Előre tekintenek

Krízisalapot hozott létre a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak áldozatul esett családok, idősek megsegítésére. Cikkünkből kiderül, hogyan működik a krízisalap, és az is, hogyan segíthetnek még embertársaikon azok, akik ezt Isten kegyelméből megtehetik.

MRSZ hír 2020.04.01.

Az MRSZ március közepén indított gyűjtést a koronavírus-járvány következtében kialakuló gazdasági visszaesés miatt. A Szeretetszolgálat tapasztalatai szerint az elmúlt hetekben nemcsak azok fordultak segítségért a szervezethez, akik napról napra élnek, hanem azok is, akik eddig ugyan el tudták látni a családjukat, félretenni azonban nem tudtak a fizetésükből. Sokan már most elvesztették a munkahelyüket, többeknek csődbe ment a vállalkozása, így nekik nehézséget jelent a mindennapi szükségletek előteremtése.

Láthatatlan ellenség

Fotó: Szirák Sára

– Több államfő, köztük a magyar miniszterelnök is azt mondta korábban, hogy most láthatatlan és ismeretlen ellenséggel van dolgunk. Ez így is van, viszont nekünk az az örömhírünk van, hogy a mi végtelen szeretettel szerető Istenünk – aki habár nem látható, nagyon is megismerhető, és jelenléte tapasztalható a világban – ezt is le tudja győzni. „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét” – idéz Pál második, Timóteushoz írt leveléből (1,7) Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója. – Ez a józanság indított minket arra, hogy gyűjtést szervezzünk, és létrehozzuk az Összefogás az újrakezdésért krízisalapot – mondja a szolgálat vezetője, akit telefonon értük el.

A krízisalap elindítása előtt a Szeretetszolgálat felmérte a kapacitását és készletét, és a munkatársak látták, hogy a raktáraikban álló mennyiség kevés lesz ahhoz, hogy minden rászorulónak jusson belőle. – Azért is indítottuk el ezt a gyűjtést, hogy ne akkor kapkodjunk majd, amikor vége lesz a járványnak, ne akkor döbbenjünk rá, hogy nincsenek tartalékaink, és nem tudunk segíteni. Jelenleg tíz tonna tartós élelmiszerünk, illetve tisztálkodó- és tisztítószerünk van. Ha egységcsomagokban gondolkodunk, ez a mennyiség ezer ember támogatásához elegendő. Úgy számolunk, hogy ez kevés lesz. Arra számítunk, hogy nem csak most, közvetlenül a vírushelyzetben lesznek hozzánk forduló rászorulók: miután újra elindul majd a normális élet, ugyancsak rengeteg olyan ember lesz, aki segítséget kér – véli Juhász Márton.

Adománygyűjtés a gyakorlatban

Az MRSZ jelenleg két platformon gyűjt adományokat az Összefogás az újrakezdésért krízisalapba, amelyek közül az egyik az adomany.jobbadni.hu weboldal. – Ez közösségi adományozási felület, amelyet meglátogatva a segíteni vágyók láthatják, hogy milyen célt tűztünk ki, mennyi pénzt szeretnénk összegyűjteni, és látszik az is, hogy eddig ennek hány százaléka valósult meg, és hányan támogatták – mutatja be az oldalt Juhász Márton. Húsvéthétfőig százharmincegy támogató másfél millió forinttal járult hozzá a kitűzött ötmillió forintos cél eléréséhez.

MRSZ kízisalap

Fotó: jobbadni.hu

Az ügyvezető azt is elárulja, hogy aki szeretne, egyszerű banki átutalással is az ügy mellé állhat. Ennek részletei a jobbadni.hu oldalon találhatók. Szavaiból az is kiderül, hogy ebben a formában már hárommillió forintnál is több adomány érkezett a krízisalapba.

