized főbb eredményeit és értékeit.

A doktornő 21 éve szolgál a Bethesda Gyermekkórházban. Az intézmény budapesti, Ilka utcai épületében beszélgettünk az elmúlt évtizedekről. Ágnesnek az orvosi egyetem elvégzése után ez volt az első munkahelye, ahol – elmondása szerint – gondoskodó figyelemmel, szeretettel fogadták. A gyerekgyógyászatot minden szakmabeli ismerőse hivatásként végzi, ezt képviselik kollégái, amelyet jól mutat az összetartó, gyógyító közösség. A Bethesda kórházat régóta jellemzi az a szellemiség, hogy az elesetteket, a legnehezebb sorban lévő, vagy ápolási szükségletet igénylő betegek ápolását és a megsegítését próbálják végezni – kezdte a doktornő. Saját osztálya példájából kiindulva megemlítette, hogy ezen a területen jelentős technikai fejlődés zajlott. Az otthon lélegeztetési programok keretében sok gyermeknek és családnak tudnak, még súlyosabb állapotban is, otthoni körülmények között jó életszínvonalat nyújtani.

A rehabilitációs osztály 2007. júniusában nyílt meg a Bethesda Gyermekkórházban. A kórház profiljai bővülnek, egyre több szakember dolgozik a gyermekkórházban. Meglátása szerint a nagyobb méret sokszor nehezíti az együttműködést, mégis megtalálják egymás segítési módjait. – Nagyon sok pszichológus, mentálhigiénés szakember, családterapeuta, szociális munkás segíti a munkánkat, akár bennünket is képezve, hogy miként lehet bizonyos helyzetekben jól reagálni, kommunikálni a szülőkkel – fűzte hozzá.

Az elmúlt években több kihívással szembe kellett néznie az intézménynek. A járványhelyzet kapcsán Csohány Ágnes kiemelte, hogy a covidos gyermekek ellátását Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház vállalta, ennek következtében fővárosi szinten is rájuk hárult a nem fertőző betegségek miatt ellátást igénylő gyermekek kezelése. Ehhez szükség volt a Bethesda átszervezésére is, az Ilka utcai épületben próbálták azokat elhelyezni, akik egy-egy fertőzés szempontjából veszélyeztetettebbek. A világjárvány tetőzési csúcsának idején több kollégája önként ment dolgozni és segíteni intenzív osztályokra vagy egyéb felnőttellátási helyszínekre. Az általa vezetett rehabilitációs osztályon nehéz helyzet alakult ki az országos befogadás bővülése miatt. Erre azért volt szükség, hogy baleset vagy betegség kapcsán rehabilitációs igényű gyermekek ellátását megvalósítsák, de mostanra kezd helyreállni a korábban megszokott rend.

Csohány Ágnes - Bethesda kórház.jpg

Csohány Ágnes: „munkahelyemen odafigyeléssel, szeretettel fogadtak”

Fotó: Sebestyén László

Az 1866-ban alapított Bethesdában az ápolást végző diakonisszák, a szeretetszolgálatot hivatásként végző református nők jelmondata így szólt: „Jutalmam, hogy tehetem”. Ágnes ezzel összefüggésben kiemelte: mások mellett ő is elhívást érzett arra, hogy ezen a területen dolgozzon, és képes legyen élni a kapott talentumokkal. A jutalomról a beszélgetésünk előtt zárult ünnepséget említett meg a doktornő. – Az egyik évek óta nálunk kezelt kisgyermek limonádé árusításával próbált összegyűjteni az osztálynak egy kisebb összeget, amelyből végül négyszázezer forint jött össze. Ennek az ünnepélyes átvétele zajlott. – Úgy gondolom, ezek a mozzanatok, visszajelzések, jutalmak, amelyek segítenek abban, hogy újra beleálljunk és vigyük a nehezebb állapotú gyermekek ellátását – mondta el.

