Kilátástalanságból egy új élet felé

Huszonkétezer forintot sokféleképpen el lehet költeni. Ebből az összegből már egész jól meg lehet pakolni a kosarunkat egy élelmiszerüzletben, bár ha húst vagy tisztítószereket is szeretnénk venni, akkor máris kevésbé nagy az a kupac, amelyet ilyen keretből tudunk finanszírozni. Moziba még el tudna menni egy négytagú család, de egy nyári egész napos strandolás valószínűleg már nem telne ki belőle.

Lehetne még sorakoztatni a példákat, de egyvalami biztos: egy hónapra elképzelhetetlenül kevés ennyi pénz. Pedig nem kevesen vannak hazánkban, akik a létminimum alatt, mélyszegénységben élnek. Közéjük tartozik az az ötvenhárom éves látássérült ózdi férfi, akinek megélhetését – és sok esetben túlélését – több mint egy éve segíti a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ).

Másfél évvel ezelőtt az ózdi családsegítő szolgálat részéről jelzés érkezett egy látássérült férfival kapcsolatban szeretetszolgálatunk ózdi irodájának munkatársaihoz. Döbbenetes látvány fogadta őket az első látogatás alkalmával: magára hagyottan, egyedül él a férfi, otthonába se áram, se víz nincs már bevezetve, régi, rossz kályháját pedig nem volt pénze tüzelővel megtölteni. Mindezek ellenére érezték, hogy jószívű, szeretetreméltó emberrel találkoztak, csak éppen egyedül képtelen átlendülni jelenlegi helyzete nehézségein.

MRSZ segítségnyújtás Ózdon Fotó: Kalocsai Richárd

Fotó: Kalocsai Richárd

– Amikor megismerkedtünk, jövedelme sem volt, orvoshoz sem jutott el. Mindkét szemén szürke hályog van évek óta, de nem foglalkozott vele, mert olyan elkeseredett állapotban volt, szinte egyszerre veszítette el ugyanis a feleségét és a szüleit – meséli Bakos Zsuzsanna, a szeretetszolgálat ózdi irodájának mentora. – Mi tartjuk el a bácsit adományokból. Év elejétől kap huszonkétezer forintot havonta segélyként, de ez még kenyérre sem elég a mai árakon.

A szükséget látva elsőként élelmiszert vittek a szeretetszolgálat munkatársai, de a támogatás nem állt meg az adományoknál: az ózdi iroda munkatársai viszik el tisztálkodni az átmeneti szállóra, segítenek a telefonját feltölteni és a szennyest kimosni, orvoshoz viszik és kiváltják a szükséges gyógyszereket. Már közvetlen szeretetkapcsolat alakult ki a munkatársak és támogatottjuk között: a hangjuk alapján megismeri őket, beszélgetnek hitről, szolgálatról, és Béla bácsi figyelmesen követi elemes rádiójában a szeretetszolgálatról szóló híradásokat. A nyári tanszergyűjtést támogatni is szerette volna huszonkétezer forintjából, de végül a munkatársakkal abban maradtak: amikor egyenesbe jön az élete, akkor fog segíteni.

MRSZ segítségnyújtás Ózdon Fotó: Kalocsai Richárd

Fotó: Kalocsai Richárd

Ősszel újabb lendületet vett a segítségnyújtás, miután Juhász Márton ügyvezető igazgató magánemberként Béla bácsi ügye mellé állt: ajtó- és ablakcsere, tisztasági festés, takarítás és tűzifa is jut ismerőseinek köszönhetően. – Alapítványként ritkán támogatunk magánszemélyeket ilyen formában, éppen azért a közösségi médiában magánemberként kértem barátaim segítségét. Érkezett is nyílászáró-felajánlás, valamint több százezer forint anyagi segítség, amelyből komfortosabbá és biztonságosabbá válhat Béla bácsi otthona – mondta el felhívásának történetét a szeretetszolgálat ügyvezetője. Az összefogás nem ér itt véget: a kőművesmunkákat és a festést a helyi Gábor Áron Szakképző Iskola diákjai végezték el, akik közül többen évek óta az MRSZ Válaszút programjának fiatal pártfogoltjai. – Számomra ez a legmegindítóbb az egészben, hogy azok a srácok, akiket mi évek óta segítünk programunkon keresztül, most maguk is segítőkké váltak, és önként jöttek szaktudásukkal szolgálni egy rászorulónak. Hálás a szívünk, hogy láthatjuk, miként munkálkodik Krisztus a fiatalok lelkében, és indította el őket a szeretetszolgálat útján – osztotta meg örömét Juhász Márton.

MRSZ segítségnyújtás Ózdon Fotó: Kalocsai Richárd

Fotó: Kalocsai Richárd

Megszépült otthonát reménység szerint Béla bácsi hamarosan maga is megtekintheti: decemberre sikerült időpontot szerezni számára szemműtétre, így a szürkehályog eltávolításával visszanyerheti szeme világát, és amint egészségi állapota engedi, Béla bácsi szeretne újra dolgozni. A Magyar Református Szeretetszolgálat segíteni és támogatni fogja ezen az úton is – hordozzuk mi is imádságainkban Béla bácsi és a hozzá hasonló elesettek életét!

A cikket elolvashatják a Reformátusok Lapjában is, amelyben további érdekes és értékes tartalmakat találnak. Keressék a templomokban és az újságárusoknál!