Európai kiírás ifjúságot segítő diakóniai kezdeményezések díjazására

Az európai egyházak szeretetszolgálati tevékenységét szakmailag összefogó kontinentális szervezet, az Eurodiaconia pályázati felhívást tett közzé ifjúságot támogató innovatív diakóniai kezdeményezések díjazására július 30-i határidővel.

A 2014-es Eurodiaconia Díjra olyan innovatív kezdeményezések és szolgáltatások pályázatát várják, amelyek a fiatalok oktatáshoz, foglalkoztatáshoz és képzéshez való hozzáférését segítik, és ezzel lehetővé teszik számukra az aktív részvételt a közösségi és a társadalmi életben. A 2014-es díjnak az a célja, hogy bemutassa és elismerje az Eurodiaconia tagszervezeteinek munkáját az ifjúságot érintő társadalmi inklúzió terén, és a figyelmet az olyan szociális szolgáltatások fontosságára és minőségére irányítsa, amelyet a diakóniai szervezetek nyújtanak azoknak a fiataloknak és velük együttműködve, akik átélik a társadalmi kirekesztettséget. Számos tagszervezet fejlesztett ki innovatív megközelítéseket a fiatalok társadalmi kirekesztettségének kezelésére, melyek a valós igényeket figyelembe véve, az igénybevevők bevonásával születtek. Ez a munka fontos szerepet játszik abban, hogy a fiatalok kihasználják a bennük lévő lehetőségeket, és így a társadalom aktív szereplőivé válhassanak.

Parlamenti kiállítás

Az Eurodiaconia arra kér majd számos pályázót, beleértve a díj jövőbeli nyertesét, hogy egy fotókiállítás keretében mutassák be kezdeményezéseiket vagy szolgáltatásaikat az Európai Parlamentben. Ezért minden pályázót arra kérnek, hogy munkája mellé csatoljon egy jó minőségű fényképet, amely tükrözi a kezdeményezését. Valamennyi arra érdemes pályázati anyag meg fog jelenni egy kiadványban és az Eurodiaconia honlapján.

A résztevők személyes bemutatása

Minden nevező munkája szerepelni fog a szervezet kiadványában, amely bemutatja, hogy a szociális szolgáltatások hogyan könnyítik meg a fiatalok bevonását. A projekt leírásával és a képpel együtt a „szolgáltatást" igénybe vevő fiatalok személyes bemutatása is szerepelni fog a kiadványban. Ezért az Eurodiaconia személyes a kezdeményezésben érintett fiatalok rövid (100-400 szavas) élettörténetét is várja, melyben leírhatják személyes tapasztalataikat arról, hogyan élték meg a társadalmi kirekesztettséget, nehézségeiket, örömeiket, és a pályázó szervezettel való kapcsolatukat, valamint azt, hogy a szervezet hogyan segítette az ő személyes társadalmi beilleszkedésüket. A történet mellé csatolni kell legalább egy jó minőségű fotót az érintettről, azzal a feltétellel, hogy beleegyezését adta a kép készítéséhez.

A díjról

A 2007-ben kezdődött program célja, hogy elismertesse az egyházak diakóniai munkájának példaszerű gyakorlatait („best practice"). A díjjal fel akarják hívni a figyelmet a diakóniai munka jelentőségére az egyházak szolgálatában, tagegyházai között előmozdítsa a kölcsönös tanulást és tapasztalatcserét és a legégetőbb kérdésekben párbeszédre indítsa a tagszervezeteket. A pályázatokat a theresa.schlage@eurodiaconia.org e-mail címen várja a szervezet július 30-ig.

További információ és jelentkezési lap

Fordította: Gyarmati Tímea