Mint a folyóvíz mellé ültetett fa…

Százötven facsemete szolgálja a gyógyulást a Bethesda Gyermekkórházban

Pár héttel ezelőtt érdekes ajánlattal kereste meg Vután Zoltán az egészségügyi intézményt: hosszú évek gyűjtésének, nevelésének és ápolásának eredményét ajánlotta fel adományként a Bethesda Gyermekkórháznak. Az adományozóval beszélgettünk.

Majomfák a Bethesdában 2023 február fotó: Borbás Réka

Fotó: Borbás Réka

Miért pont majomfa?

Gyermekkoromban egy közös folyosón lakó nagyon öreg majomfával barátkozott össze a családunk, láthattuk virágozni is – ami nagyon ritka –, aztán tovább is költözött velünk. Ennek a fának a csemetéiből lettek az első palánták, most az ükunokái hajtanak.

Mit érdemes tudni a majomfáról?

Ez a növény meglehetősen igénytelen, igazi túlélő. Könnyen és gyorsan szaporodik, nincs két egyforma példány, levelei a bővelkedő életet szimbolizálják. A pozsgás laza talajt, kevés vizet, sok napfényt igényel, és jól viseli a szélsőséges időjárást. Élet fájának, dollárfának is szokták nevezni: élet fájának a túlélése és csodálatos, élénkzöld színe miatt, dollárfának pedig a pénzérmére hajazó levelei miatt. Egy ilyen fa jelenlétének az életünkben sokféle jelképes üzenete lehet, akár vallásos környezetben, akár azon kívül is.

Mi volt a terve a fákkal?

Nem igazán volt tervem velük, de öröm látni, ahogy növekednek, zöldellenek és élnek körülöttem. Megszámlálni sem tudom, hány darab van, elég sok helyet igényel a teleltetésük idebent. Nyáron a kertben boldogan elvannak, ott van terük élni, növekedni. Ezért gondoltam most arra, hogy olyan helyre kell kerülniük, ahol életteret, törődést kaphatnak, családba kerülhetnek.

Miért épp a Bethesda?

Fiatalkori kötődés ez is. Egy baleset kapcsán mindig is a szívemhez közel álló maradt a gyermekkórház. Ott, ahol gyermekek gyógyulnak, sok családtag is megfordul. A gyermeket nevelő családok pedig pontosan tudják, milyen felelősség az élet. A majomfával ezt a tudást is átadhatják a gyermekeiknek. A növényke gondozása közben játszva tanulunk meg felelőséget vállalni kicsiben, hogy amikor aztán esetleg egy háziállat is a családba kerül, ne unja meg a gyerek, amikor az felnő.

Adományozott már korábban majomfát?

Inkább csak ajándékoztam belőle barátoknak, adományként még nem gondoltam rá. Az évek során sokféle karitatív szervezetet, alapítványt támogattam pénzösszegekkel, de ez a terep még nekem is új. A fácskák összértékét megbecsülni sem tudnám, a most eladományozott mennyiség csak töredéke a gyűjteménynek. Szeretném ezt a vonalat folytatni: egy-egy célt kijelölve adományozási kampányok révén eljuttatni a növényeket. Most minden más forrásomat is erre a bethesdás gyűjtésre koncentrálom, a Facebook-oldalamon pedig majd nyomon lehet követni a majomfák útját. Arra gondoltam, ha a fácskák eladásából a Bethesda szert tudna tenni bevételre, akkor nemcsak a kórház, de a növényért adományt adó is jól járhat, én pedig annak fogok örülni, hogy a csemeték gondos kezekbe kerülnek.

Vután Zoltán és egy 5éves csemete fa - Majomfák a Bethesdában 2023 február. Fotó: Borbás Réka

Vután Zoltán és egy ötéves csemete

Fotó: Borbás Réka

Vután Zoltán kedves ajándéka személyesebb, mint a pénzadomány. De hogyan lesz belőle gyógyulás? – kérdezhetjük jogosan.

A kórház úgy döntött, hogy a fácskákat a február 10-én ötödik alkalommal megtartott Hit és gyógyulás konferencián kínálják fel a nagyközönségnek, ahol önkéntes adomány fejében, kiválasztva a méretet és a formát, bárki beszerezhet majd egyet vagy akár többet is. A facsemetékhez Zoltántól írott használati utasítás, a konferencián pedig lelki üzenet is jár majd.

Mint Dominiák Zsolt, a Bethesda Gyermekkórház lelkésze, a konferencia szervezője elmondta, a rendezvény vezérigéjét a Zsoltárok könyvéből választották: „Olyan lesz, mint a folyóvíz mellé ültetett fa, amely idejében megtermi gyümölcsét, és nem hervad el a lombja.” (Zsolt 1,3) – Ezek a kis facsemeték is emlékeztethetnek minket arra, hogy az Istennel való kapcsolatból mindig valamilyen növekedés, fejlődés, gyógyulás következik, még ha nem is éppen úgy, ahogy mi azt előre elképzeljük. Ahogy már a földben elrejtett magokban is ott munkálkodik az élet, úgy munkálkodik bennünk is az Isten, hogy aztán ez mások számára is láthatóvá váljon – fogalmazott a kórházlelkész.

Majomfák a Bethesdában 2023 február Fotó:Vután Zoltán

Fotó: Vután Zoltán

Az Istenbe vetett hit és bizalom a gyógyulásunk alapja, mind fizikailag, mind szellemileg. A konferencia részvevőit és a fácskák jövendő gondozóit ez az igevers is arra emlékezteti, hogy a forrással kapcsolatban állva lehet zöldellő az életünk az Isten kertjében.

Az adományokból befolyt összegből a csecsemőosztályra kerülnek majd klinikai ultrahangos inhalátorkészülékek a felső légúti betegségben szenvedő csöppségek légzéstámogatására. Cél, hogy ebből a készülékből minél több legyen, hogy minden kis beteg hozzájusson, amikor erre épp szüksége van.

A konferencia főelőadója idén Tapolyai Emőke klinikai és pasztorálpszichológus lesz, a súlyos égési sérülésből a gyógyuláshoz vezető útjukról egy érintett szülő, Csáky László mesél, de izgalmas, a gyógyulást segítő témával készülnek a Bethesda Gyermekkorház gyógytornászai is.

A konferencia ingyenes és bárki számára nyitott alkalom, ahová érdekes előadásokkal, tanúságtételekkel várnak minden érdeklődőt. Regisztrálni ide kattintva az űrlap kitöltésével lehet.

V. Hit és gyógyulás konferencia 2023 Bethesda gyermekkórház

Fotó: Bethesda Gyermekkórház