Korai fejlesztés tabuk nélkül

Bemutatjuk a Bethesda KIDSZ-et

Egyháza iránti szeretet és az összetett szakmai segítségnyújtás lebegett Zsindely Katalin, a Bethesda KIDSZ vezetője előtt, amikor elvállalta megbízatását. A református gyermekkórház programjának célja az eltérő fejlődésű gyermekek komplex, szakmaközi diagnosztikája és a korai fejlesztést igénylő gyermekek gyógypedagógiai, valamint pszichológiai ellátása. Zsindely Katalint a szakszolgálat történetéről, munkájáról, valamint minilovas terápiás programjáról kérdeztük.

Jövőre ünnepli fennállása 10. évfordulóját a Bethesda KIDSZ. Annak idején milyen célokkal jött létre a szakszolgálat?

Két fő cél lebegett a szemem előtt. Egyrészt szerettem volna a szolgálataimat az egyházamnak, a református egyháznak felajánlani, másrészt a Korai Fejlesztő Központban szerzett tapasztalataim után tudtam, mennyire fontos a különböző szakmák együttműködése – ezt akartam kórházi háttérrel megvalósítani.

Nagyon lényegesnek tartom, hogy szoros kapcsolat alakulhasson ki a korai fejlesztés és a kórház között, hiszen a hozzánk kerülő gyermekeknek többféle fejlődési és egészségügyi problémájuk is lehet. Mivel a Bethesda Gyermekkórház a Református Egyház fenntartásában működik, a történetünk tökéletes egymásra találás volt: mind a kórház, mind pedig az egyházvezetés nyitott volt a szakmai koncepcióra. Az akkori elképzelés az volt, hogy szoros együttműködésben végezhessünk diagnosztikát, és nyújthassunk ellátást a 0–6 éves korosztály számára, ehhez az ideális helyszínt közvetlenül a kórház mellett találtuk meg. Hiszem, hogy a Gondviselés volt a segítségünkre.

Tíz éve a Református EGYMI, tagintézményeként alakulhattunk meg, így korai fejlesztés mellett több iskola és óvoda pedagógiai szakszolgálati feladat ellátását is elvégeztük. Ez sok feladatot rótt rám és a munkatársaimra. Végül három éve a kórház vette át a Bethesda KIDSZ fenntartását, és visszatértünk az eredeti elképzelésekhez, a gyökerekhez, azaz a korai diagnosztikához és fejlesztéshez. Az új fenntartásban tíz munkatárssal folytattuk a szakmai munkát a KIDSZ-ben. A szolgálatunkra mutatkozó igényt mi sem mutatja jobban, mint hogy jelenleg már húszan dolgozunk a csapatban.

Bethesda KIDSZ Zsindely Katalin

Egy Bethesda KIDSZ-es munkatárs akcióban, avagy minilóval a gyerekekért

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

Mit jelent a szoros együttműködés a Bethesda Kórházzal a hétköznapokban?

Együttműködésünk kölcsönösségét szépen tükrözi, hogy nemcsak mi keressük a kórházat és a szakembereket, hanem a kórház is jelez nekünk, ha szükség van ránk. Munkatársaink átjárnak akár az intenzív osztályra is, hogy már itt elkezdődjön a fejlesztés. Nagyon figyelünk rá, hogy a szülőkkel is jó legyen az együttműködés, és a lehetőségekhez és igényekhez igazodva, annyi segítséget nyújtsunk nekik és a gyermekeknek, amennyire ott és akkor szükség van.

Hogyan születik meg egy-egy diagnózis?

Főleg megkésett pszichomotoros fejlődéssel, beszédfejlődési problémákkal, valamint viselkedési problémákkal keresnek meg bennünket a szülők.

Fő profilunk az ún. vizsgálóhetek, amelyek keretein belül 2 és 4 év közötti gyermekeket vizsgálunk. A vizsgálat különlegessége, hogy a gyerekekkel és a családtagjaikkal több napon keresztül (általában délelőttönként), közös térben tartózkodunk. Ez nagyon izgalmas pszichodinamikai helyzet, hiszen a különböző diszciplínákhoz tartozó szakemberek együtt figyelhetik az eseményeket. Ennek pedig számottevő diagnosztikai értéke van. A közös térben a szülők is végig jelen vannak, nyomon követhetik gyermekük tevékenységét, játékát társas helyzetekben, és időközben beszélgethetnek egy-egy szakemberrel.

A vizsgálóhetekre kidolgoztunk egy speciális programot, amelyet mindig az egyéni és csoportszükségleteket figyelembe véve alkalmazunk. Ilyenkor szabad és irányított játékhelyzetek váltakoznak. A negyedik napon születik meg a diagnózis, illetve ekkor beszéljük át megfigyeléseinket a szülőkkel. Ezután teszünk javaslatot arra, hogy lenne érdemes ellátni a gyermeket.

A vizsgálóhetek mellett többnapos csecsemővizsgálataink is vannak. A 0 és 2 év közötti gyermekeket is teljeskörűen vizsgáljuk. Esetükben az a fő cél, hogy a családok minél korábban és minél gyorsabban kapjanak választ aggályaikra, a gyermekek minél korábban kerüljenek korai fejlesztésbe, amennyiben az indokolt.

A Bethesda KIDSZ az evésproblémákkal küszködő gyermekeket is fogadja az említett vizsgálóheteken. Hogy történik az ő diagnosztizálásuk?

