„Jövevény voltam, és befogadtatok” – Szakmai napot tartott a református menekültszolgálat

Közel két éve már, hogy 2022. február 24-én kitört az oroszukrán fegyveres konfliktus, és emberek millióinak változott meg az élete egyik napról a másikra. A Magyar Református Szeretetszolgálat a háború első napja óta segíti a hazánkba menekülőket, valamint a Kárpátalján maradt testvéreket. A szolgálatot országszerte több gyülekezet, intézmény, alapítvány és egyesület is támogatja. Az eddig megvalósult nemzetközi humanitárius programok tapasztalatairól és a harmadik alkalommal most meghirdetett pályázati lehetőségekről tartott szakmai workshopot hétfőn a szervezet menekültszolgálata Budapesten.

Juhász Márton. Az MRSZ Menekültszolgálata tartott workshopot au megvalósult sclr projektekről 2024. február 12-én Budapesten. Fotó: MRSZ

Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója

Fotó: MRSZ

Szerintem nem vagyok egyedül, ha azt mondom: a mai napig tisztán emlékszem arra, amikor elért hozzánk a háború híre, és azonnal telefont ragadtunk, hívtuk Kárpátalján élő barátainkat, ismerőseinket, és rögtön azon kezdtünk gondolkodni, hogy mit tehetünk, miként segíthetünk – mondta köszöntőjében Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) ügyvezető igazgatója. – Az elmúlt években olyan dolgok történtek, amikről korábban nem hittük volna, hogy megtörténhetnek. Ilyen volt négy éve a koronavírus-járvány, most pedig ez a háború. De meg kellett tapasztalnunk, hogy ezekben a rendkívül nehéz időkben az összefogás, egymás megsegítése mennyire felértékelődik, és az összekapcsolódásokban hogyan tud katalizátorként működni a Magyar Református Szeretetszolgálat is – tette hozzá.

Ódor Balázs, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Hivatala külügyi osztályának vezetője köszönetet mondott azoknak a külföldi támogatóknak, akik lehetővé tették a nemzetközi humanitárius (sclr) projektek megvalósulását, kiemelve közülük a svájci reformátusok segélyszervezetét, a HEKS-et. – Régi kapcsolat fűz minket a külföldi támogatókhoz, és ennek fontos eleme a helyi kezdeményezések támogatása. Ennek a régi kapcsolatnak köszönhető, hogy nem szorult magyarázatra az, hogy mi Kárpát-medencében gondolkodunk, és ott élnek a testvéreink Kárpátalján, akiknek most szükségük van a támogatásra – mondta az osztályvezető, és megköszönte az MRSZ Alapítványnak, Menekültszolgálatának és a részt vevő szervezeteknek, hogy ebben a krízisben is helytálltak, és erkölcsi tőkéjüket, tudásukat és tapasztalatukat használták a menekülő közösségek megsegítéséhez.

Az MRSZ Menekültszolgálata tartott workshopot au megvalósult sclr projektekről 2024. február 12-én Budapesten. Fotó: MRSZ

Fotó: MRSZ

Zságer László Zsolt, az MRSZ Menekültszolgálatának szolgálatvezetője Máté evangéliumából idézte a Szentírás szavait: „Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok.” (Mt 25,35) Felelevenítette, hogy a református egyház fenntartásában 2006-ban kezdte meg munkáját a menekültszolgálat, amely azóta a Magyar Református Szeretetszolgálathoz került. Történetük során nem az oroszukrán háború elől menekülők az elsők, akiket segítettek: közel-keleti, közép-ázsiai és afrikai országokból érkező menekültek beilleszkedését és hazánkban történő boldogulását is folyamatosan figyelemmel kísérik.

Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos előadásában méltatta a Magyar Református Szeretetszolgálat munkáját, amely a segítőpontokon nyújtott szolgáltatásokon túl kiterjed a munkavállalásra, az egészségügyre és az oktatásra is. – A háború kitörése nemcsak Ukrajnát érte sokkhatásként, hanem hazánkat, Európát és az egész világot is. A magyar állam minden illetékes szerve gyorsan és szakszerűen reagált: először volt egy azonnali fázis, majd követte egy második fázis, amely a közép- és hosszú távú tartózkodás feltételeinek megteremtését tette lehetővé, mint például az Ukrajnából érkező gyerekek elhelyezése az oktatási rendszerben, a munkavállalás kérdése, az egészségügyi ellátások hozzáférhetősége és a menekültstátusz igényléséhez kapcsolható egyéb eljárások – közölte. Hozzátette, hogy a háború kitörése óta 1,2 millió menekült érkezett Magyarországra, közülük negyvenezren kérvényezték a menekültstátuszt – a kettős állampolgároknak erre nem volt szükségük, így a valóságban jóval többen telepedtek le hazánkban. Csaknem 640 ezer menekülő igényelt valamilyen segítséget Magyarország kormányától, ebben a munkában partnereik voltak a hazai nagy karitatív szervezetek, amelyek az ukrán–magyar határnál, segítőpontokon végzik tevékenységüket.

Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos. Az MRSZ Menekültszolgálata tartott workshopot au megvalósult sclr projektekről 2024. február 12-én Budapesten. Fotó: MRSZ

Pál Norbert, az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos

Fotó: MRSZ

Tominec Mihály kárpátaljai sclr-koordinátor, miután az ukrán hatóságok nem engedték át a határon, online csatlakozott a szakmai nap résztvevőihez. Beszámolójában elmondta, hogy az elmúlt két évben a kárpátaljai pályázatokból szeretetkonyhákat üzemeltetettek, fejlesztették az egészségügyi ellátást, közösségi tereket hoztak létre, segítve több mint hétezer menekültet.

– A magyarok az első perctől kezdve segítették az ukránokat a háborúban. Ez egy olyan személyes, generációs tapasztalat, amelynek hatása évtizedek múlva is érezhető lesz – emelte ki Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke. Előadásában rámutatott, hogy az MRSZ Alapítvány az elmúlt két évben hazánkban és a határon túli területeken egyaránt segítséget nyújtott. Kárpátaljára mostanra több mint ezer tonna tárgyi adományt szállított a szervezet, támogatták öt kárpátaljai oktatási intézmény óvóhelyének kialakítását, az elmúlt évben pedig a szeretetkonyhák működését segítették harmincmillió forint értékben. Czibere Károly szerint a kölcsönös bizalom és a hitelesség voltak a legfontosabb előfeltételei annak a hatékonyságnak, ami a szeretetszolgálat menekültekért végzett munkáját mindvégig jellemezte.

Czibere Károly. Az MRSZ Menekültszolgálata tartott workshopot au megvalósult sclr projektekről 2024. február 12-én Budapesten. Fotó: MRSZ

Czibere Károly, a Magyar Református Szeretetszolgálat elnöke

Fotó: MRSZ

A szakmai nap zárásaként forgóasztalos kerekasztal-beszélgetéseken vehettek részt a korábbi sclr-pályázók, megosztva egymással tapasztalataikat és keresve a következő kapcsolódási pontok lehetőségét.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 2024 februárjában újabb pályázati felhívást tett közzé, amellyel újabb húsz projekt támogatására nyílik lehetőség.
A pályázati felhívást itt olvashatja.
A pályázat benyújtásának határideje: 2024. február 21. (szerda).