Juhász Márton kiemeli, hogy most nem várnak tárgyi adományokat a lakosság köréből, hiszen egy-egy ruha- vagy élelmiszeradományon ott lehet akár a vírus is, amellyel veszélyeztethetnék a támogatottjaikat, a munkatársaikat és az önkénteseiket is. – Vállalati felajánlásokat viszont tudunk fogadni. Ha egy cég például azt mondaná, hogy ad ezer liter tartós tejet, amelyet nem kell hűteni, azzal nagyon is tudnánk mit kezdeni, de a lakosság részéről most nem várunk tárgyi adományokat. Amire még szükségünk van, az budapesti raktárhely, illetve tisztító- vagy tisztálkodási szerek, tartós fogyasztási cikkek gyakorlatilag korlátlan mennyiségben – teszi hozzá az igazgató.

Az MRSZ krízisalapját a 10702019-85008898-51100005 bankszámlaszámra utalt összeggel támogathatjuk. A szolgálat azt kéri az adakozóktól, hogy a közleményben tüntessék fel: Összefogás az újrakezdésért.

Támogatóból támogatott

– A Szeretetszolgálatnak több vidéki irodája és folyamatosan gyarapodó számú adománypontja van, amelyekben száz szakember dolgozik, így rengeteg olyan egyén, család, illetve egyházi fenntartású intézmény van a látókörünkben, akiknek szüksége van a segítségre – magyarázza Juhász Márton, kik részesülhetnek a krízisalap adományaiból. Hozzáteszi, hogy sok új jelentkező is van, köztük olyan idős emberek, akik eddig adományozóként ismerték jól a Szeretetszolgálatot, most viszont rászorulók lettek, és támogatásra van szükségük.

DSC00421.JPG

Fotó: jobbadni.hu

– Mellettük pedig kiemelt figyelmet fordítunk a roma gyülekezetekre is, ahol ugyancsak rászorultsági alapon segítjük a cigány testvéreket – fogalmaz a vezető. A szeretetszolgálat az összegyűlt adományokból folyamatosan tölti fel raktárait.

Gyűjtés a nemzeti összefogás vonalán

Habár nem a Szeretetszolgálat saját akciója, részben mégis magukénak érzik a 1357-es számon, a Nemzeti Összefogás Vonalán indított adománygyűjtést is. – A református szeretetszolgálat öt másik nagy karitatív szervezettel – Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Katolikus Karitász, Magyar Vöröskereszt – együtt tagja a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsnak (NHKT) is, amely a veszélyhelyzet alatt ellátja a humanitárius jellegű feladatokat. Az NHKT indította el a 1357-es adománygyűjtő vonalat, amelyen minden hívás ötszáz forintnyi támogatást jelent. A beérkezett adományokat a hat karitatív szervezet fogja eljuttatni a rászorulók részére – mondja Juhász Márton.

MRSZ krízisalap

Fotó: jobbadni.hu

Az ügyvezető tájékoztatása szerint a Szeretetszolgálat tagja az önkéntességért és adományokért felelős akciócsoportnak is, amely a magyar kormány megbízásából létrehozta a segitunkegymasnak.hu internetes oldalt, ahol többek között önkéntes munkát, eszköz- és infrastrukturális támogatást vagy szolgáltatást lehet felajánlani a koronavírus-járvány elleni védekezéshez és küzdelemhez. – Habár még nem ezen az oldalon keresztül, de kaptunk egy hároméves, kiváló műszaki állapotban lévő kombi személygépkocsit, hogy a kisebb adományokat kiszállíthassuk. Az ilyen felajánlásoknak is örülünk, és szeretettel fogadjuk őket – fogalmaz Juhász Márton.

