Jobbadni karácsonyra

– Ezzel a szolgálattal is javítani szeretnénk a rászoruló emberek sorsán. Reménységünk van arra, hogy az Úristen segítségével hosszú távon lesz állandó helyünk és több kis manufaktúránk, így egyre szélesebb termékpalettával tudunk megjelenni – mondja Lengyel László Zoltán, a Magyar Református Szeretetszolgálat gazdasági referense a budapesti Allee bevásárlóközpontban nyílt Jobbadni Manufaktúra standjával és a segélyszervezet adventi akcióival kapcsolatban.

Hogyan kerülnek a Jobbadni Manufaktúra termékei egy plázába?

Az alapötlet az, hogy szeretnénk nehéz sorsúakat, mélyszegénységben élőket munkához juttatni. A munkának mindig van gyümölcse: jelen esetben valódi bőrből készült, magas hozzáadott értéket képviselő termékek kerülnek ki a kezek alól. A vásárlói célcsoportunk tagjai városokban élnek, ezért olyan helyet kerestünk, ahol a leghatékonyabban tudnánk eljuttatni hozzájuk a Jobbadni Manufaktúra portékáit – így került a képbe a budapesti Allee bevásárlóközpont. Az a reménységünk, hogy itt sokkal több olyan, szociálisan érzékeny, tudatos vásárlóval találkozhatunk, akik ezt a hozzáadott értéket is megfizetik, így támogatva a szolgálatunkat.

Lengyel Laszlo reflap (f.Magyar Református Szeretetszolgálat)

Fotó: Regéczy-Nagy Enikő

November eleje óta várja a vevőket a Magyarországi Református Szeretetszolgálat (MRSZ) standja az Allee karácsonyi vásárán. Milyen tapasztalatokat szereztek azóta?

Egyre többen vásárolnak nálunk, szájról szájra terjed a hírünk. Karácsony végéig szeretnénk annyi terméket értékesíteni, hogy a bevételből a manufaktúrában dolgozók bérét, illetve az alapanyagköltségeket önállóan tudjuk finanszírozni. Jó lenne így kezdeni a jövő évet, ezért arra buzdítjuk a kedves olvasókat és érdeklődőket, hogy válasszanak a Jobbadni Manufaktúra termékeiből karácsonyi ajándékot a szeretteiknek.

Milyen portékákkal készültek?

A manufaktúra először öveket készített, majd megjelentek a különböző táskák, laptoptartók, telefontokok, énekeskönyv- és bibliaborítók, de ma már kínálunk női táskákat, karkötőket, fülbevalókat, kis pénztárcákat is. Már a sokszínű, dizájnosabb termékeink is elérhetők az Alleeban Diaconia márkanévvel – valódi bőrből ilyeneket is lehet készíteni –, így aztán a zöld, a sárga, a piros, a kék szín is megjelenik a termékpalettánkon. Hálásak vagyunk azért, hogy a Karácsonyi Keresztyén Könyvvásáron is megmutathatjuk magunkat, valamint a debreceni karácsonyi vásáron, a Kossuth téren is standot állíthatunk.

A Jobbadni Manufaktúra termékeit az MRSZ Felzárkózó települések programjában részt vevő mezőladányi családok készítik lassan egy éve, a bőrök megvásárlásával az ő megélhetésüket támogatják. A műhelyben minden teljesen kézzel készül, valódi marhabőrből, az övekbe a református egyházra utaló bárányos logót is nyomnak.

Meddig tartanak nyitva a standok?

A debreceni stand november 25-én nyitott, és december 23-ig várja a vásárlókat. Az Allee-ban elvileg december 24-én zárunk, de az árukészlettől függően ki fogjuk tolni a nyitvatartást egészen az év végéig. Már felmerült bennünk egy állandó budapesti üzlet megnyitásának a lehetősége is, de még a termékfejlesztés elején járunk. Szeretnénk ezzel a szolgálattal is a rászoruló emberek sorsán javítani. Reménységünk van arra, hogy az Úristen segítségével hosszú távon lesz állandó helyünk és több kis manufaktúránk, így egyre színesebb árukínálatunk, szélesebb árukészletünk lesz.

Milyen akciókkal készül az MRSZ az adventi időszakra?

November 20-án lezárult az idei Kívánságlistánk, amellyel 1358, nehéz helyzetben élő gyermek karácsonyi álmát váltottuk valóra adományozóink segítségével. Itt az ajándékokat a szülők teszik a karácsonyfa alá, így ezen keresztül a családi szeretetköteléket is erősítjük. A Szeretetdoboz akciónkban tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodási szereket gyűjtünk a Kárpát-medencében élő rászoruló családoknak és időseknek. A Nyilas Misi-pakkokkal azoknak a gyermekeknek szeretne örömet szerezni a szeretetszolgálat, akik karácsonykor semmilyen ajándékot nem kapnának. A cipősdoboznyi meglepetéseket december 15-ig fogadjuk az MRSZ irodáiban, akárcsak a szeretetdobozokat. Minden szükséges információ megtalálható a jobbadni.hu honlapon.

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!