Kiút a fájdalomból

Bemutatták a Fájdalomkezelő kisokos című könyvet, amely egy hiánypótló önsegítő kalauz krónikus fájdalommal élő gyermeket nevelő szülőknek. A Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházában működő Fájdalomkezelő Centrum munkatársai által összeállított kiadvány a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg.

bethesda_könyvbemutató_kiút_a_fájdalomból_fotó_sebestyén_lászló_borito

Fotó: Sebestyén László

Az eseményen Velkey György János, a kórház főigazgatója méltatta azoknak az orvosoknak az elhivatását, akik a munkájukon túl azzal is foglalkoznak, hogy a gyermek hogyan érzi magát az ellátásban. Ez az odafigyelés a fájdalomra a könyv megjelenésével most már az intézmény határain is túlra nőtt. A főigazgató egy külön interjúban arról is beszélt, hogy a krónikus fájdalomnak sokszor lelki okai is vannak. Elmondta, hogy az orvosi csapat hívő tagjai tudatában vannak annak, hogy a teremtő és megváltó Istennek köze van a gyógyulás folyamatához, és az arra fogékony betegek esetében készek rávezetni őket a gyógyulás spirituális dimenzióján is túlmutató segítségre.

Havasi Katalin, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint a könyv iránytű lehet a háziorvosok számára is, akik segíteni szeretnének az ilyen gyermekeken. Ez pedig elvezethet oda, hogy a pácienseknek még kevesebb gyógyszert kelljen szedniük és még kevesebb fájdalmat kelljen átélniük. Egy, a kórház által 2016-ban végzett felmérésre utalva elmondta, hogy hazánkban a tizenévesek négy–nyolc százaléka él krónikus fájdalommal. Megszólalásának végén a házi gyermekorvos reményének adott hangot: – Abban bízom, hogy ez a könyv nagy segítség lesz abban, hogy a jelenleg fájdalommal élő gyermekeknek is felhőtlen legyen ez a gyermekkor, a tinédzserkor pedig kalandos és vidám.

– Ezt a könyvet egy csapat írta – hangsúlyozta Major János, a Fájdalomkezelő Centrum vezető orvosa, a könyv egyik szerkesztője. – Ez a hatvanezer gyermek együtt él a fájdalommal – súlyosabb esetekben akár napi szinten is –, ami az életvitelüket jelentősen befolyásolja. Ennyi gyermeket pedig nem tudunk ellátni, de sok esetben nem is kell. Mind a szülők, mind a kamaszok maguk haszonnal forgathatják ezt a kisokost és alkalmazhatják gyakorlatait – mondta Major János. A fájdalomterapeuta interjúban beszélt a munkatársi csapat sokszínűségéről, az ellátás különböző fajtáiról, valamint kiemelte azt is, hogy Magyarországon még nem jelent meg hasonló könyv, amely kifejezetten a gyermekekről szól és nem a fájdalomnak csak egy speciális esetével foglalkozik. A leírt relaxációs gyakorlatok véleménye szerint akár egészséges embereknek is hasznosak lehetnek.

bethesda_könyvbemutató_kiút_a_fájdalomból_fotó_sebestyén_lászló

Major János, a Fájdalomkezelő Centrum vezető orvosa, a könyv egyik szerkesztője; Varga Zsófia Katalin klinikai szakpszichológus, a Fájdalomkezelő kisokos másik szerkesztője; Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója

Fotó: Sebestyén László

A krónikus fájdalom mibenléte, az azzal való megküzdés lehetőségei, az orvoshoz vagy a pszichológushoz fordulás esetei és az akár otthon is alkalmazható technikák képezik a könyv nagyobb fejezeteit. Varga Zsófia Katalin klinikai szakpszichológus, a Fájdalomkezelő kisokos másik szerkesztője mutatta be a könyvet, amelynek egyediségét növelik a Bethesdában kezelt gyermekek rajzai és annak a négy gyermeknek a motiváló története, akik már megküzdöttek a fájdalommal.

– A Móra családi iránytű sorozatban megjelent újabb, családokat segítő kiadvány a kiadó részéről társadalmi felelősségvállalás – mondta Török Ágnes, a Móra Kiadó edukációs projektjének a vezetője. A könyvbemutató végén Károlyi Lilla klinikai szakpszichológus egy, most már nővérként dolgozó korábbi pácienssel beszélgetett gyógyulásának folyamatáról.

A könyv szerzői és a könyvet méltatók a megjelent hiánypótló kisokost olyan szülőknek ajánlják, akiknek a gyermeke valamilyen fájdalommal él, de a háziorvosok vagy éppen maguk a kamaszok is válaszokat kaphatnak a kérdéseikre a kiadvány segítségével. Egy nemrég megjelent, tinédzsereknek készült fájdalomkezelő munkafüzet is ingyenesen letölthető a gyermekkórház honlapjáról.

Fájdalomkezelő Centrum

Fájdalomkezelő munkafüzet tizenéveseknek