Kiemelkedő diakóniai munkásságért járó díjakat adtak át

Gecse Bertalanné kapta idén a Kiss Ferenc-díjat, Rozsnyai István pedig a Juhász Zsófia-díjat a református diakóniában végzett kiemelkedő munkájáért. A két elismerést a Református Szeretetszolgálat által szervezett Országos Intézményes Diakóniai Konferencia keretében október 12-én Berekfürdőn adta át a díjazottaknak Őz Lajos hajdúvidéki esperes, a Zsinat Diakóniai és Egészségügyi Bizottságának elnöke, valamint Birinyi Márk, a Református Szeretetszolgálat diakóniafejlesztési főigazgató-helyettese.

Birinyi Márk, Gecse Bertalanné Éva, Rozsnyai István, Őz Lajos. Juhász Zsófia- és Kiss Ferenc-díj átadása 2022 Berekfürdő Fotó: Szirák Sára

Birinyi Márk, Gecse Bertalanné, Rozsnyai István és Őz Lajos Berekfürdőn

Fotó: Szirák Sára

Gecse Bertalanné gyermekkorától hitben élő hűséges tagja a karosi, majd a sátoraljaújhelyi református gyülekezetnek. A gyülekezeti nőszövetségi szolgálata kiemelkedő, és minden tekintetben támogatja közössége tagjait és rászoruló embertársait. Férjével, aki 36 éven át volt presbiter, mindig aktívan részt vettek a gyülekezet életében. Egyik vezérigéje Pál apostol galatabeliekhez írt buzdítása: „Egymás terhét hordozzátok, és így töltsétek be a Krisztus törvényét.” (Gal 6,2)

A Kiss Ferenc-díjat a Zsinat a Magyarországi Református Egyházban végzett gyülekezeti diakóniai szolgálat elismerésére alapította.

Gecse Bertalanné Éva. Juhász Zsófia- és Kiss Ferenc-díj átadása 2022 Berekfürdő Fotó: Szirák Sára

Gecse Bertalanné kapta idén a Kiss Ferenc-díjat

Fotó: Szirák Sára

– Tiszta és Isten előtt megálló életre törekedtem – vallja Rozsnyai István, aki lelkipásztori szolgálata mellett több mint huszonöt évet dolgozott az intézményes diakóniai rendszerben. Nyírbogdányban és Létavértes vértesi városrészében alapított szeretetotthont, és a Magyarországi Református Egyház diakóniájának rendszerváltás utáni újjászervezésében is nagy szerepet vállalt. A Kiss Ferenc-díjjal kitüntetett lelkipásztor elnöke volt korábban a Zsinat Diakóniai és Egészségügyi Bizottságának, alapító tagja a Református Diakóniai Egyesületnek, valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület Diakóniai Bizottságát is vezette.

Őz Lajos esperes, Rozsnyai István. Juhász Zsófia- és Kiss Ferenc-díj átadása 2022 Berekfürdő Fotó: Szirák Sára

Rozsnyai István (jobbra), miután Őz Lajos esperes átadta neki a Juhász-Zsófia-díjat

Fotó: Szirák Sára

A Juhász Zsófia-díjat a Zsinat a Magyarországi Református Egyházban végzett intézményes diakóniai szolgálat elismerésére alapította.