Mesés színekbe öltözik a Bethesda kerítése

kerites1.jpg

A könyvek a gyerekek gyógyulása során mindig is fontos szövetségesei voltak a református intézményben gyógyítóknak. Miért ne kaphatnának szerepet az épületük homlokzatának barátságosabbá tételében is? – tették fel a kérdést a Bethesda Gyermekkórház dolgozói.

A Móra Könyvkiadó és a festéshez szükséges anyagokat felajánló Kemikál Építőanyagipari Zrt. támogatásával Babos Bertalan „Zsili” képzőművész és csapata díszítette fel a Bethesda Gyermekkórház betonkerítését április 10-én. Az ötlet a kórház és a kiadó egy másik együttműködéséhez kapcsolódva született, ugyanis a Móra adja ki a kórház szakemberei által írt gyermekfejlesztésről szóló MocorGO című kötetet.

„Hosszabb ideje terveztük, hogy felújítjuk a kerítést, és egy beszélgetés során felmerült, hogy ezek a betonelemek pont úgy néznek ki, mintha óriás könyvek lennének egy könyvespolcon. Már több ilyen kreatív kerítésfelújítási projekt képe kering a világhálón, gondoltuk, megvalósítunk egyet nálunk is” – mondta el Tamásné Bese Nóra, a Bethesda Gyermekkórház társadalmi kapcsolatokért és kommunikációért felelős igazgatója.

„A könyvek a gyerekek gyógyulása során mindig is fontos szövetségeseink voltak, miért ne kaphatnának szerepet a kórházi homlokzat barátságosabbá tételében is? Pláne, hogy a járvány idején különösen fontos, hogy megragadjunk minden lehetőséget, hogy felvidítsuk a hozzánk érkező gyermekeket és szüleiket.”

A Móra Kiadó tavaly ünnepelte alapításának 70. évfordulóját, idén pedig több ikonikus szerzője, például Zdenek Miler, Romhányi József és Janikovszky Éva születésének is kiemelt évfordulója van. A kerítésen helyet kapnak az évfordulósok kötetei – kiemelten Janikovszky Éva könyvei – és a Móra-olvasók kedvenc klasszikus és kortárs íróinak munkái.

kerites2.jpg

A kivitelezést a számos ikonikussá vált belsőépítészeti munkájáról – mint például a Csendes, a Szatyor vagy a Púder – ismert Babos Bertalan „Zsili” és csapata végzi, akik márciusban nőnap alkalmából egy hasonló könyves street arttal örvendeztették meg a várban sétálókat a Budavári Önkormányzat felkérésére a „Nők lépésről lépésre” projekt részeként.