Küzdenek az árvízzel a Duna-menti reformátusok

Egyre több helyen küzdenek az árvízzel a Duna mentén. A helyi református közösségek tagjai is mindenhol kiveszik a részüket a védekezésből, a Magyar Református Szeretetszolgálat pedig igyekszik a segítségükre sietni. Körképünk a Győr-Moson-Sopron vármegyei Gönyűről, a Komárom-Esztergom vármegyei Dunaalmásról és Neszmélyről, valamint a Pest vármegyei Pócsmegyerről.

Gönyűi árvézvédelmi készültség 09.15. Forrás: Gönyű község Facebook oldala

Fotó: Gönyű község Facebook-oldala

Napok óta töltik a homokzsákokat a gönyűiek

A Győr közelében fekvő Gönyűn is intenzív árvízvédelmi munka folyik. Szász Tibornak, a gönyűi református gyülekezet gondnokának a Duna partján van büféje, amelyet szintén érint az árhullám. Érdeklődésünkre elmondta: sokan siettek a segítségükre. Gönyű két-három alacsonyabban fekvő része számít kritikus helyszínnek. Az árvíz elleni védekezés az önkormányzat koordinálásában zajlik. A hivatásos állomány mellett a lakosság köréből és máshonnan is érkeznek önkéntesek, akik napok óta töltik a homokzsákokat és szállítják a vízügyi szakemberek által kijelölt kritikus helyekre.

Gönyű 2024-es árvíz 09.16. Fotó: Kovács Imola

Fotó: Kovács Imola

A gondnok szerint minden segítő kézre továbbra is nagy szükség van. Aki részt venne a munkálatokban, az mindenképpen tájékozódjon előtte Gönyű Facebook-oldalán, és vigyen magával esőkabátot, lapátot, gumicsizmát és munkakesztyűt. Felhívták a figyelmet, hogy mindenki a hivatalos irányítást követve álljon be segíteni. Szász Tibor hozzáfűzte: az előrejelzések szerint a hét második felében várható a Duna tetőzése Gönyű térségében, addig biztosan szükség van még segítségre a védekezési munkálatokban.

Ivády Zsuzsa

Pócsmegyeren még csak készülődnek

– Vannak olyan települések is, ahol különlegesebb a helyzet, mivel a vízügyi szakemberek csak ezekben a napokban döntenek a védekezési munkák menetéről. Ilyen például Pócsmegyer a Szentendrei-szigeten, ahol ma és holnap készítik elő a homokzsákokat, a községet mind a két Duna-ágon gátak védik. Jelenleg másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A pócsmegyeri református templom, illetve a parókia előtt található vízáteresztő kút köré is homokzsákokat fognak lerakni – mondta Kocsis Sándor lelkipásztor.

Gál Márk

A szüretet is felfüggesztették Neszmélyen

– A falu teljes hosszában kell védekezni Neszmélyen, harmadfokú készültségben péntek-szombatra várják a tetőzést, előreláthatólag 830 centiméteres vízállással. Az ártéri területek mellett 80-100 lakóépületet is veszélyeztet a megáradt Duna. Nagy feladatot jelent a Vízimolnár utca védelme, csak ezen a szakaszon kilencvenezer homokzsákból építenek védművet. Az egész faluközösség szervezetten, huszonnégy órás készenlétben várja a tetőzést – mondta el Nagy Attila Ákos helyettes lelkipásztor.

Árvíz 2024 Neszmény - Fotó: Nagy Attila Ákos

Fotó: Nagy Attila Ákos

A helyi református gyülekezet tagjai is nagy erőkkel vonultak a folyó mellé, összesen kilenc ponton kell homokzsákokból védművet kialakítani, a rakodás folyamatosan zajlik, megszervezték a gáton dolgozók ellátását is. A helyszínen negyven katona és tűzoltók is segítik a szakemberek által koordinált és a helyiek által végzett védekezést. A közelmúltban felújított parókia épületét felajánlották a honvédség számára, itt szállásolják el a településre érkezett katonákat. A műemléki védettségű református templomot is megerősítik homokzsákokkal, ott a talajvíz okozhat gondot. Azt kérik, hogy aki bekapcsolódna a védekezésbe, gumicsizmát, esőkabátot, lapátot, kesztyűt vigyen, ugyanis folyamatosan esik az eső. Ezenkívül pogácsát, étel- és italfelajánlást is szívesen fogadnak. Nagy Attila Ákos hozzátette, hogy rendkívül szervezetten zajlik a védekezés, a szüretet is felfüggesztették a gazdák, hogy mindenki az árvízi helyzetre tudja összpontosítani az erőforrásait.