Kiemelkedő segítséget nyújtottak a Bethesda Gyermekkórház orvosai az ukrajnai háború elől menekülők ellátásában is. A kezdeti időszakban több kollégája ment a határhoz, a pályaudvarokra. Emellett műszer és gyógyszer ellátmányt küld rendszeresen a kórház az ukrajnai egészségügyi ellátó intézményeknek. Munkatársai korábban is rendszeresen jártak Ukrajnába és Erdélybe, ahol különböző gyermekorvosi szűrések, tanácsadások megszervezésében vállaltak részt. Ebből is látható, hogy az egészségügyi ellátás nem korlátozódik csak a kórház falai közé. A határon túliak segítése mellett például az intézmény orvosai és ápolói látják el az egészségügyi szolgálatot a magyarországi Erzsébet-táborokban is, főleg a fonyódligeti és a zánkai helyszínen vannak jelen munkatársai.

Csohány Ágnes - Bethesda kórház 3..jpg

„A szülők jelenléte segítheti a gyermekek gyógyulását"

Fotó: Sebestyén László

A Bethesda Gyermekkórház számos elismerésben részesült az elmúlt 30 évben, például családbarát díjjal is elismerték. Erről Ágnes elmondta: törvényi joga a szülőnek jelen lenni beteg gyermekénél. Az elmúlt évek alatt megélték ennek az átalakulásnak a jó – és néha az árnyoldalát. A helyszűke miatt azonban sokszor kényelmetlen és nehéz a szülők elhelyezése. Mindenkitől odafigyelést és türelmet igényel ez a helyzet. Természetes, hogy az aggódó szülő ilyen esetben idegesebb és sérülékenyebb, ám az orvosoknak tenniük kell a dolgukat a gyermek gyógyulásáért, alkalmazkodni kell egymáshoz – tette hozzá. A szülők jelenléte segítheti a gyermekek gyógyulását, például egy-egy ápolási folyamat megtanulása – amelyet otthon alkalmazni tudnak, főleg a krónikus betegeknél – rendkívül hasznos. Meglátása szerint a kommunikációban is változtatásra volt szükség, teljesen máshogy kell beszélniük, információkat átadniuk a folyamatosan bent lévő szülőnek. Fontos, hogy értsék, mi miért történik, még ha kellemetlen is a beavatkozás a gyermek számára.

Hasonlóan előre mutatónak nevezte a doktornő a tájékoztató jellegű nyitást más csatornán, például a világhálón keresztül is. Annak érdekében, hogy a gyermekeket megfelelően lássák el, rátaláljanak a megfelelő segítségre: a csecsemőápolástól, szoptatástól, az allergiáig, a napozásig vagy egyéb problémákig. A Bethesda Gyermekkórház honlapján és Facebook-oldalán is hiteles forrásból tájékozódhatnak a szülők. Ő maga arra biztatja a gyermeket nevelőket, hogy kérdés esetén keressék fel a gyermekkórházak honlapjait, ahol a gyakran felmerülő aktuális kérdésekre szakemberek adnak válaszokat, a legtöbb helyen elérhetőséget is feltüntetnek. Probléma esetén ennek segítségével, tovább lehet lépni.

Arra kértem Ágnest, hogy a kerek évforduló alkalmából fogalmazzon meg a következő 30 évre egy kívánságot. – Ha nagyon irreális kívánságot kér, akkor az, hogy ne legyen munkánk. Azt gondolom, ha üresen állnának a mi osztályaink, kórházaink, az azt jelentené, hogy nem volna beteg gyermek, és nincs ránk szükség. A reális kívánság az, hogy felépüljön a Bethesda Kórház új épülete. A dolgozókkal, a betegekkel már kinőttük a rendelkezésre álló tereket, és folyamatban van egy nagy kórházbővítés. Nagyon várjuk az elkészültét. Hangsúlyos a megfelelő számú szakember is, mert az épületi infrastruktúra mellett a tartalom is fontos, akárcsak e szellemiség megőrzése – fejtette ki.

A Bethesda Gyermekkórház 30 évvel ezelőtt, 1992-ben került vissza a Magyarországi Református Egyházhoz, 1951-es államosítása után. Az intézményben ebből az alkalomból tartott ünnepségen kitüntetéseket adtak át a műszaki dolgozóktól az ápolókig, orvosokig. A közösség szavazhatta meg: ki az, aki az elmúlt időszakban kiemelkedő, nemcsak szakmai, hanem közösségi teljesítményt is végzett a Bethesda érdekében. Az ünnepi esemény egy családi délutánnal zárult, amelyet az egyik doktornő együttese, a Vakami swing koncertje színesített. Ágnes eseménydús és mindenkinek sok élményt nyújtó programként írta le az ünnepi alkalmat.