Holland adomány a magyar rászorulóknak

Kétszáz köbméternyi adomány érkezett egy holland alapítványnak köszönhetően a Magyar Református Szeretetszolgálat nemrég átadott országos logisztikai központjába szeptember 19-én.

MRSZ holland adomány

A hollandiai Bussum városából indultak útnak a Stichting Kinderen in Nood (Gyermekek Szükségben Alapítvány) kamionjai Magyarországra. Az alapítvány legnagyobb kelet-európai partnere a Magyar Református Szeretetszolgálat, akiken keresztül a magyar nélkülözők mellett a kárpátaljai, valamint az erdélyi rászorulókat is rendszeresen támogatja a szervezet. A holland alapítvány idén ünnepli fennállásának 30 éves jubileumát, ebből az alkalomból három adományokkal megpakolt amerikai MACK-kamiont indítottak útnak. Az útiköltséget teljes egészében holland vállalkozók támogatásából finanszírozták.

MRSZ holland adomány

„A Stichting Kinderen in Nood alapítvánnyal még 1998-ra nyúlik vissza az ismeretségünk. Akkor a hatalmas kárpátaljai árvíz idején segítették a Felső-Tisza vidéki magyar rászorulókat egy kamionnyi adománnyal, és nagyon elégedettek voltak már akkor is a munkánkkal, hogy átláthatóan, gyorsan, nyomon követhetően osztottuk szét a támogatásukat. Miután 2006-ban létrejött a Magyar Református Szeretetszolgálat, a kezdetektől fogva rendszeresen, évente több adománykamiont is elindítanak a szervezetünk felé, hogy osszuk szét a magyarországi és a határon túli nélkülözőknek. Az elmúlt másfél évtizedben templomokat, iskolákat bútoroztunk be, és több ezer családot támogattunk adományaikkal” – mesélt a kezdetekről Fodor Gusztáv, a Magyar Református Szeretetszolgálat kárpátaljai koordinációs vezetője.

MRSZ holland adomány

A kamionokból gyermek-és felnőtt ruházati termékek, cipők, takarók, bútorok, konyhai eszközök, biciklik, valamint egészségügyi eszközök (például kerekesszékek) kerültek elő. Az adományok segítségével közel ezer rászorulót tud szükség szerint támogatni a Magyar Református Szeretetszolgálat Debrecenben és vonzáskörzetében, legyen szó akár nagycsaládosokról, magányos egyedül élőkről vagy idős nyugdíjasokról. Az adományokat rövid időn belül tervezi kiosztani a szervezet.