Gyermekek alkotásai a háború árnyékában

Különleges kiállítást hozott létre a Magyar Református Szeretetszolgálat és az UNICEF. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a menekültként élő ukrajnai gyermekek szükségleteire és a közös segítségnyújtásra. A Virágok és tankok: művészeti alkotások az Ukrajnában dúló háború árnyékában című tárlat háborús övezetben készült képekből, valamint a fegyveres harcok elől menekülő gyerekek készítette rajzokból áll. A kiállítás augusztus 21-ig látogatható a Városháza parkban.

A Magyar Református Szeretetszolgálat és az UNICEF felkavaró kiállítást hozott létre Budapesten. Gyerekek és fotósok segítségével olyan fotómontázsokat alkottak, amelyek Ukrajnában, háborús övezetben készült képekből, valamint a fegyveres harcok elől menekülő gyermekek készítette, többségében rajzterápiás foglalkozásokon született rajzokból állnak. Tizenkilenc gyerekrajzot szerkesztettek össze tizenkilenc helyszíni fotóval, feszültséget teremtve a háború pusztítását bemutató képek és a gyerekek játékos őszintesége között.  A rajzterápiás foglalkozások – ahogyan az ukrajnai gyerekek számára nyújtott további mentálhigiénés programok is – hatékony segítséget jelentenek a gyógyulásban, az átélt traumák feldolgozásában és a lelki ellenálló-képesség erősítésében.

MRSZ ukrajnai kiállítás Nagy Gábor. 2024

Nagy Gábor, a szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

Még tart a nyári szünet, de kevesebb mint egy hónap múlva ismét megkezdődik a tanítás a magyarországi iskolákban. Több ezer olyan diák is újra az iskolapadba ül, aki ugyanezt hazájában, a háború sújtotta Ukrajnában nem, vagy csak korlátozottan tudná megtenni. Az ukrajnai gyermekek több mint fele kényszerült otthona elhagyására, és belső menekültként az országhatárokon belül, vagy menekültként, külföldön él. Ukrajnában folyamatosak az energiaellátás, a kórházak és iskolák elleni támadások, korlátozva a gyermekek alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférését. A biztonsági helyzet miatt az iskolás gyermekek közel fele kimarad a jelenléti oktatásból. A menekültként élő gyermekek több mint fele pedig nem vesz részt a fogadó ország oktatási rendszerében, ami komor árnyékot vet a képzésükre, szociális fejlődésükre, jövőjük alakulására.

MRSZ ukrajnai kiállítás 3. 2024

A Virágok és tankok: művészeti alkotások az Ukrajnában dúló háború árnyékában című kiállítás a Városháza parkban

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

Magyarországon jelenleg több mint hatvanezer menekült vagy menekült helyzetben levő ukrán állampolgár tartózkodik, többségében nők és gyermekek, akiket a fegyveres konfliktus biztonságuktól és alapvető jogaiktól fosztott meg. Az UNICEF Regionális Ukrán Menekültprogram Magyarországi Irodája és helyi partnere, a Magyar Református Szeretetszolgálat 2022 óta közösen dolgozik azon, hogy megkönnyítse a menekültek és a hátrányos helyzetű gyerekek oktatáshoz, illetve egészségügyhöz, gyermekvédelmi szolgáltatásokhoz való hozzáférését. Céljuk emellett az is, hogy segítsék a háborús területekről érkező, sok esetben traumatizált gyermekek pszichés sebeinek gyógyulását.

MRSZ ukrajnai kiállítás 2. 2024

Fotó: Magyar Református Szeretetszolgálat

A kiállítás megnyitóját augusztus 12-én tartották a szervezetek. Az augusztus 21-ig látogatható tárlat megvalósításához a fővárosi önkormányzat, az UNICEF hivatalos helyi partnere biztosított helyszínt és támogatást.

Az ENSZ hivatalos adatai szerint a háború több mint két évvel ezelőtti kiéleződése óta Ukrajnában több mint kétezer gyermek vesztette életét vagy sérült meg, bár a valódi számok valószínűleg sokkal magasabbak. Becslések szerint tizenhat és fél millió ember – köztük több mint hárommillió gyermek – szorul támogatásra az országban és a menekülteket befogadó szomszédos területeken. Az Ukrajnából elmenekült gyermekek fele nem tudott bekapcsolódni a fogadó ország nemzeti oktatási rendszerébe. Az ukrajnai gyerekek lemaradnak kortársaiktól, a legtöbb tudásanyag nem jut el hozzájuk, és ezzel veszélybe kerül a jövőjük. A háború súlyos hatással van a gyermekek és gondviselőik mentális egészségére, jólétére is. Egy 2024. júniusi kutatás eredményei rámutatnak a gyermekekre háruló súlyos pszichológiai következményekre. A fiatal tinédzserek fele küzd alvászavarral, és minden ötödik gyereknek vannak nyomasztó visszaemlékezései.