Karácsonyi Kívánságlista: segítség a háttérből

Jobb adni, mint kapni – tartja egyik igen elterjedt mondásunk. A jókedvű adakozót megáldja az Isten – szoktuk hallani istentiszteleteken. Így éljük meg az adakozást? Hajlamosak vagyunk az egoizmus útjára lépni, és magunk miatt adakozni. Mindenkinek jólesik a jótettére kapott válaszreakció, hálálkodás. De tényleg ennyire fontos a visszajelzés? Kiért, miért adományozunk? Magunknak akarunk segíteni, hogy könnyebb legyen a lelkiismeretünk? Jó keresztények-keresztyének akarunk lenni? Ha valaki ország-világ előtt adományoz, elítéljük, mondván, biztosan csak a külcsín miatt teszi. Ha valaki tehetős és számunkra nem látható módon adakozik, fösvénynek tituláljuk, hisz megtehetné, de nem segít! Hogy is van ez? Ki segít kinek? Lehet jól adományozni? E kérdések alapján született meg a Magyar Református Szeretetszolgálat kezdeményezése: a Karácsonyi Kívánságlista Program.

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány 2019-ben útjára indította a Szeretetdoboz – Kívánságlista programot, mely által nélkülözésben élő gyermekek egyéni kívánságait lehet teljesíteni. 2019-ben több mint ötszáz gyermeknek sikerült szebbé tenniük az ünnepeket, 2020-ban pedig már 2020 gyermek örülhetett az ajándékoknak. Győri-Simon Annamária, az MRSZ adománykoordinációs ágazatvezetője arról tájékoztatott: idén már harmadjára hirdetik meg ezt a kezdeményezést, egyre bővülő kívánságteljesítésekkel. 2021-ben már háromezer gyermek álmát szeretnék megvalósítani.

DSC_0528.jpg

Győri-Simon Annamária, az MRSZ adománykoordinációs ágazatvezetője

Fotó: Neményi Márton

A koordinációs ágazatvezető szerint a program egy nagyon egyszerű koncepción alapszik: az adományozásnak vajon milyen formája az, ami igazán jó? A választ Annamária úgy fogalmazta meg, hogy az a jó adományozás, ami igazán „rászoruló-központú”. És megszületett a Karácsonyi Kívánságlista program. Ez azért más, mint a többi segítő kezdeményezés, mert közvetlenül a gyermekekre fókuszál, közvetlenül azt keresik, hogy a gyermekek mit kérnek, mi az, amit tudnak teljesíteni.

Győri-Simon Annamária hozzátette: az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre inkább az adományozás magunkról, az egónkról szól, mi – adományozók – kerültünk az első helyre, miközben a legfontosabb, hogy adhassunk. Egyre több gyermek tudta megfogalmazni világosan, céltudatosan saját kis vágyát, mi számára a leghasznosabb. Gondolatát folytatva hozzátette: itt olyan kívánságokról van szó, amiket a gyermekek nem fogalmazhatnak meg, mert a szüleinek nincsen arra lehetőségük, hogy teljesítsék. Ezek az élethelyzetek, példák indították el a gondolkodást a Szeretetszolgálat munkatársai között, és adtak erőt a programot megalapozásához, elindításához.

A koordinációs vezető kiemelte: e kezdeményezés lényege, hogy a gyerekek nem a szeretetszolgálattól kapják a meglepetést, hanem akiktől ők várják: az angyalkáktól, a Jézuskától.

szeretetdoboz mrsz kívánságlista

Karácsonyi kívánságlista

Fotó: facebook.com/MRSZeretetszolgalat

A kívánságokat a szeretetdoboz.jobbadni.hu oldal gyűjti össze: ott sorakozik a háromezer kívánság, amit ez évben teljesíteni lehet.

Külső helyről ebbe a programba nem lehetett jelentkezni. A részt vevő gyerekekkel az alapítványnak már van munkakapcsolata: mentorált volt a család, vagy a gyermek a digitális oktatási programban vett részt, vagy állandó adományozottja a programnak.

A kívánságlista összeállításának határideje lezárult, de a teljesítés időszaka, amikor a támogatók fel tudnak lépni a honlapra, és tudják teljesíteni a kívánságokat, november 2. óta tart, november 30-ig.

Ha valaki szeretné támogatni a programot, kétféleképpen teheti. Az egyik mód: az ajándékot, amit a honlapon igényként talált, megvásárolja, és elviszi a Magyar Református Szeretetszolgálat címére. A másik alternatíva: ha valaki nem szeretne vásárolni, illetve valami okból nem tud boltokba eljutni, arra is van lehetőség, hogy az összeget átutalja a Szeretetszolgálat javára, és az összegből megvásárolják azt a kívánságot.

arts-and-crafts-gd9fe1b1a8_1920.jpg

Fotó: pixabay.com

Győri-Simon Annamária kifejtette, az összekötés a rászoruló és ajándéka között úgy zajlik, hogy az alapítvány munkatársai az érkezett ajándékokat szortírozzák, ellenőrzik, majd eljuttatják a régiós munkatársaknak, ők pedig tovább osztják a családok részére. Hozzátette: különleges eleme ennek a programnak, hogy az ajándékokat nem közvetlenül a szeretetszolgálattól kapják meg a gyermekek, hanem a meglepetéseket a szülőknek adják át, és nekik hagyják meg azt a lehetőséget, hogy a megfelelő pillanatban majd továbbadják gyermekeiknek.

Segítő bárkiből válhat: cégek, magánszemélyek, családok számára egyaránt nyitva áll ez a lehetőség. A honlapon nagyon sokféle kívánságot találhatunk, vannak az egészen egyértelmű kívánságok, mint például labda, s van olyan diák, aki a továbbtanulásra készül, de nem engedheti meg magának a tanuláshoz szükséges eszközöket, illetve van kérés pár hónapos csecsemő számára is. Az adománykoordinációs ágazatvezető az interjú során felfedett két saját, számára különösen megható kívánságot: tavaly az egyik kislány a testvérének kért ajándékot, nem pedig magának, illetve szintén a múlt esztendőben akadt egy olyan gyermek, aki az egyik barátjának ajánlotta fel azt az összeget, amit magára lehetett volna fordítani, mert a barátja súlyos betegségben szenvedett.

Váltsd valóra egy gyermek karácsonyi kívánságát!

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány által 2019-ben útjára indított Szeretetdoboz - Kívánságlista programját, melyen keresztül nélkülözésben élő gyermekek egyéni kívánságait lehet teljesíteni. 2019-ben több, mint 500 gyermeknek tettük szebbé az ünnepeket közösen, 2020-ban pedig már 2020 gyermek örülhetett az ajándékoknak. 2021-ben 3000 gyermek kívánságának a teljesítése a cél!