Figyelmes gondoskodással – másokért

Az MRSZ továbbra is segít

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az orosz–ukrán háború kirobbanása óta folyamatosan segít a bajba jutottaknak határon innen és túl. A szervezet munkatársai naponta tapasztalják, milyen nagy szükség van munkájukra, hiszen a tárgyi adományok mellett az általuk képviselt szeretetre is óriási szükség van. Ugyan a háborús helyzet jó ideig mindent felülírt, a szeretetszolgálat továbbra is igyekszik más területeken is segíteni a nélkülözőkön. Dobis-Lucski Zsófia kommunikációs vezetővel beszélgettünk.

Határmenti riport - 2022. március 1. - Záhony, Dobis-Lucski Zsófia  -Fotó: Zelenka Attila

Dobis-Lucski Zsófia

Fotó: Zelenka Attila

Hónapok óta dúl az orosz-ukrán háború, az MRSZ az első pillanat óta kitartóan segít. Mit tapasztalnak most?

A mögöttünk álló hónapokban összesen 30 helyszínen találkozhattak velünk a menekültek Magyarország területén. Ezeken a helyeken munkatársaink – több karitatív szervezettel, valamint önkéntessekkel közösen – éjjel-nappal várták a bajbajutottakat. Mostanra kevesebben érkeznek a határ magyar oldalára, ezért a 24 órás szolgálatot jelenleg a záhonyi vasútállomáson és a budapesti BOK sportcsarnokban teljesítjük.
Az elmúlt hetekben Budapesten a Marek József utcában nyitottunk adománypontot. Itt azokat a menekülteket segítjük, akik Magyarországon tartózkodnak, de a megélhetéshez szükséges élelmiszereket, tisztálkodási szereket nem áll módjukban beszerezni. Heti szinten 50-100 család kéri segítségünket, ezért nemcsak adunk, de nagy örömmel fogadjuk is az adományokat.

Folyamatosan tartják a kapcsolatot Kárpátaljával. Ott miben tudnak segíteni?

Kárpátaljára heti rendszerességgel jutottunk adományokat, ez mostanra meghaladta a 350 tonnát. A napokban tett látogatásunk folyamán több mint 1.8 millió forint értékű bébiétellel támogattuk a kárpátaljai egészségügyi intézményeket, ezáltal is szavatolva a kisgyermekek kiegyensúlyozott táplálkozását. A felnőtteket is szem előtt tartva, ott-tartózkodásunk alatt a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központján jártunk, ahol higiéniai termékeket és felnőtt nadrágpelenkákat adtunk át. A benei ingyen konyha munkáját tartós élelmiszerekkel, tisztító- és tisztálkodási szerekkel segítettük.

Mit mutatnak a térségben szerzett tapasztalatok?

Sajnos meghatározó tényezővé vált a bizonytalanság. Az ország belső részéről sokan Kárpátaljára menekültek, ezáltal megnövekedett az ott élők száma, kiegészülve a helyi otthon maradt, idős vagy épp beteg emberekkel. A látottak alapján az egészségügyi rendszernek hatalmas segítségre van szüksége a hirtelen növekedett lakosság miatt. A kevés orvossal, gyógyszerrel ellátott, csekély eszközzel felszerelt intézmények nehéz napokat élnek át. Szervezetünk ebben is igyekszik segítségükre lenni, tavasz folyamán több alkalommal törekedtünk a hiányzó elemek pótlásában támogatást nyújtani. Találkozásainkkor mindig hálásan fogadják az adományokat. Ezekre valóban nagy szükségük van.

mrsz facebook nyugati menekültek

Menekültek érkeznek a Nyugati Pályaudvarra

A híradásokban rendszeresen hallunk a háborúról. Vajon a támogatások is ilyen rendszeresek maradtak?

A háború első napjaiban, heteiben nemzetközi megmozdulásnak lehettünk szemtanúi. Kimagaslóan nagy volt azok száma, akik valamilyen formában támogatták szervezetünket; és bár mostanra ez a kedv kissé visszaszorult, mi továbbra is biztatunk mindenkit, hogy saját állapotukhoz mérten támogassák küldetésünket. Az orvosi és egészségügyi intézmények esetében továbbra is egyre nagyobb számban érkeznek hozzájárulások. A magyarországiak mellett holland, illetve nyugat-európai adományok is futnak be hozzánk, amelyeket célzottan Kárpátaljára szánnak. Több nagyvállalat és cég, kivárta hogyan körvonalazódik a helyzet, hosszú távon mire lesz szükség. Ezekre a támogató bázisokra mindig lehet számítani, és ez szintén óriási segítség.

Az MRSZ a háború elől menekülőkön túl rengeteg más területre is igyekszik figyelni. Hogyan sikerül ezt megvalósítani ebben a helyzetben?

A háború jó ideig mindent felülírt, de be kellett látnunk a mindennapi életünkben megszokott feladatokat és programokat sem szabad elhanyagolni. Sok-sok tehetséges fiatal él körülöttünk, viszont sokaknak nincs lehetősége kibontakozni az anyagi korlátozások miatt. A Kárpát-medencében már többüknek segíthettünk a Nyilas Misi Ösztöndíj Program keretében, továbbá lehetőséget adtunk nekik a Tehetségek Táborában arra, hogy találkozhassanak egymással, segítség és motiválják egymást a fejlődésben. Terveink szerint ez idén sem lesz másképp.
Természetesen a Magyar Református Szeretetszolgálat is több helyszínen szervez napközis táborokat; igyekszünk minél többek számára élményszerűvé tenni az év legjobban várt évszakát. A szezont megnyitva, egyhetes alkalommal örvendeztettük meg azokat a vakokat és gyengénlátókat, akik szolgálatunkkal kapcsolatban állnak. A táborozás ősszel tovább folytatódik, szeptemberben menekültek részére hirdetünk alkalmat. Ezeken felnőttek és gyerekek számára szeretnénk kikapcsolódási lehetőséget teremteni. Ennek célja, hogy kiszakadjanak az őket körülvevő kilátástalan helyzetből, másrészt hogy segítsük a beilleszkedést, felzárkózást új környezetükben.

Az MRSZ és sok önkéntesük megállás nélkül, erejükön felül dolgoznak a háború kitörése óta. Honnan ez a nem lankadó motiváció?

A szeretetszolgálati irodánkban áll egy tábla, amelyen ez az igeszakasz olvasható: „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket” (Jn 15,16). Krisztusunkra tekintünk, és tőle kérjük az erőt. A mindennapi feladatok ellátása közben látjuk, hogy milyen nagy szükség van munkánkra, amelyben valóban figyelemmel fordulunk a ránk bízottak felé. Hivatásunk nem ránk, hanem rajtunk keresztül mutat. Szeretnénk a szolgálat olyan képviselői lenni, hogy a hozzánk fordulók tudják, mi nem csak adományt, hanem szeretet is adunk.