Komoly fejlesztések a Szeretetszolgálatnál

mrsz_ebes_08.jpg

Átadták a Magyar Református Szeretetszolgálat országos logisztikai központját a Hajdú-Bihar megyei Ebesen szeptember 4-én. A 650 millió forintos fejlesztés részeként országszerte adománykoordinációs pontokat alakítottak ki, munkaeszközöket, gépjárműveket és speciális szoftvereket szereztek be.

Országos logisztikai központként szolgál majd az 1000 m2-es adomány-logisztikai célú raktár: a 700 m2-es rakodóterületet háromszintes polcrendszerrel látták el, melyeken tárolni tudják az adományokat: tartós élelmiszereket, cégek felajánlásait, gyülekezetek, iskolák gyűjtéseit, valamint a holland adományozó társszervezetek küldeményeit. A raktár egy fűthető csarnokrésszel is rendelkezik, emellett irodák, öltözők és csomagolóhelyiség találhatók az épületben, utóbbiban rehabilitációs programja keretében megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztat majd az Alapítvány. Mindemellett a Magyar Református Szeretetszolgálat Kutató- és Mentőcsoportjának felszerelését is itt tárolják majd.

mrsz_ebes_09.jpg

„A Magyar Református Szeretetszolgálatnál alapvetés az, hogy minden rászoruló számára lehetőségünkhöz mérten minőségi adományt adjunk át, ne alázzunk meg senkit olyan élelmiszeradománnyal, melyet mi magunk sem ennénk meg, vagy ruhával, melyet mi magunk sem viselnénk szívesen” – hangsúlyozta Juhász Márton ügyvezető igazgató. Mint mondta: a minőségi adományok logisztikájához nagy mértékben hozzájárul a most átadott raktárépület. „Hiszem, hogy az előttünk álló évtizedekben több százezer rászoruló embertársunknak tudunk majd reményt adni az itt tárolt adományok révén megjelenő cselekvő szeretettel.” Határközelsége miatt az erdélyi és kárpátaljai magyarság részére történő segítségnyújtás bázisául is szolgál a most átadott logisztikai központ.

mrsz_ebes_04.jpg

A fejlesztés a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Operatív Program keretében valósult meg, amelyhez az Európai Uniótól és a magyar kormánytól 650 millió forint támogatást kaptak. A beruházás során az ebesi raktár mellett Gelénesen egy 200 m2-es logisztikai központot hoztak létre. Emellett további három településen, Pécsett, Szentesen és Alsóörsön adománykoordinációs pontokat alakítottak ki. Az építkezésen túl gépeket, informatikai eszközöket, valamint négy személyszállításra és adományszállításra egyaránt alkalmas gépjárművet is beszereztek.

Az egyik gépjárművet Meseköz-busszá alakította át az alapítvány, amely a hátrányos helyzetű területeken élő gyermekek számára biztosít fejlesztési lehetőségeket. A fentieken túl két speciálisan a Szeretetszolgálat igényei szerint kifejlesztett szoftver növeli a működés hatékonyságát: az egyik adománykoordinációra és a raktárkészlet kezelésére alkalmas, a másik pedig egy projekt- és dokumentumkezelő program.

mrsz_ebes_02.jpg

A Magyar Református Szeretetszolgálat

2006-os alapítása óta több millió embernek nyújtott segítséget határainkon innen és túl. A szervezet szociális segélyezési, fejlesztési, ifjúsági, közfoglalkoztatási, katasztrófasegélyezési programokat működtet, emellett saját önkéntes orvoscsoporttal és kutyás keresőegységgel is rendelkezik.