Közel tizenötezer önkéntes a Szeretethídon

Közel tizenötezer önkéntes építi idén a Szeretethidat Kárpát-medence-szerte. Tavalyhoz hasonlóan ebben az évben is Kárpátaljáért aktivizálják magukat.

Szeretethíd 2023 Katona Viktóra - Fotó: MRSZ

A Szeretethíd során az idősekre is fokozottan odafigyelnek

Fotó: MRSZ

Tegnap megkezdődött az ország egyik legnagyobb önkéntes akciója, a Szeretethíd, amikor több ezer önkéntes tesz aktívan a környezetéért és a közösségéért. Az eseményt már tizenötödik alkalommal rendezi meg a Magyar Református Szeretetszolgálat. A hétvégét hivatalosan péntek délután nyitották meg a Vígszínházban, ahol a színház alkalmazottai, színészei láttak vendégül nagyecsedi és porcsalmai gyerekeket, akik a kulisszák mögé is bepillanthattak.

– A Szeretethíd az egyik legkülönlegesebb programunk, amikor nem központilag szervezzük az önkénteseket, hanem saját indíttatásból jelentkeznek. Összefogunk kárpátaljai embertársainkért, Szegeden például a kinti líciumoknak gyűjtenek sportszereket az egészségnap alkalmából a Pick-Szeged kézilabdacsapat közreműködésével – mondta el Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója.

Szeretethíd megnyitó 2023 Vígszínház - Fotó: MRSZ

Nagyecsedi és porcsalmai gyerekek a Vígszínházban

Fotó: MRSZ

Az színházlátogatáson Rudolf Péter igazgatóval, Halász Judittal, Wunderlich Józseffel és Medveczky Balázzsal is találkozhattak a nagyecsedi és porcsalmai gyerekek, akik Magyarország egyik leghátrányosabb településéről érkeztek. A húsz gyermek életútját már régóta kíséri a Magyar Református Szeretetszolgálat.

A gyerekek ezen kívül egy-egy Pöttyös Panni babát is ajándékba kaptak, amit a Magyar Református Szeretetszolgálat megváltozott munkaképességű munkatársai kézzel varrtak a gyermekeknek. A Móra Kiadó és Szepes Mária Alapítvány támogatta akció célja, hogy a Kárpát-medence leghátrányosabb településein található óvodákban örömet okozzon a nehéz körülmények között élő gyermekeknek. A gyermekek a Light Art Museum kiállítását is meglátogathatták, illetve egy belvárosi sétán a legismertebb nevezetességeket is megtekinthették. Az önkéntesek célja, hogy megmutassák a gyerekeknek Magyarország csodáit, hogy ezzel is motiválják őket.

A Szeretethíd két napján parkok, kertek, temetők újulnak meg. Sok helyen fordulnak az idősek, betegek vagy fogyatékkal élők felé: zenés-verses műsorokkal vagy saját készítésű süteményekkel örvendeztetik meg az önkéntesek a környezetükben élőket. Idén közel hatszáz csoport tesz a környezete és a közössége épüléséért.