Krisztus dicsősége helyreállít – Bővült az idősek otthona Porcsalmán

Szeptember elsejétől vehetik birtokba a lakók a Porcsalmai Református Egyházközség fenntartásában működő Szociális Szolgáltató Központ új telephelyét, ahol magas színvonalú körülmények között gondoskodnak az idősekről –írta meg a ttre.hu. A felújított épületet augusztus 29-én adták át, ünnepi istentisztelettel kísérve, amelyen Fekete Károly tiszántúli püspök arról beszélt, Isten Krisztusban megjelent dicsősége helyreállítja világlátásunkat.

porcsalmai idősek otthona átadása, ünnepi istentisztelet. 2024. augusztus 29. Fotó: ttre.hu/Janics Attila (Három Határ Hírei)

Fotó: ttre.hu/Janics Attila (Három Határ Hírei)

A Porcsalmai Református Egyházközség kétszintes, lifttel felszerelt, modern idősek otthonában 16 szobában harminc idős, demens ember bentlakásos, komfortos, magas színvonalú ellátását tudják biztosítani.

– 2021-ben adódott a lehetőség, hogy amennyiben a tárgyi és infrastrukturális feltételeket biztosítja a fenntartónk, úgy az állami és egyházi működtetési támogatást meg tudjuk igényelni egy idősotthon kialakítására – tekintett vissza az első lépésekre Németh Ildikó, a porcsalmai Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője. – Egy hétszobás vendégházat vásároltunk meg, amelyet a szociális törvény előírásainak, szakhatósági engedélyeknek megfelelve a saját megtakarításunk felhasználásával alakítottunk át – tette hozzá az intézményvezető.

Németh Ildikó. porcsalmai idősek otthona átadása, ünnepi istentisztelet. 2024. augusztus 29. Fotó: ttre.hu/Janics Attila (Három Határ Hírei)

Németh Ildikó, a porcsalmai Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetője

Fotó: ttre.hu/Janics Attila (Három Határ Hírei)

A Szociális Szolgáltató Központ jelenleg nyolc településen 70 munkatárssal közel 700 idős ember szükségletének a mindennapi ellátásával foglalkozik. – Célunk, hogy a mindennapjaikat örömben, hitben, nyugalomban, emberhez méltó módon tudják megélni. Ehhez a rendszerhez kapcsolódik az új telephely – mondta Németh Ildikó.

A fenntartó Porcsalmai Református Egyházközség képviseletében Keresztiné Szemán Szilvia lelkipásztor azt emelte ki, hogy a 30 férőhelyre mintegy százan jelentkeztek.

Keresztiné Szemán Szilvia. porcsalmai idősek otthona átadása, ünnepi istentisztelet. 2024. augusztus 29. Fotó: ttre.hu/Janics Attila (Három Határ Hírei)

Keresztiné Szemán Szilvia porcsalmai lelkipásztor

Fotó: ttre.hu/Janics Attila (Három Határ Hírei)

– Egyre inkább érezzük, hogy szükség van erre a szolgálatra. Napjainkban megszűnni látszik a generációs együttélés: sokan távol dolgoznak idős szüleiktől, így nem tudnak róluk gondoskodni. Mi ebben szeretnénk segíteni, ezért az intézménybe az egész országból lehet jelentkezni – mondta el Keresztiné Szemán Szilvia.

Az ünnepi istentiszteleten az igehirdetés szolgálatát a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke végezte. Fekete Károly Máté evangéliumának 17. fejezetéből olvasott fel, és arról beszélt: Isten Krisztusban megjelent dicsősége helyreállítja világlátásunkat, a hitből fakadó cselekedet rangját, valamint a hitetlen nemzetséget.

Fekete Károly. porcsalmai idősek otthona átadása, ünnepi istentisztelet. 2024. augusztus 29. Fotó: ttre.hu/Janics Attila (Három Határ Hírei)

Fekete Károly tiszántúli püspök

Fotó: ttre.hu/Janics Attila (Három Határ Hírei)

– Jézusnak küldetése van a hitetlen nemzetséghez. Lemegy közéjük, mert nélküle mindannyian reménytelen helyzetben vannak. Hiába volt a hegyen a kitüntetett Péter, János és Jakab, és hiába jelent meg Illés és Mózes, a mennyei szózat csak Krisztus miatt szólalt meg: „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!” A dicsőséges Krisztus ma is ezt kínálja: egy vitatkozó nemzedéket akar elvezetni a tettek mezejére, a hitben járatlanoknak vagy hitevesztetteknek akar igaz hitet adni, a pszichoszomatikus betegségektől gyötörteknek külső-belső békességet és épséget akar adni, az imátlanoknak pedig szavakat akar adni és bátorságot az Istenhez kiáltásra – emelte ki Fekete Károly.

Az igehirdetés után Csupor Zoltán főgondnok, Czibere Károly, az idősotthon bővítésében elengedhetetlen támogatást nyújtó Református Szeretetszolgálat főigazgatója és Kanyó Imre polgármester ünnepi gondolatait hallgathatták meg az összegyűltek.

A szentelés és áldás szolgálatát Szalay Kont, a Szatmári Református Egyházmegye esperese és Karakó Roland görögkatolikus pap végezte.