Hétfős segélycsapatot indított a Magyar Református Szeretetszolgálat a tornádó sújtotta Csehországba

Hétfős segélycsapatot indít a tornádó sújtotta Csehországba a Magyar Református Szeretetszolgálat. A katasztrófacsoporthoz csatlakozik egy nemzetközi vizsgával rendelkező területátvizsgáló mentőkutya is. A reformátusok kárenyhítéshez szükséges eszközöket és humanitárius segélycsomagot visznek a térségbe.

Szeretetszolgálat Csehországi tornádó 2021 nyár, fotó: Csordás Ádám/MRSZ

Fotó: Csordás Ádám/MRSZ

Legalább 150 ember megsérült Dél-Morvaországban, ahol csütörtök este pusztított jégesővel kísért tornádó. A természeti katasztrófának halálos áldozata is van, az anyagi kár pedig hatalmas. A térségben rendkívül ritka, nagy erősségű szélvihar a legnagyobb károkat Hodonín és Breclav városok környékén okozta. A régióban mozgósították a mentőket, a tűzoltókat és a hadsereg speciális egységeit, amelyek azonnal megkezdték a mentési munkálatokat.

A katasztrófát követően a Magyar Református Szeretetszolgálat felvette a kapcsolatot a Cseh Köztársaság Budapesti Nagykövetségével, valamint Magyarország Prágai Nagykövetségével és segítséget ajánlott a bajbajutottak számára.

A Magyar Református Szeretetszolgálat hétfős csapata kiegészül egy nemzetközi területátvizsgáló vizsgával rendelkező mentőkutyával is, aki szükség esetén szintén bevethető. A református csapat a kárenyhítést és kutatás-mentést segítő eszközöket visz magával (aggregátort, kárhelyvilágító reflektort, vízszivattyút, láncfűrészt, keresőlámpákat, kéziszerszámokat), emellett speciális katasztrófasátrat, tetőfóliákat, tisztító- és fertőtlenítő szereket, élelmiszercsomagokat juttatnak el a térségbe. A csapat tagjai képzett önkéntes tűzoltók, és már várhatóan péntek délután megérkeznek a katasztrófa helyszínére, hogy igény esetén a kárterületi munkába is be tudjanak kapcsolódni.

A segélycsapat munkáját és a bajbajutottakat a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámra történő utalással (KÖZLEMÉNY: tornádó) és az MRSZ katasztrófa alapjába történő online befizetéssel is lehet támogatni az adomany.jobbadni.hu oldalon.

Az indulás képeken