Macik helyett maszkok

A koronavírus-járvány a legtöbb közösséghez hasonlóan az MRSZ terveit is gyökeresen felforgatta, átalakította. – Nagy bánatunkra – tizenkét éve először – bizonytalan későbbi időpontra kell halasztanunk a Szeretethíd nevű rendezvényünket, és elmarad több gyermekfoglalkozásunk, családi és gyülekezeti napunk is. Lemondtuk a tavaszra, nyár elejére tervezett szeretetszolgálati rendezvényeket. Kivárunk, és attól függően, hogyan alakul a vírushelyzet, később meghirdetjük őket, sajnos azonban biztosan lesz olyan is, amelyet csak jövőre tudunk majd megszervezni – mutat rá Juhász Márton.

maci.jpg

Fotó: jobbadni.hu

De nem csak rendezvényeket kénytelen elhalasztani a Szeretetszolgálat, a járvány a Mentő Maci Programra is hatással van. – Két évvel ezelőtt vállaltuk, hogy húszezer, igei üzenetet is hordozó macit varrunk ingyen az Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) azzal a céllal, hogy minden mentőautóba kerülő két és tizennégy év közötti gyermek kapjon ilyet abban a rendkívül szomorú élethelyzetben – idézi fel Juhász Márton. Ezekből a játékokból már több mint tizenkétezer darabot varrt meg ötven megváltozott munkaképességű munkatársuk Sarkadon, illetve Harsányban, de a napokban az ő feladatuk is megváltozott. – A mentőszolgálat vezetője jelezte, hogy a macik helyett a mentősöknek most inkább maszkokra lenne szükségük. Munkatársaink így most maszkokat varrnak, a munkához több önkéntes is csatlakozott.

Az MRSZ oktatóvideót is közzétett Facebook-oldalán, amely alapján bárki akár kézzel is megvarrhatja saját textilmaszkját. Juhász Márton hangsúlyozza, hogy ez a maszk nem nyújt teljes körű védelmet a fertőzés ellen, de arra alkalmas, hogy annak cseppfertőzés útján való terjedését megakadályozza. A Sarkadon és Harsányban készült maszkokat az OMSZ dolgozói mellett a református fenntartású szociális intézmények kapják meg.

MRSZ OMSZ koronavírus

Köszönet a helytállásért

Országszerte nyolcezer hétköznapi hőst – orvosokak, nővéreket, mentősöket, tűzoltókat, katasztrófavédelmiseket, rendőröket, szociális dolgozókat, bolti eladókat – ajándékozott meg húsvétra az MRSZ

Maradj otthon!

– Mi is csatlakoztunk a #maradjotthon mozgalomhoz – avatja be a Reformátusok Lapja olvasóit a Szeretetszolgálat ügyvezetője, aki úgy véli: mindennek rendelt ideje van, és most az otthon maradásnak van itt az ideje. – Akik megtehetik, hogy otthonról dolgozzanak, vagy nyugdíjas korúak, esetleg egyetemisták, fontos, hogy valóban otthon maradjanak. A felszabadult időt pedig lehet az Isten felé fordulással és önvizsgálattal tölteni – teszi hozzá Juhász Márton, aki egyéb hasznos ötletet is ad az otthon maradóknak.

– Elkészíthetjük az adóbevallásunkat, és rendelkezhetünk az adónk 1% + 1%-áról is: felajánlhatjuk például a Magyarországi Református Egyháznak, a civileknek szánt százalékot pedig az MRSZ-nek – javasolja Juhász Márton, aki szerint az adóbevallásra kötelezetteknek csupán negyven százaléka rendelkezik az egyházaknak illetve a civil szervezeteknek felajánlható 1%-ról, a többiek hagyják „elveszni” ezt az összeget.

MRSZ koronavírus

Fotó: jobbadni.hu

– Szerintem ez fontos és jó lehetőség, jó lenne, ha élnének vele a polgárok. Akik mégis felajánlják, gyakran állatvédő egyesületeknek vagy különböző menhelyeknek adják ezt a részt. Habár szeretem, tisztelem az állatokat és fontos nekem a teremtett világ védelme, szerintem most olyan krízishelyzetben vagyunk, amikor inkább az emberiségnek van szüksége ezekre az adományokra. Hiszem, hogy közben az állatokról is tudunk majd gondoskodni.

A cikk megjelent a Reformátusok Lapjában.