Idősotthonaink újra látogathatók

Három hónap tilalom után újra fogadhatnak látogatókat az idősek, és a hitélet is felpezsdülhet a református otthonokban. Kétszázötvenmillió forintot költöttek a védekezésre, és eddig egyetlen koronavírusos eset sem volt lakóik között – mondja Beszterczey András, a Magyarországi Református Egyház Diakóniai Irodájának vezetője. Arról is kérdezzük, kapnak-e ötszázezer forintos jutalmat a munkatársaik.

Korlátozva, de fogadhatnak látogatókat az idősotthonok lakói – ez az Operatív Törzs döntése. Milyen szabályokat hoztak?

– A Diakóniai Iroda fenntartásában lévő idősotthonoknak javasoljuk a látogatási idősáv bevezetését, a létszámkorlátot és hogy tegyék kötelezővé a maszkviselést. Egy látogatás legfeljebb fél óráig tarthat, azt is legkésőbb az előző munkanapon tizenhat óráig jelezni kell az otthonnak. Mi erre külön telefonszámot hoztunk létre, ezen várjuk a bejelentkezéseket. A létszámkorlátot az intézmény méretéhez kell igazítani, például a Schweitzer Albert Református Szeretetotthonban, ahol intézményvezető vagyok, száz bentlakó van, délelőtt és délután is két-két órában lehet jönni, de egyszerre csak tíz vendég lehet bent.

beszterczey_andras_foto_sebestyen_laszlo.jpg

Fotó: Fotó: Sebestyén László

Hogy látja, mit jelent a látogatás lehetősége három hónap tilalom után az időseknek?

– Sokat jelent, hiszen az ő életükben a digitális kapcsolattartás teljesen új, a személyes kapcsolatot pedig semmivel sem lehet pótolni. A látogatás lelki energiát ad nekik. Ez plusz erőforrás lesz, remélem, hogy akik kicsit meggyengültek, lelkileg megtörtek az elmúlt hónapokban, új erőre kapnak majd. Már most látjuk az örömöt és a várakozást a szemükben, hogy mikor jön végre hozzájuk valaki.

„Vallási események” is megtarthatók az intézményekben – az Operatív Törzs megfogalmazása szerint. Ez mit jelent?

– Ahol nincs állományban lelkész, ott is indulhatnak újra az istentiszteletek? Igen, és az istentiszteletek mellett lelkigondozói beszélgetések, kisebb áhítatok megtartására is lehetőség nyílik. Így is erősíthetjük lelkileg az időseket. Sok helyen eddig is voltak igei alkalmak, a legtöbb intézményben van kihangosítás minden szobában, így is közvetítettük az istentiszteleteket. A lazítással minden általunk fenntartott otthonban lesz újra istentisztelet.

Nincs vége a járványnak

Védőeszközök vásárlására eddig kétszázötvenmillió forintot költöttek, emiatt le kellett állítaniuk beruházásokat. „A védekezést fenn kell tartanunk” – hangsúlyozza Beszterczey András, aki úgy véli, a vírusfertőzés lehetősége továbbra is fennáll az idősotthonok és szociális intézmények lakóinál, hiszen az itt élők koruk vagy krónikus betegségeik miatt a legveszélyeztetettebbek közé tartoznak. „Amíg nincs védőoltás, addig nagyon figyelmesnek és fegyelmezettnek kell lennünk – teszi hozzá az irodavezető”.

Már vehetnek fel lakókat?

– Erre is lehetőséget biztosítanak az új rendelkezések. Az állami szabály ehhez egy, a mi ajánlásunk azonban két negatív eredményű koronavírustesztet ír elő. Illetve az új beköltöző először két hétig elkülönített szobában él, és utána kapcsolódhat be a közösségbe.

nadudvar_czegledi1.jpg

Minden rendben

A református idősotthonokat is átvizsgálta a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A munkatársaiknak adnak-e ötszázezer forint bónuszt a járvány idején nyújtott helytállásukért, ahogyan az állam ad az egészségügyben dolgozóknak?

– Nagyon hálásak vagyunk Istennek és a munkatársainknak, hiszen az intézményeinkben eddig nem volt egyetlen vírusfertőzött lakó sem. Hivatalos döntés még nem született, de jelenleg felmérjük a munkatársi kört, és július elején szeretnénk pénzjutalmat adni a Diakóniai Iroda által fenntartott intézmények dolgozóinak. Fejenkénti ötszázezer forintot biztosan nem tudunk kigazdálkodni, de megtaláljuk a forrást, hogy ki tudjuk fizetni a jutalmat. Ez üzenetértékű gesztus a kollégáinknak, és úgy látom, erre nagy szükség van.

A cikk megjelent a Reformátusok Lapjában.