Lélekjelenlét a romok felett

Döbbenetes látvány fogadta a Magyar Református Szeretetszolgálat hétfős segélycsapatát a tornádó sújtotta Dél-Morvaországban. A szélsőséges időjárás teljesen letarolta a vidéket: kicsavart fák, felborult autók, lakhatatlanná vált lakóépületek, törmelék mindenhol, ahová a szem ellát.

A református csapat a kárenyhítést és kutatás-mentést segítő eszközöket vitt magával, illetve humanitárius segélycsomagokat, amelyeket a központi adományelosztó helyen adtak le. Ezek kiosztásáról a helyi szakemberek gondoskodnak.

IMG-24dbb1adead01c93ed93881cb66aca3f-V.jpg

Fotó: Kovács Ilka/MRSZ

„Elképesztő milyen károkat okozott a tornádó” – mondja Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója, aki péntek este érkezett a helyszínre csapatával. „Példaértékű a cseh nép hozzáállása. Óriási veszteség érte őket, de így is képesek mosolyogni és minden erejükkel azon vannak, hogy mentsék, ami menthető. Mindenki fegyelmezetten végzi a munkáját, legyen szó hivatásos segítőkről vagy önkéntesekről. Nagy örömmel fogadták érkezésünket és rögtön munkához is láttunk!”.

IMG-20fbf09bb41bf5b096a6433e930ceb3d-V.jpg

Fotó: Kovács Ilka/MRSZ

A református segítők főleg a kárenyhítésben, a romeltakarításban vesznek részt, és ilyen jellegű munkák várnak rájuk a hétvégén Moravska Nova Ves, Mikulcice és Luzice településeken is. A katasztrófacsoport egyik fele szombat délután, a másik vasárnap érkezik haza Magyarországra.

A segélycsapat munkáját és a bajbajutottakat a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-ös bankszámlaszámra történő utalással (KÖZLEMÉNY: tornádó) és az MRSZ katasztrófa alapjába történő online befizetéssel is lehet támogatni az adomany.jobbadni.hu oldalon.