Marokkóban segít a Magyar Református Szeretetszolgálat

Humanitárius segélyszállítmányt juttat el a marokkói földrengés károsultjainak a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az alapítvány első küldöttsége szeptember 10-én repült Marrákesbe, hogy tartós élelmiszerekkel és tisztálkodási szerekkel támogassa a családokat, valamint a helyi szükségleteket felmérve megtervezze a további segítségnyújtást. A marokkói misszió támogatására adománygyűjtést is hirdet a karitatív szervezet.

A Marokkói Királyság történelmének legerősebb földrengése pusztított péntek éjszaka. A szeptember 8-i, a Richter-skála szerinti 6,8-as erősségű földrengésnek a híradások szerint már több mint ezer halálos áldozata van, több százan jelenleg is kórházi ellátásra szorulnak, és emberek ezreinek otthona vált lakhatatlanná, élete pedig veszélyeztetetté.

A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a földrengést követő reggelen felvette a kapcsolatot a mentést irányító helyi és nemzetközi szervezetekkel, hogy hathatós segítséget nyújtson a bajbajutottaknak. A marokkóiak tájékoztatása szerint jelenleg leginkább humanitárius segítségre, így élelmiszerre, tisztálkodási szerekre, takarókra van a legnagyobb szükségük a helyieknek, akiknek az otthonát egyik pillanatról a másikra elpusztította a rendkívüli erejű földrengés.

MRSZ adomány

Fotó: MRSZ (facebook)

Szeptember 10-én indult Marokkóba Juhász Márton, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Hegedűs Gábor, az MRSZ kutató-mentő csoportjának vezetője, akik több tonna adományt szállítanak a földrengéstől leginkább érintett térségbe. – Elsősorban nem kutyás keresésre vagy eltűnt emberek megtalálására készülünk most, hanem humanitárius segítséget tervezünk nyújtani a földrengés károsultjainak, akik szükséget szenvednek ezekben a napokban. Az adományokat nem itthonról szállítjuk oda, hanem Marokkóban béreltünk járműveket, amelyekkel alkalmanként egy-egy tonna adományt tudunk célba juttatni – részletezte a marokkói segélyakciót Juhász Márton. Az adományok célba juttatása mellett felmérik a helyi szükségleteket, az MRSZ kutató-mentő csoportja pedig már készenlétben áll, hogy szükség esetén akár hétfőn útra kelhessen Marokkóba, akárcsak tették februárban, a Törökországot sújtó földrengés után.

A Magyar Református Szeretetszolgálat országos adománygyűjtést hirdet, hogy így is segíthessük a marokkói rászorulókat. A 1358-as adományvonal hívása vagy az ADOMANY szó sms-ben való elküldése 500 forint támogatást jelent, de az adomany.jobbadni.hu oldalon, valamint banki átutalással az alapítvány 10702019-85008898-51100005-as bankszámláján keresztül is lehet támogatni a bajbajutottakat (közlemény: Marokkó). A beérkezett adományokból humanitárius segélycsomagokat állít össze és juttat célba a Magyar Református Szeretetszolgálat a földrengés károsultjainak.