Mentőcsapatot indít Törökországba a Magyar Református Szeretetszolgálat

Hét emberből és két kutyából álló mentőcsapatot indít a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) a földrengés sújtotta Törökországba, ahol az utórengésekkel, a hóeséssel, a fagypont körüli hőmérséklettel és az idővel is harcban állnak a mentést végzők. Az MRSZ adománygyűjtést is szervez.

Áldozatok után kutatnak a földrengés után a szíriai Haremben 2023. február 6. Fotó: MTI/AP/Depo Photos

Áldozatok után kutatnak a földrengés után a szíriai Haremben

Fotó: MTI/AP/Depo Photos

Modernkori története egyik legsúlyosabb földrengését élte át Törökország, amikor hétfőn a Szíriához közeli részen, a kelet-anatóliai törésvonal mentén megmozdult a föld.

A Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengésnek ma reggelre csak Törökországban már több mint háromezer halálos áldozata és húszezernél is több sebesültje volt. Majdnem hatezer épület omlott össze, és még több mint tízezer lehet veszélyben. Szíriában sajtóinformációk szerint akár további ezerkétszáz halálos áldozat is lehet, és több ezer sebesült.

Gyermeket mentenek ki egy összeomlott épületből a törökországi Malatya városban a földrengés után. 2023. február 6. Fotó: MTI/AP/Depo Photos

Gyermeket mentenek ki egy összeomlott épületből a törökországi Malatya városban a földrengés után

Fotó: MTI/AP/Depo Photos

A nemzetközi közösség, számos ország és civil szervezet azonnal megmozdult, hogy segítséget nyújtson, Magyarországról is számos mentőcsapat és segély indul Törökországba és Szíriába. Az egyházi segélyszervezetek ebben is élen járnak: ma este indul útnak az MRSZ Alapítvány Kutató- és Mentőcsoportja hétfős csapatával, akiket két, nemzetközi minősítéssel rendelkező keresőkutya is segít. Az MRSZ mentőcsapata fél 6-kor a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről indul, ahol Juhász Márton ügyvezető igazgató és a mentőcsapat tagjai sajtótájékoztatót is tartanak.

Török földrengés 2023. február 6. Forrás: APA/MTVA Sajtóarchívum/MTI

Fotó: APA/MTVA Sajtóarchívum/MTI

A tragédia áldozatainak nemcsak a helyszínen segít az MRSZ, hanem adománygyűjtésbe is kezdenek, amellyel átmeneti szállásokat és ellátást kívánnak biztosítani azoknak, akik mindenüket elvesztették a katasztrófában.

Magyarországról sok segítség indul a katasztrófa sújtotta területre, csapatot indít többek között a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is.