Hatmillió forintos adomány a kárpátaljaiak egészségéért

Több mint hatmillió forint értékű adománnyal segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat az Ungvári Városi Klinikai Kórházat.

0117_MRSZ_karpatalja7

Fotó: MRSZ

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) az orosz–ukrán háború kitörésének első napja óta segítséget nyújt a Magyarországra menekülők, valamint a Kárpátalján maradók számára. Az elmúlt közel egy évben már több mint 600 tonna adománnyal segített a szeretetszolgálat, ennek nagyobb része – több mint 450 tonna – közvetlenül Kárpátaljára került, ebben tartós élelmiszerek, higiénés termékek, ruhák, háztartási és világítástechnikai eszközök egyaránt szerepeltek – olvasható az MRSZ sajtóközleményében.

Hangsúlyozzák, hogy 2022 áprilisában és májusában több alkalommal is segítette a szeretetszolgálat a határon túli egészségügyi intézményeket: április 8-án 3,2 millió forint értékű gyógyszeradománnyal, júniusban több mint másfél millió forint értékű bébiétellel támogatta az Ungvári Központi Városi Klinikai Kórházat. Április végén 15 millió forint értékű adományt, köztük gyógyszereket, kötszereket, defibrillátort és EKG-készüléket juttattak el a Munkácsi Megyei Gyermekkórházba, majd május 8-án a Volóci Járási Központi Kórház számára kötszereket, fecskendőket, sebtapaszokat, infúziókat és vércukormérőket adtak át a Magyar Református Szeretetszolgálat munkatársai.

Január 17-én újabb több mint hatmillió forint értékű felszerelést biztosított a szeretetszolgálat az Ungvári Központi Városi Klinikai Kórháznak. Olyan hiánypótló eszközök szerepeltek az adományban, amelyek nemcsak a mindennapos működést biztosítják, de az eszközpark fejlesztését is szolgálják: antibakteriális folyékony szappanok, kötszerek, infúziós oldatok és szerelékek, kenőcsök és egyéb gyógyszerek, katéterek, kanülök, gipszpólyák, kórházi ágyak és szekrények, valamint egy endoszkópos kamera.

0117_MRSZ_karpatalja5

Fotó: MRSZ

– Ahogy a Bibliában is olvasható: Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. Az ő akaratából cselekszünk és segítünk testvéreinknek Kárpátalján minden lehetséges módon. Legyen szó tartós élelmiszerről, higiénés eszközökről vagy egészségügyi felszerelésről, a Magyar Református Szeretetszolgálat célja rászoruló embertársaink szükségleteinek a kielégítése – fogalmazott Katona Viktória, az MRSZ kárpátaljai szolgálatokért felelős lelkipásztora.

Az Ungvári Városi Klinikai Kórház részéről az intézmény igazgatója, Ivan Kurah vette át az adományokat. – Nagy szükségünk van magyar testvéreink támogatására a háborús helyzetben. Mellettünk állnak a szükségben, amely hatalmas segítséget jelent a Kárpátalján élők és a belső menekültek ellátásában. Egymás testvérei vagyunk Krisztusban, az együttműködésünk pedig a cselekvő szeretet megnyilvánulása – fejtette ki.

A Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját felajánlásaikkal támogathatják az 1358-as adományvonal hívásával, az adomany.jobbadni.hu oldalon keresztül, valamint banki átutalással az 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámon. (A közlemény rovatba kérik beírni: Adomány – Nemzeti összefogás).