Kicsiben megélni, együtt formálódni

Mindannyian Isten küldetésének részesei vagyunk, amelyet a cigány közösségekkel együtt kell végeznünk – állapította meg Pena-Sztojka Szabina lelkipásztor a cigánymisszió legfőbb küldetéséről. Mit ad az evangélium a cigányságnak? Mit tanulhatunk a roma közösségektől? Ezekről a kérdésekről is beszélgetett az Országos Református Cigánymisszió vezetőjével Molnár Ambrus a Világ/nézet legutóbbi adásában.

Pena-Sztojka Szabina szerint a cigánymisszió célcsoportja az egész református egyház: a gyülekezetek, az oktatási és nevelési intézmények. A lelkipásztor a gyülekezetekkel való kapcsolatot nevezte az egyik legfontosabb feladatnak, támogatni a szolgálatukat, segíteni őket abban, hogy megfogalmazzák, hogyan szeretnének segíteni a cigány közösségeknek, akár velük együtt. Hangsúlyos ugyanis a cigányság bevonása a szolgálatba, amelyet képzésekkel is támogatnak. A cigánymisszió együtt dolgozik a református iskolákkal is, mentorálással segíti az intézményeket, amely egyebek mellett az elfogadó oktatás megvalósítását tűzi ki célul.

A református lelkipásztor kiemelte a roma emberek példaértékű őszinteségét. Nyílt szívvel tudnak mesélni a fájdalmukról, dicsőíteni az Istent és bizonyságot tenni. Szerinte ahhoz, hogy a cigányságot meg tudjuk szólítani, fontos tudni, hogy mit gondolnak magukról például a fiatalok, mit jelent a származásuk, és hogyan élik azt meg. Pena-Sztojka Szabina szerint lényeges, hogy a közösségek rámutassanak egymás értékeire, hogy ki mit tud adni egy gyülekezetnek. Fontosnak nevezte, hogy a roma közösségek is otthon érezhessék magukat a református templomokban. Ehhez nélkülözhetetlen egymás meghallgatása és a kölcsönös elfogadás, amely felelősséggel is jár – fűzte hozzá.

Molnár Ambrus műsorában szó volt arról is, hogy van-e különbség a roma és a cigány kifejezés között. Mi az, amit megtanulhatunk a cigányságtól?

Világ/nézet minden vasárnap 19 órától a Magyarországi Református Egyház Facebook-oldalán, YouTube-csatornáján, Spotify-on és a többi nagy podcastfelületen.