Emesz Lilla

Veszélyben a templom Dunaalmáson

– Most éppen átcsoportosítottuk polgármester úrral a munkálatokat, mert a templomnál eljutottunk egy szintre, viszont az önkormányzatnál is van egy vasúti átjáró, és azt kell most megerősíteni, mert ott már bugyog a víz, szivattyúzni is kell, mert ami a hegyről zúdul le az eső miatt, az a homokzsákoknak ezen az oldalán marad – tájékoztatott a jelenlegi helyzetről hétfő délben Schönberger Klára dunaalmási lelkipásztor.

Dunaalmás 2024-es árvíz  -Fotó: Schrönberger Klára

Fotó: Schrönberger Klára

Elmondta, hogy munka van bőven, a víz egyre csak emelkedik, az erejük pedig fogytán van. Napok óta dolgoznak az esőben, így leginkább a fizikai erő, a segítő kéz lenne nekik nagy támogatás, mert a friss erő mindig jól jön. Megosztotta, hogy pont nemrég érkeztek a tatai református gimnáziumból is diákok az igazgatóval, hogy segítsenek. Azt is kéri mindenkitől, hogy imádkozzanak értük. Az ár tetőzését a hét második felére várják, de úgy tudják, Ausztriában lesz még egy árhullám az olvadó hó miatt. A szakemberek szerint ez most hosszú küzdelem lesz. – A 2013-as árvízhez hasonló a mostani helyzet, és félünk, hogy átázik a vasúti töltés, mert ez nem igazi gát – mondta a lelkésznő. Az is nagy veszélyt jelent, ha a töltés átszakad, vagy ha a víz valahol átbukik.

Dunaalmás 2024-es árvíz - Forrás: Facebook/Magyar Tűzoltó Szövetség - hivatalos oldal

Fotó: Facebook/Magyar Tűzoltószövetség

A dunaalmási reformátusok a templomot is nagyon féltik, mert az a 2013-as árvíz során már megsüllyedt, és ha most tovább romlik a helyzet, akkor a lelkésznő szerint félő, hogy akár a tetőszerkezet is leszakadhat.

Ulicza Tamás

Már felvette a küzdelmet az árral a szeretetszolgálat

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Dunaalmáson segíti ma az árvízi védekezést, az első csapat már dél körül megérkezett a helyszínre.

– Körülbelül harmincan vagyunk itt az MRSZ-től munkatársak, illetve önkéntesek. Eddig homokzsákokat töltöttünk, illetve láncba állva kellett továbbadni azokat. Először egy vasúti átjáró alatti részt kellett betömni, most pedig itt, a református templom melletti töltésnél, a vasúti felüljárónál dolgozik a csapat, aztán néhány perc múlva itt végzünk, és érkezik ide, a templom mellé egy újabb billencs homok, és akkor újra homokzsákok töltése lesz a feladat – sorolta feladataikat Juhász Márton, az MRSZ szolgálatfejlesztési igazgatója.

2024-es árvíz Dunaalmás - Fotó: MRSZ

Fotó: MRSZ

Hozzátette, hogy önkéntes tűzoltó egyesületük és a kutató-mentő csapatuk is készen áll a bevetésre, valamint nagy teljesítményű szivattyúkkal is készülnek, de Dunaalmáson ezekre még nem volt szükség. Jelentkeztek a Duna alsóbb szakaszán található települések lelkészeinél és polgármestereinél is. A következő napokban Tahitótfalun lesz a központjuk, ahová már teljes műszaki csapattal mennek, meleg teát és ételt is készítenek. – Föl vagyunk készülve a következő napokra mind műszakilag, mind humánerőforrás vonatkozásában, de ez nem azt jelenti, hogy önkéntesekre nem lesz még szükség: a szeretetszolgálat Facebook-oldalán lehet olvasni a jelentkezés módjáról és arról is, hogyan tudnak azok segíteni, akik messzebb laknak az áradás sújtotta területektől – osztotta meg velünk Juhász Márton, utalva a védekezéshez kapcsolódó költségek biztosítására indított adománygyűjtésre is. A befolyó összeget elsősorban gumicsizmák, esőkabátok, kesztyűk, valamint élelmiszer, tea és más költségek fedezetére fordítják.

Ulicza Tamás

Önkéntesek jelentkezését várja a szeretetszolgálat

A következő napokra önkéntesek jelentkezését várja az MRSZ, akikkel Tahin és a fővárosban támogatják az árvízi védekezést, kutató-mentő csapatuk pedig a vízszint tetőzésekor segíti mentési feladatokban a katasztrófavédelem munkáját.

Önkéntesnek ide kattintva lehet jelentkezni.

A védekezési eszközök beszerzéséhez és az ellátás folyamatos biztosításához adománygyűjtést is hirdettek:

  • adományvonal: 1358 (minden hívás és sms 500 forint)
  • online: adomany.jobbadni.hu
  • átutalással: 10702019-85008898-51100005 (közlemény: árvíz)

Hogy melyik településeken van még szükség önkéntesekre, azt az Országos Vízügyi Főigazgatóság Facebook-oldalán követhetik nyomon.