Iskolatáskákat és védőmaszkokat vitt Kárpátaljára a Szeretetszolgálat

Beregszászra utazott kedden a Magyar Református Szeretetszolgálat delegációja, és nem mentek üres kézzel: száz darab, tanszerrel megtöltött iskolatáskát vittek a kárpátaljai rászoruló diákoknak a tanévkezdésre, és százezer sebészi szájmaszkot adtak át a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek.

A Szeretetszolgálat küldöttsége Kárpátalján tanszercsomagokat ad át, 2021. aug. 3. - Fotó: Neményi Márton - Nagy Béla főgondnok, Juhász Márton, Czibere Károly, Zán Fábián Sándor

Sajtótájékoztató Beregszászon: Nagy Béla kárpátaljai főgondnok, Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója, Czibere Károly, az alapítvány kuratóriumi elnöke, és Zán Fábián Sándor kárpátaljai püspök

Fotó: Neményi Márton

Száz darab tanszerrel megtöltött iskolatáskával és százezer sebészi szájmaszkkal látogatott Beregszászra kedden a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ). Az adományokat a rászoruló kárpátaljai diákoknak és a Kárpátaljai Református Egyházkerületnek adták át – közölte az MRSZ sajtóközleményében. Az MRSZ megalakulása óta kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyarok támogatására, kárpátaljai koordinációs irodáját 2017-ben hozta létre.

Az MRSZ négytagú delegációja a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspökével, Zán Fábián Sándorral és Nagy Béla főgondnokkal közösen adta át az adományokat, és ellátogattak több olyan intézménybe is, amelyeket az elmúlt években támogatott az alapítvány.

A magyar reformátusság számára mindig fontos és magától értetődő volt a hitnek, az egységnek és a közösségnek megélése határon túli testvéreinkkel. Ennek legfontosabb megnyilvánulása az volt, amikor 2009-ben a részegyházak úgy döntöttek, hogy egységes egyházat hoznak létre. Trianonnal szemben fel kell tudnunk mutatni az összetartozásnak nemcsak az érzését, hanem intézményi kereteit is, hogy látszódjon, mi valóban számontartjuk egymást, figyelemmel kísérjük határon túli testvéreinket” – mondta Czibere Károly, az alapítvány kuratóriumi elnöke a délelőtti beregszászi sajtótájékoztatón.

Juhász Márton, az MRSZ ügyvezető igazgatója pedig arra emlékeztetett, hogy ahogyan Jézus tanítványai sem látták előre, miként fog öt halból és két kenyérből jóllakni ötezer ember, ők sem mindig tudják előre megmondani, miként tudnak majd segíteni. „Néhány hónappal ezelőtt még nem tudtuk, hogy honnan lesz pénzünk erre az adományra, vagy honnan fog beérkezni elegendő tanszer a száz táska megtöltésére. Mi mindig elkezdjük a munkát, meghirdetjük a gyűjtést, és azt tapasztaljuk, hogy Isten megáldja a szolgálatot, hiszen mindig vannak olyan emberek, akik adakoznak, mellénk állnak és segíteni szeretnének” – tette hozzá Juhász Márton.

A Szeretetszolgálat küldöttsége Kárpátalján tanszercsomagokat ad át 2021.aug 3. - Fotó: Neményi Márton

Kárpátaljai gyerekek a Szeretetszolgálat adományaival

Fotó: Neményi Márton

A tanszerek átadása után az MRSZ képviselői Zán Fábián Sándor kárpátaljai református püspökkel a Mezővári „Nefelejcs” gyermek-rehabilitációs központba látogattak, amelynek fejlesztését holland támogatóknak köszönhetően huszonkétezer euróval tudta támogatni a Szeretetszolgálat. „Nagy fejlődésen ment keresztül az intézmény az elmúlt években az adományoknak köszönhetően: 2013-ban két munkatárssal és négy gyerekkel indultunk, ma már több mint tíz munkatársunk van, és jelenleg 76 gyermek kapcsolódik valamilyen formában a Nefelejcs központhoz” – mondta Zán Fábián Sándor, aki kifejezte hálájukat a támogatók felé, amiért egyre több család tudhatja biztonságban gyermekét az intézményben.

A kárpátaljai körúton az MRSZ munkatársai ellátogattak a hetyeni Élim Rehabilitációs Központba is, melynek fejlesztését ötezer euróval segítette az alapítvány, majd a nagydobronyi református cigány óvoda befejezéshez közeledő munkálatait tekintették meg. Az óvoda 2018-as leégését követően az MRSZ mintegy hétszáz anyaországi református gyülekezet összefogásával 26,6 millió forinttal segíthette az intézmény újjáépítését.

A felajánlásoknak köszönhetően a Szeretetszolgálat az elmúlt időszakban több százezer maszkkal és védőfelszereléssel tudta támogatni a koronavírus elleni védekezést Kárpátalján, évente egymillió forinttal segíti a rászoruló kárpátaljai gyermekek táboroztatását, és a közelmúltban négymillió forinttal járult hozzá a viharkárokat szenvedett viski református templom helyreállításához.