„Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!”

A Református Szeretetszolgálat lett az ország legnagyobb tanodai fenntartója, miután a Társadalmi Esélyegyenlőségi Főigazgatóság tizennégy református tanoda működését ítélte támogatásra méltónak a következő hároméves időszakban. A helyi, jellemzően nehéz körülmények között élő gyermekeket segítő tanodák között van, amelyik már közel egy évtizedes múltra tekinthet vissza, de 2024-től két újonnan belépő közösség is megkezdi működését.

Turgyán Sándor Sándorné

Fotó: Váradi Levente

Az országosan közel harminc helyszínen működő református tanodák fele a Belügyminisztérium központi költségvetési keretéből, másik részük a Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete (HEKS) és a Református Szeretetszolgálat keretében működő Országos Református Cigánymisszió támogatásával működik. Ezeknek a tanodáknak a hétköznapjai, foglalkozásai, anyagi lehetőségei – és így a követelményrendszere is – jelentősen eltérnek egymástól, de a cél közös: a diákok korrepetálása, felzárkóztatása mellett a legfontosabb, hogy megismerjék az Úristent, és befogadják őt az életükbe. „Gyönyörködj az Úrban, és megadja szíved kéréseit!” – a 37. zsoltár szavait akár vezérigéjévé is választhatná a Mátészalka-Kertvárosi Református Egyházközség, hiszen a helyi tanoda megnyitását több éve tartó közös imádság előzte meg. A gyülekezet tagjai már évekkel ezelőtt az Úr elé vitték kérésüket, hogy vezessen valakit a gyülekezetbe, aki a cigánymisszió szolgálatát elhivatottan végezné. Isten meghallgatta imájukat: korábbi gyülekezeti kapcsolat nélkül kapott személyes elhívást életében Turgyán Sándor, aki a cigánymisszióban ismerte fel saját szolgálati területét. A gyülekezet tagjai közül négyen vettek részt az Országos Református Cigánymisszió Együtt egymásért című képzésén, itt talált rájuk az a pályázati lehetőség, amely megnyitotta az első ajtót a tanoda elindításához. Gyorsan követték egymást az események: szeptemberben született meg az elhatározás, novemberben minden pályázati dokumentumot benyújtottak, és 2022 őszén megkezdhette működését a mátészalkai református tanoda. – A telepen élő gyerekek rendkívül nyitottak és érdeklődők voltak. Annyira vágytak a közösségünkbe, hogy hamarabb jelentkeztek, minthogy elindult volna a program – meséli Turgyánné Kovács Katalin, a tanoda irányítója. – Férjemmel együtt korábban is rendszeresen látogattuk a cigány családokat, mindig szeretettel fogadtak bennünket és örültek, hogy foglalkozunk a gyerekeikkel. Az első látogatásunk alkalmával közös fénykép készült az egyik fiúval, ő már akkor jelezte, hogy bármit indítunk, szeretne jelentkezni. Azóta is aktív tanodásunk, én pedig őrzöm a szívemben ezt a pillanatot – osztja meg kedvenc emlékét a tanodavezető.

Tanoda Turgyán Sándor 2024.

Fotó: Váradi Levente

A tanoda életének húsz gyermek vált tagjává, ők a matematika, magyar irodalom és nyelvtan, valamint angol nyelvi felzárkóztatás mellett bibliaórákon is részt vesznek. Szoros kötelék alakult ki a gyermekek és a szolgáló munkatársak között. Hetente három napon találkoznak a tanodában, ahol asztalközösségben lehetnek egymással az uzsonna idején, majd két csoportban folytatják a tanulást, korrepetálást. Az eredmény pedig máris tetten érhető a fiatalok életében: javultak a tanulmányi eredményeik, a bibliaórákon figyelmesen olvassák a Jézus Krisztusról szóló példázatokat, kérdéseket fogalmaznak meg, és képesek felismerni, hogy az ő életükben miként mutatkozik meg Krisztus szeretete. – Talán sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek és a családjuk hálásak lehetnek a tanodának, hiszen kapnak uzsonnát, segítünk nekik a tanulásban, hazavisszük őket a foglalkozások végén, programot nyújtunk nekik. De azt érzem, valójában mi lehetünk hálásak a gyerekeknek, hiszen ideszánják az idejüket, és ahelyett, hogy a számítógép előtt ülnének, itt vannak velünk, megosztják velünk az érzéseiket, gondolataikat, mi pedig láthatjuk, miként munkálkodik a mi Urunk az ő életükben – vallja meg hálával Turgyán Sándor, aki szinte gyermekeiként tekint a tanodás diákokra. Istené legyen a dicsőség, hogy a tanodákon keresztül országszerte több száz, nehéz helyzetben élő gyermek számára nyújthat támaszt és biztonságot a Református Szeretetszolgálat!

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!