Valóban, három éve kidolgoztunk egy olyan új vizsgálóhetet, amely a kora gyermekkori evés- és etetészavarokhoz kötődik. Mivel itt is fontosnak tartjuk az interdiszciplinaritást, a gyermekekkel foglalkozó teamben részt vesz gasztroenterológus, gyermekpszichiáter, belgyógyász, pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus, gyógypedagógus, logopédus, etetésterapeuta, dietetikus, zeneterapeuta, szülő- csecsemőkonzultációs szakember és szomato-pszichoterapeuta is.

Ezen a speciális vizsgálóhéten az evés van a fókuszban, vagyis többféle étkezéshelyzetet teremtünk, melynek során megfigyelhetjük a gyermekeket. Mivel a közösségi élmény leveszi az táplálkozással kapcsolatos feszültséget a gyermekről és a szülőről is, így ez egy kötetlenebb lehetőséget nyújt.

Zsindely Katalin és Vertigo

Vertigo nagyban segíti a szakemberek munkáját

Fotó: Bethesda Gyermekkórház

A csapat egyik fontos tagjáról nem esett szó: Vertigo, az amerikai miniló munkája is sokat segít az önökhöz fordulóknak.

Hálásak vagyunk, hogy a MOL pályázata lehetőséget adott egy minilovas program megvalósítására. Vertigo mindig a vizsgálóhét utolsó napján érkezik a gyermekek közé, ők megismerkedhetnek vele, körbevezethetik, megetethetik. Nemcsak szénával, hanem kölesgolyóval és nyalókával is kedveskedhetnek neki, megfigyelhetik, hogyan táplálkozik, rág, miképp mozog a nyelve. Ez az egyórás program észrevétlenül, kötetlen formában az evésről, etetésről szól. A találkozást piknik zárja, ezen együtt falatozhatnak a gyermekek. Elárulhatom, Vertigo mindig osztatlan sikert arat.

Van-e lehetőség arra, hogy Vertigo máskor is ellátogasson a szolgálathoz?

A MOL-pályázatnak köszönhetően, nemcsak a vizsgálónapokon van köztünk, hanem minden héten egyénileg is találkozhatnak vele kis pácienseink a zeneszobánkban. Bennem még élénken él a legelső találkozás, amikor egy kisgyermek látszólag tudomást sem véve róla, elhúzódott a radiátor mellé. Bevallom, egy pillanatra úrrá lett rajtam a csalódottság, ám ekkor Vertigo odament, és finoman bökdösni kezdte az orrával, hogy kapcsolatot teremtsen vele. Onnantól kezdve szép és mély barátság bontakozott ki köztük.

Minden egyes alkalmat kis csodának élünk meg Vertigoval. Nagyszerű érzés látni és megtapasztalni a vele való találkozás és kapcsolódás szép terápiás folyamatát.

Mi történik egy-egy vizsgálóhét lezárultát követően, amikor kézhez kapják a szülők a diagnózist?

Amikor megszületik egy diagnózis, javaslatot teszünk a gyermek ellátására, amelyben szintén segítséget tudunk nyújtani. A pszichomotoros fejlődési problémákra számtalan egyéni és csoportos fejlesztő terápiás lehetőség áll rendelkezésre – ezek közül a legújabb szolgáltatásunk a bébikádas mozgásfejlesztés; és természetesen a nagyobb gyermekek számára is nyújtunk szociális-kommunikációs készségfejlesztést, beszéd- és mozgásfejlesztést.

Mivel a Bethesda KIDSZ-ben a rendszerszemléletű megközelítésben hiszünk, nem kizárólag a gyermek problémájára fókuszálunk, hanem a környezetére, a családjára is. Amikor elakadást tapasztalunk – különösen az evés körüli nehézségekben –, szülő–csecsemő konzultációs szakember is segíti a folyamatot, továbbá gyermekpszichológus, klinikai szakpszichológus is rendelkezésre áll. Lehetőség van arra is, hogy családterápiás konzultációt vagy akár családterápiát/párterápiát is igénybe vehessenek a szülők. Fontos megemlíteni még a havi rendszerességgel működő pszichoedukációs szülőcsoportot – autizmussal élő gyermekek szülei számára. Ebben a csoportban a problémakörrel összefüggő legjellemzőbb nehézségek kezelési lehetőségeivel foglalkoznak a szakember vezetésével.

Azzal kezdtük a beszélgetésünket, hogy a szolgálat immár csaknem tíz éve segíti a hozzájuk forduló szülőket és gyermekeket. Mit gondol, hol tart majd a Bethesda KIDSZ tíz év múlva?

Nagyon remélem, hogy akkor is prosperál, hiszen sokféle elképzelés van még a tarsolyunkban. Hálás vagyok, hogy egyénileg is elkötelezett munkatársakból álló, kiváló szakmai tudású csapatom van, hálás vagyok vezetőtársamért, és hálálkodom a fenntartó kórházunktól kapott bizalomért, támogatásért, a szerteágazó szakmai kapcsolatokért. Mindez lehetővé teszi, hogy mindig új és értékes feladatokat valósíthassunk meg.

Azt tapasztalom, hogy apránként válnak valóra az elképzeléseink, amelyben nem utolsósorban a családok, szülők támogatását, bizalmát is élvezzük, sokszor ők tanítanak a türelemmel kivárásra! Amikor azonban elakadunk vagy elcsüggednénk, akkor valahogy mégis kinyílik egy kis ajtó. Ezek az apró csodák építenek és visznek bennünket tovább újra és újra.

A Bethesda KIDSZ-ben a minilovas terápiát 2021-ben a Mol Alapítvány támogatja.